Agravia

Ρόδι: Το Ισχυρότερο Αντικαρκινικό Όπλο

Είναι κόκκινο, νόστιμο και θρεπτικό, με πλούσια γεύση και σημαντικές ιδιότητες που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Ο λόγος για το ρόδι το οποίο περιέχει ένα μοναδικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται πουνικαλαγίνη (punicalagin), το πιο άφθονο αντιοξειδωτικό στο ρόδι, υπεύθυνο για περισσότερο από το ήμισυ της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του χυμού του.

Ο χυμός ροδιού έχει αποδειχτεί ότι έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από το κόκκινο κρασί, το χυμό σταφυλιών, το χυμό βακκίνιων και το πράσινο τσάι. Παράλληλα μειώνει το οξειδωτικό στρες και τα τοξικά αποτελέσματα των ελεύθερων ριζών ενώ πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα του παρέχει προστασία από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και γνωστικές διαταραχές.Το ρόδι ήταν ένα από τα πρώτα καλλιεργημένα φρούτα και είχε εξέχουσα θέση σε όλη την ιστορία της τέχνης, του πολιτισμού και της θρησκείας, από την ιστορία των εποχών της ελληνικής μυθολογίας στο Ρωμαίος και Ιουλιέττα ως στη Βίβλο. Η μοναδική γεύση και η υφή του το καθιστούν όλο και πιο δημοφιλές στις ΗΠΑ ενώ και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει σημαντική θέση στην καρδιά των καταναλωτών.

Οφέλη ροδιού για την υγεία:

Αντικαρκινικό: Το ρόδι έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις. Έχει επίσης αντι-αγγειογόνες ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της αύξησης των όγκων. Μετά από θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, δύο μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού ή τα συμπληρώματα,  επιβραδύνουν την αύξηση του PSA.

Προστατεύει από την καρδιακή νόσο:

-Φυτοχημικά προϊόντα ροδιού μειώνουν την οξείδωση της LDL (που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αθηροσκληρωτικής πλάκας).

-Τα φυτοχημικά ροδιού έχουν ιδιότητες μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

-Σε μια μελέτη ασθενών με σοβαρή απόφραξη της καρωτιδικής αρτηρίας, μετά από κατανάλωση χυμού ροδιού καθημερινά για ένα χρόνο, υπήρξε μείωση κατά 30% της αρτηριοσκληρωτικής πλάκας. Αντίθετα στους συμμετέχοντες που δεν έπιναν χυμό ροδιού,  η αθηροσκληρωτική πλάκα αυξήθηκε κατά 9%.

Ο καρπός της νεότητας: 

Ελβετοί επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης μετά από  έρευνα στο πεδίο της αντιγήρανσης, ανακάλυψαν ότι ένα συστατικό του φρούτου δυναμώνει τους μυς και χαρίζει μακροζωία.Η θετική του επίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι διατηρεί υγιή για περισσότερο χρόνο τα μιτοχόνδρια, τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Medicine, χημικές ουσίες που βρίσκονται στο ζουμερό ρόδι μετατρέπονται από τους μικροοργανισμούς που ζουν φυσιολογικά στο έντερο σε μια σύνθετη ουσία με την ονομασία ουρολιθίνη Α. Η ουρολιθίνη Α προωθεί την «ανακύκλωση» των μιτοχονδρίων ώστε να γίνει «επαναφόρτιση» των κυττάρων και να καθυστερήσει η διαδικασία της γήρανσης.

Στο πλαίσιο πειραμάτων σε πρότυπους οργανισμούς (ποντίκια και σκώληκες), διαπιστώθηκε ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής και βελτιώνει τις επιδόσεις. Συγκεκριμένα, οι σκώληκες που έλαβαν τη σύνθετη ουσία έζησαν σχεδόν κατά 50% περισσότερο, ενώ τα ηλικιωμένα ποντίκια μπορούσαν να καλύψουν κατά 42% μεγαλύτερη απόσταση τρέχοντας.

Με την πάροδο των ετών, τα μιτοχόνδρια λειτουργούν λιγότερο αποδοτικά, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι μύες και να αυξάνεται η ευπάθεια του οργανισμού. Κρατώντας τους μυς νέους μέσω της ενίσχυσης των μιτοχονδρίων μπορεί να παραταθεί σημαντικά η περίοδος λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας ενός ατόμου αλλά και να περιοριστούν σημαντικά τα περιστατικά πτώσης και τραυματισμού στους ηλικιωμένους.

  • Παραγωγή βιολογικών ροδιών
  • Παραγωγή βιολογικού χυμού ροδιού 100% με HPP (Μη παστεριωμένο) η θερμή παστερίωση σε συσκευασίες των 250 ml, 500 ml, και 1 lit, χωρίς ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά

Πηγή: itrofi.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα