Agravia

Επισιτιστική Ασφάλεια Τροφίμων IYFV 2021

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές διαιτητικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και ευεργετικών φυτοχημικών. Ο FAO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνουν σε κάθε ενήλικα να καταναλώνει τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας, καθώς και για την αντιμετώπιση των ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών.

Με την πανδημία COVID-19, η ανάγκη αλλαγής και εξισορρόπησης του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης των τροφίμων έχει τονιστεί περισσότερο.

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO σημείωσε ότι η απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα στον τομέα των οπωροκηπευτικών παραμένει πρόβλημα με σημαντικές συνέπειες και ότι “οι καινοτόμες τεχνολογίες και προσεγγίσεις είναι κρίσιμης σημασίας”, καθώς “μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας και της ποιότητας, αυξάνοντας τη ζωή στο ράφι των φρέσκων προϊόντων και τη διατήρηση της υψηλής θρεπτικής τους αξίας “.

Η απώλεια τροφίμων και η μείωση των αποβλήτων βελτιώνουν την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μειώνουν την πίεση στους υδάτινους και εδαφικούς πόρους και μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

IYFV FAO 2021

Έως και το 50 τοις εκατό των φρούτων και λαχανικών που παράγονται σε αναπτυσσόμενες χώρες χάνεται στην αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ της συγκομιδής και της κατανάλωσης.

Η προώθηση της κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων συνάδει με τον στόχο της ενίσχυσης του ρόλου των μικροκαλλιεργητών και των αγροτικών οικογενειών και προωθεί ευρύτερες επιλογές αγοράς για εκατομμύρια αγροτικές οικογένειες. Οι ευκαιρίες για ισότητα των φύλων είναι επίσης αξιοσημείωτες, καθώς οι γυναίκες διαδραματίζουν συχνά πρωταγωνιστικούς ρόλους για τα νοικοκυριά τους τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών 2021 εμπίπτει στη δεκαετία δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή (2016-2025) και στη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Οικογενειακή Γεωργία (UNDFF 2019-2028), αυτές οι παρατηρήσεις αλληλοενισχύονται, παρέχοντας παράλληλα μεγαλύτερη προβολή στους παραγωγούς μικρής κλίμακας και αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.

Ο FAO γιόρτασε την πρώτη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα στις 29 Σεπτεμβρίου 2020.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα