Agravia

Το Κριθάρι Βύνης Μειώνει τα Συμβόλαια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Διπλή ανάγνωση θα έχει η φετινή χρονιά για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε επίπεδο συνεργασίας με τους παραγωγούς, με την εταιρεία αφενός να επιδιώκει την πιστοποίηση από την TUV Austria Hellas του 50% των ποσοτήτων που θα παραλάβει σε ό,τι αφορά τη χρήση έξυπνων γεωργικών πρακτικών και βιώσιμων καλλιεργητικών μεθόδων.

Αφετέρου όπως η εταιρεία θα περιορίσει φέτος τις ποσότητες κριθαριού που θα λάβει από τους παραγωγούς δεδομένης της συρρίκνωσης των πωλήσεων που παρουσιάζει η αγορά της μπύρας, η οποία υπερβαίνει σε ποσοστό το 20%, κάτι που ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης. «Για φέτος δεν θα αυξήσουμε τις ποσότητες λόγω της Covid-19. Όταν η αγορά πέφτει με διψήφια νούμερα αντιλαμβάνεστε την εικόνα. Οι εξαγωγές βύνης ήταν για εμάς ένα τέχνασμα της κρίσης δεδομένου ότι συνειδητοποιήσαμε πως δεν χρειαζόμαστε όλες τις ποσότητες που παραλάβαμε». Να σημειωθεί ότι η εταιρεία βυνοποιεί στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα και εξάγει το 25% των ποσοτήτων αυτών στο Ισραήλ, στην Ιταλία και στην Αυστρία.

 Σε κάθε περίπτωση ας σημειωθεί ότι η μείωση των ποσοτήτων εντός του 2021 συνδέεται με το γεγονός ότι οι πωλήσεις της εταιρείας στη διάρκεια του 2020 και με δεδομένη την παύση λειτουργίας της εστίασης και του ευρύτερου κλάδου HoReCA κατέγραψαν πτώση κατά περίπου 20%, ενώ στη διάρκεια του δεκαμήνου του 2020 η εταιρεία από τα 197,8 εκατ. ευρώ του 2019, κινήθηκε πτωτικά στα 166,2 εκατ. ευρώ.

Στο κάδρο ειδικός σπόρος για άνυδρες καλλιέργειες

Σε επίπεδο ερευνών στον τομέα της καλλιέργειας η εταιρεία βρίσκεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προχωρώντας σε πειραματικές καλλιέργειες με σκοπό την εξεύρεση των κατάλληλων σπόρων που θα συμβάλλουν στη μείωση των απαιτήσεων για νερό, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα ανάπτυξης σε γεωργικές ζώνες.

Πρόγραμμα για τον εξορθολογισμό της χρήσης νερού στην αγροτική παραγωγή

Την ίδια στιγμή η εταιρεία αναλαμβάνει να υποστηρίξει μελέτη για τον εξορθολογισμό της χρήσης του νερού στην γεωργική παραγωγή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νερό για το Αύριο». Επιδίωξη είναι να αποτελέσει η συγκεκριμένη μελέτη, την βάση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποτελώντας πιλότο μελλοντικά και για άλλες περιοχές της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύει στην συνδιαμόρφωση λύσεων με όλους τους φορείς μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιδιώκοντας την κατάθεση της τελικής πρότασης εντός του 2022, η οποία θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να χτίσουν ένα βιώσιμο μέλλον περιβαλλοντικά και οικονομικά στον τομέα της γεωργικής παραγωγής.

 H σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει: 

Το νέο της πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» που προωθεί την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων παρουσίασε διαδικτυακά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε περισσότερούς από 50 εκπρόσωπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου επικεντρώνεται η πρώτη δράση του Προγράμματος, αλλά και εκπροσώπους τοπικών και εθνικών ΜΜΕ.

Στην εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, ανέφερε ότι το «Νερό για το Αύριο» υλοποιείται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας «Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο», βασικό πυλώνα της οποίας αποτελεί η ορθή διαχείριση των υδάτων. Ξεκινά από τη Θεσσαλία, αφενός καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο υδατικό διαμέρισμα είναι σήμερα το πλέον ελλειμματικό στον ελλαδικό χώρο, αφετέρου λόγω της έντονης παρουσίας που έχει η εταιρεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται στην Περιφέρεια με περίπου 800 παραγωγούς που καλλιεργούν κάθε χρόνο σχεδόν 35.000 στρέμματα γης με βυνοποιήσιμο κριθάρι το οποίο η εταιρεία αξιοποιεί για την παράγωγή των προϊόντων της.

Εστιάζοντας στη βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού για τις ανάγκες άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου, το Πρόγραμμα θα εμπλέξει ενεργά παραγωγικούς, ερευνητικούς και θεσμικούς φορείς στην πολύπλευρη αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και στον σχεδιασμό λύσεων για τη μετάβαση σε μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης υδατικών πόρων.  

Τη μέθοδο και τα εργαλεία υλοποίησης παρουσίασε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Προγράμματος, καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, κάτοχος της έδρας Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Το μεγάλο ενδιαφέρον τους για το ζήτημα του vερού, που απασχολεί τη Θεσσαλία για περισσότερες από δύο δεκαετίες, επανέλαβαν οι εκπρόσωποι των φορεών που πήραν τον λόγο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Στο σύνολό τους, τόνισαν την ανάγκη να σχεδιαστούν και να εφαρμοθούν λύσεις που λαμβάνουν υπόψη το παραγωγικό προφίλ της Περιφέρειας, προωθούν την τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών, αλλά εκπαιδεύουν και στο σκέλος της ζήτησης. 

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, στην εκδήλωση μίλησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Σάκης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣΓΗ, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος και ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστας Γιαννακός.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης ανέφερε ότι «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που διαμορφώνει η υγειονομική κρίση, οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη μεσοπρόθεσμη ανάγκη για βιωσιμότητα, μέσα από τη βελτίωση των πρακτικών μας και της σχέσης μας συνολικά με το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. Θεωρούμε ότι το Πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» προωθεί στην πράξη τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα και τους εμπλεκόμενους φορείς θα σχεδιάσουμε λύσεις σήμερα ώστε να εξασφαλίσουμε το πολύτιμο αυτό αγαθό για το αύριο»

Η επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος, Καθ. Φοίβη Κουντούρη, δήλωσε «Σε έναν κόσμο με αλματώδη πληθυσμιακή αύξηση, που προσπαθεί να μετριάσει την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της, ο γεωργικός τομέας έχει κεντρικό ρόλο. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύει στον συμμετοχικό μετασχηματισμό της Ελληνικής γεωργίας σ’ έναν αειφόρο, τεχνολογικά έξυπνο και κυκλικό οικονομικό τομέα, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα συνεισφέρει στην Ελληνική εξωστρέφεια και στην κοινωνική συνοχή. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και οι 17 Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποτελούν το υπόβαθρο για αυτόν τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό, που καταρχήν θα αναπτύξουμε για τη Θεσσαλία, με στόχο να αποτελέσει παράδειγμα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας

Η ορθή διαχείριση του νερού αποτελεί πεδίο δράσης για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία έχει μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να στοχεύει ακόμα υψηλότερα. Για την επίτευξη του στόχου της, επί σειρά ετών η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του μηχανολογικού της εξοπλισμού και τη βελτίωση των διαδικασιών της.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στο www.nerogiatoavrio.gr.

H Aθηναϊκή Ζυθοποιία σε αριθμούς

Πωλήσεις δεκαμήνου

2020: 197,8 εκατ. ευρώ

2019: 166,2 εκατ. ευρώ

Πωλήσεις 2020 σύνολο: -20%

Συνεργασία με 2.000 παραγωγούς

2019: Βυνοποίηση 62.000 τόνων κριθαριού

2020: Βυνοποίηση στα επίπεδα του 2019

Μέγιστη δυνατότητα βυνοποίησης: 70.000 τόνοι

Αύξηση στρεμματικής απόδοσης: 15% τα τελευταία χρόνια

Πηγή: agronews.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα