Agravia

Συνοπτικός Οδηγός Καλλιεργητικών Μέτρων Μήνα Σεπτέμβριο

Καλλιέργειες Σεπτεμβρίου

Οι καλλιεργητικές τεχνικές και εφαρμογές που αναφέρονται παρακάτω είναι ενδεικτικές με βάση το ιστορικό που επικρατεί στη χώρα μας. Οι εφαρμογές πρέπει να γίνονται με βάση το τόπο και τις παρούσες κλιματολογικές συνθήκες σε συνεργασία με το γεωπόνο. Τηρούμε πάντα όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας του εαυτού μας και του περιβάλλοντος.

Ελιά: Ξελάκκωμα και καθαρισμός κλάδων. Λίπανση. Καταπολέμηση δάκου. Ψεκάσματα κατά της ψώρας. Μπολιάσματα. Εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων.

Εσπεριδοειδή: Συνέχιση άρδευσης αν οι βροχοπτώσεις δεν επαρκούν. Καταστροφή ζιζανίων. Καταπολέμηση μύγας μεσογείου.

Ακτινίδιο: Εφαρμογή ασβεστίου σε 2 δόσεις.

Σιτηρά: Απολύμανση του σπόρου σποράς που δεν απολυμάνθηκε κατά του δαυλίτη. Οργώματα καλαμιάς. Λίπανση χωραφιών με βαθύ όργωμα όπου μπορεί να γίνει. Σπορά πρώιμη σίκαλης στα υψηλά μέρη. Θέρισμα σόργου.

ΟσπριώδηΣπορά λούπινων όπου μπορεί να οργωθεί το χωράφι.
Αμπέλι-Σταφίδα: Θειαφίσματα οψιμότερων. Τρύγος όψιμων και κρασαμπέλου.

ΚαρποφόραΞελάκκωμα. Λίπανση πρώιμων. Καθαρός. Ψέκασμα κατά της ψώρας. Μυγοπαγίδες κατά του σκουληκιού – μύγας των οψιμοτέρων. Μπολιάσματα :Βερικοκιάς, ροδακινιάς, κερασιάς. Καταπολέμηση σκουληκιού ρίζας (Σπορά δασικών)- Προβλάστηση σπόρων για πρώιμη σπορά.

Πατάτα: Συγκομιδή πρώιμων. Ψέκασμα κατά περονόσπορου όψιμη καταπολέμηση σκουληκιού (Φθοριμαία).

Βαμβάκι: Συνέχιση συγκομιδής. Συμπλήρωση κατά το περισσότερο.

Κτηνοτροφία: Σπορά γρασιδιών, σανών και πρώιμων κτηνοτροφικών φυτών. Βαθύ όργωμα και λίπανση χωραφιών, που θα σπαρθούν με τριφύλλι το φθινόπωρο. Πάχυνση βοδιών και χοίρων. Λίπανση χωραφιών ανοιξιάτικων ξερικών.

Λαχανοκομία: Συνέχιση σποράς χειμερινών. Φύτεμα χειμερινών Λιπάνσεις. Κοπρίσματα. Σπορά πρώιμων μπιζελιών, κουκιών, σπανακιού, φασολιών, παντζαριών, κρεμμυδιών κλπ. Μεταφύτευση αγκινάρας. Συγκομιδή οψιμότερων.

Ανθοκομία: Καθαρισμός θαμνωδών. Φύτεμα μοσχευμάτων (ζουμπούλια κλπ.). Φύτεμα βιολέτας, πριμούλας, νάρκισσου κλπ.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα