Agravia

Υδροπονία: Έλεγχος Ηλεκτρικής Αγωγιμότητας EC στη Ριζόσφαιρα

Υδροπονία Ηλεκτρικής Αγωγιμότητα EC στην Ριζόσφαιρα
Έλεγχος ηλεκτρικής αγωγιμότητας EC στην ριζόσφαιρα

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα EC είναι μέτρο περιεκτικότητας θρεπτικών στοιχείων και άλλων ανόργανων αλάτων σε ένα θρεπτικό διάλυμα. Χρησιμοποιείται και για την εκτίμηση του βαθμού επάρκειας θρεπτικών στοιχείων στο διάλυμα. Έτσι όσο υψηλότερη η συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων τόσο μεγαλύτερη και η ηλεκτρική αγωγιμότητα.

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα εκφράζεται σε milliSiemens ανά εκατοστό (mS/cm) ή desiSiemens ανά m (dS/m) ή μικροSiemens ανά cm (μS/cm), 1 mS/cm = 1 dS/m = 1000 μS/cm. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα EC σε συνδυασμό με τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες επηρεάζει καθημερινά την ανάπτυξη του φυτού. Για παράδειγμα όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι σε χαμηλά επίπεδα μπορούμε με χρήση υψηλότερης ηλεκτρικής αγωγιμότητας να ωθήσουμε το φυτό προς πιο παραγωγική φάση. Όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι σε υψηλά επίπεδα, με χρήση χαμηλότερης ηλεκτρικής αγωγιμότητας μπορούμε να ωθήσουμε το φυτό προς πιο  βλαστική φάση. Η ηλεκτρική αγωγιμότητά επηρεάζει επίσης την ποσότητα και την ποιότητα παραγωγής. Η σχέση που συνδέει το ύψος παραγωγής καρπών με την ηλεκτρική αγωγιμότητα απεικονίζεται από την παρακάτω γραφική παράσταση, η βέλτιστη παραγωγή μπορεί να επιτευχθεί όταν η ηλεκτρική αγωγιμότητα βρίσκεται μεταξύ του εύρους τιμών α και t (Εικόνα 1).

Συγκέντρωσης Ιόντων EC
Εικόνα 1 Σχέση μεταξύ ύψους παραγωγής και συνολικής συγκέντρωσης ιόντων (αλάτων) EC στο περιβάλλον των ριζών

Γενικά η υψηλή αγωγιμότητα μπορεί να μειώνει την παραγόμενη ποσότητα καρπών αλλά αυξάνει την ποιότητα τους για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διατηρείται ισορροπία ώστε να έχουμε τα βέλτιστα οικονομικά αποτελέσματα από την παραγωγή μας.

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα θα πρέπει να ελέγχεται συχνά με την χρήση ειδικών συσκευών. Για την μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας στο περιβάλλον των ριζών (ριζόσφαιρα) θα πρέπει να συλλέγεται δείγμα από διάφορα σημεία, να ενοποιείται και να μετράτε. Η καλύτερη στιγμή μέτρησης είναι όταν αρχίζει να απορρέει το διάλυμα τροφοδοσίας από το υπόστρωμα. Εάν πρόκειται για υπόστρωμα πετροβάμβακα αυτό τα δείγματα μπορούν να συλλεχθούν με την χρήση σύριγγας (Εικόνα 2).

H υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα στην περιοχή της ριζόσφαιρας (>5,8 mS/cm) ενισχύει την παραγωγική φάση του φυτού, συμβάλει στην δημιουργία φυτών με μεγαλύτερο νωπό βάρος χωρίς ασθένειες και με καλύτερη ποιότητα. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς σε συνδυασμό με υψηλό ρυθμό διαπνοής μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην ποιότητα του καρπού. Για να διορθώσουμε την υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα μπορούμε να μειώσουμε ή να αφαιρέσουμε τα θειικά και χλωριούχα λιπάσματα, να μειώσουμε την ηλεκτρική αγωγιμότητας στο διάλυμα τροφοδοσίας κ.α.

Η χαμηλή ηλεκτρική αγωγιμότητας  στην περιοχή της ριζόσφαιρας (<2,5 mS/cm) την βλαστική ανάπτυξη του φυτού, δημιουργεί φυτά με χαμηλό νωπό βάρος, μαλακά, με κίνδυνο ασθενειών και κακής ποιότητας καρπούς. Για να διορθώσουμε την χαμηλή αγωγιμότητα μπορούμε να προσθέσουμε ή να αυξήσουμε τα χλωριούχα και θειικά λιπάσματα, να αυξήσουμε την ηλεκτρική αγωγιμότητα στο διάλυμα τροφοδοσίας κ.α.

Δείγμα Θρεπτικού Διαλύματος
Εικόνα 2 Χρήση σύριγγας για την λήψη δείγματος θρεπτικού διαλύματος

Βιβλιογραφία

RESH, H. M. 2013. HYDROPONIC Food Production.

ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ, Δ. 2014. Εγχειρίδιο Υδροπονίας. Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών – Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

ΣΑΒΒΑΣ, Δ. 2011. Καλλιέργειες εκτός εδάφους: Υδροπονία, Υποστρώματα, Αθήνα, Εκδόσεις ΑγρόΤυπος.

Maloupa, E., 2002. Hydroponic systems. In: Hydroponic Production of Vegetables and Ornamentals. (Savvas, D. and Passam, H.C., Eds.). Embryo Publications, Athens, Greece, 117-156.

Schröder F-G., Lieth, J.H., 2002. Irrigation control in hydroponics. In: Hydroponic Pro- duction of Vegetables and Ornamentals (Savvas, D. and Passam, H.C., Eds.). Embryo Pub- lications, Athens, Greece, 263-298.

onneveld, C., Voogt, W., 2009. Plant Nutrition of Greenhouse Crops. Springer, Dor- drecht, Heidelberg, London, New York.

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα