Μια πρόκληση στην αστικοποίηση είναι πώς να βελτιωθεί η χρήση της προσωρινής κατακερματισμένης γης, να ανακουφιστεί η υποβάθμιση της γης και να διασφαλιστεί η αυτάρκεια των τροφίμων. Τα θερμοκήπια έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα κατακερματισμένα εδάφη, αλλά υπάρχουν λίγα δεδομένα για τις χωροταξικές τους πληροφορίες.
Αυτή η μελέτη ανέπτυξε ένα πλαίσιο για τον οπτικό προσδιορισμό των θερμοκηπίων και χαρτογράφησε το χωρικό μοτίβο μέσω του Google Earth. Με βάση την έρευνα 28.700 οικόπεδων σε τρεις πόλεις της Κίνας, διαπίστωσε ότι:
(1) Η κατανομή των θερμοκηπίων κορυφώθηκε στα 1−2 χλμ. έξω από την κατοικημένη περιοχή.
(2) Περισσότερο από το 60% των θερμοκηπίων είναι λιγότερο από 0,5 εκτάριο και η έκταση αυξάνεται με την απόσταση από το κέντρο της πόλης, γεγονός που επέτρεψε στα θερμοκήπια να προσαρμοστούν στα κατακερματισμένα εδάφη ·
(3) Οι οικονομικές αποδόσεις (κατά μέσο όρο 2.400 γιουάν(310€) /εκτάριο/έτος) ήταν πολύ υψηλότερες από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την υποβάθμιση της γης (500 γιουάν(25,8€)/εκτάριο/έτος) και
(4) Οι οικονομικές αποδόσεις που παρείχαν τα θερμοκήπια κοντά στα αστικά όρια ήταν υψηλότερες από αυτές της αγροτικής περιοχής, υποδηλώνοντας τα οικονομικά κίνητρα και τη σκοπιμότητα της καλλιέργειας θερμοκηπίου στις αστικές περιφέρειες.
Αυτή η μελέτη θα βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να διαμορφώσουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη χρήση προσωρινών κατακερματισμένων και υποβαθμισμένων γαιών για να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων.
Ολόκληρη η μελέτη: sciencedirect.com
Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE