Agravia

Η Τεχνική του Χυμού Επηρεάζει την Περιεκτικότητα σε Θρεπτικά Στοιχεία

Με το νέο έτος, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να τρώνε πιο υγιεινά, τρώγοντας, για παράδειγμα, περισσότερα λαχανικά. Αλλά εκείνοι που δεν τους αρέσει η γεύση ή η υφή ορισμένων λαχανικών μπορεί να προτιμούν να τα πίνουν σε μορφή σπιτικού χυμού.

Οι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι η επιλογή της τεχνικής χυμοποίησης οικιακής χρήσης μπορεί να επηρεάσει το φυτοχημικό περιεχόμενο και την αντιοξειδωτική δράση των κοινών χυμών λαχανικών.

Τα μηχανήματα οικιακής χυμοποίησης έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, με διαφορετικούς τύπους διαθέσιμους. Για παράδειγμα, τα μπλέντερ συνθλίβουν τα λαχανικά με γρήγορες, περιστρεφόμενες λεπίδες και ο χυμός που προκύπτει είναι συνήθως παχύς σε υφή. Αντιθέτως, οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές υψηλής ταχύτητας κονιοποιούν γρήγορα τα λαχανικά και διαχωρίζουν τον πολτό και τις ίνες, δημιουργώντας έναν λεπτότερο χυμό. Οι απορροφητές χυμού χαμηλής ταχύτητας συμπιέζουν το χυμό με ένα οριζόντιο τρυπάνι που περιστρέφει τα λαχανικά με χαμηλή ταχύτητα, παράγοντας τη λιγότερη θερμότητα από τις τρεις μεθόδους και επίσης αφαιρώντας πολτό και ίνες.

Ο χυμός μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία στα ωμά λαχανικά, εκθέτοντας τους εσωτερικούς ιστούς σε οξυγόνο, φως και θερμότητα και απελευθερώνοντας ένζυμα.

Μετά την παρασκευή χυμών με τις διάφορες μεθόδους που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, γενικά, η ανάμιξη παρήγαγε χυμούς με τις χαμηλότερες ποσότητες ορισμένων ωφέλιμων ενώσεων, όπως η βιταμίνη C, τα αντιοξειδωτικά και τα φαινολικά, πιθανώς επειδή η τεχνική παρήγαγε τη μεγαλύτερη θερμότητα.

Ο χυμός χαμηλής ταχύτητας δημιούργησε τις υψηλότερες ποσότητες ευεργετικών ενώσεων, αν και βρέθηκαν εξαιρέσεις για ορισμένα λαχανικά. Ωστόσο, πιθανώς λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, οι αναμεμειγμένοι χυμοί λαχανικών είχαν τις υψηλότερες ποσότητες αναστολέων α-αμυλάσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της υπεργλυκαιμίας μετά από ένα γεύμα.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα