Το ελαιόλαδο που εισάγεται από την Τυνησία σε ολοένα αυξανόμενες ποσότητες προκαλεί ανησυχία στους αγρότες της Ευρώπης και ιδίως της Ιταλίας, με τις οργανώσεις του κλάδου να προειδοποιούν για κινδύνους νοθείας, κερδοσκοπίας και πτώσης των τιμών εις βάρος των παραγωγών. Οι τελευταίες εκθέσεις από το Εθνικό Παρατηρητήριο Γεωργίας της Τυνησίας (Ongri) υπογραμμίζουν τη ραγδαία αύξηση των εξαγωγών προς την ΕΕ, γεγονός που πυροδοτεί αλυσιδωτές συνέπειες στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιόλαδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ongri, η Τυνησία εξήγαγε 132.200 τόνους ελαιόλαδου προς την ΕΕ από την έναρξη της φετινής εκστρατείας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2025, καταγράφοντας αύξηση 40,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Περίπου το 59,4% των εξαγωγών πηγαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ (24%) και χώρες της Αφρικής (9,5%).
Η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων τυνησιακού ελαιόλαδου εντός ΕΕ, ιδιαίτερα στην Ιταλία, τροφοδοτεί συζητήσεις γύρω από την ασφάλεια και αυθεντικότητα του προϊόντος, όπως και για την οικονομική βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών ελαιοπαραγωγών. Ενώ οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στοχεύουν στη στήριξη οικονομιών όπως η Τυνησία, η απουσία ενός αυστηρότερου μηχανισμού επαλήθευσης προέλευσης ενισχύει τον κίνδυνο απάτης και αθέμιτου ανταγωνισμού.
Για την προστασία των καταναλωτών αλλά και των παραγωγών, απαιτούνται συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συντονισμένοι έλεγχοι και διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα του ελαιόλαδου. Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε την ποιότητα και τη φήμη του ευρωπαϊκού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, προσφέροντας παράλληλα σταθερές συνθήκες ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.
Πηγή: e-agrotis.gr