Με την κατακόρυφη καλλιέργεια μπορούμε να επιτύχουμε απολύτως ελεγχόμενη καλλιέργεια με ισορροπημένα φυτά αγγουριού και με τις υψηλότερες αποδόσεις.
Στην κατακόρυφη καλλιέργεια τα φυτά αγγουριάς αναπτύσσονται πρός τα άνωθεν καθόλη την καλλιεργητική περίοδο. Όλοι οι καρποί παράγονται στον κεντρικό βλαστό με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση του φυτού, καλύτερη ομοιομορφία των καρπών με καλύτερη μετασυλλεκτική ζωή.
Στην κατακόρυφη καλλιέργεια η έναρξη της καλλιέργειας είναι ίδια με την συμβατική καλλιέργεια ομπρέλας. Το φυτό αναπτύσσεται προς τα άνω φθάσει στο ύψος του σύρματος. Στο σύστημα ομπρέλας η ανάπτυξη του φυτού προς τα πάνω τερματίζεται μόλις φτάσει το σύρμα και από εκεί ξεκινά η ανάπτυξη των πλάγιων βλαστών προς τα κάτω. Εν αντιθέσει στην κατακόρυφη (high-wire) καλλιέργεια ο κεντρικός βλαστός αναπτύσσεται συνεχώς προς τα πάνω καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται «κατέβασμα» του φυτού.
Στην κατακόρυφη καλλιέργεια αγγουριού η απόδοση μπορεί να αυξηθεί έως και 25% σε σχέση με την συμβατική – ομπρέλας.