Agravia

Κυκλώνας Ιανός: Συναγερμός για Ιόνιο Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα

Κυκλωνας Ιανος

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου βρισκόταν το πρωί της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο οποίος έχει αρχίσει να ενισχύεται σημαίνοντας συναγερμό στις ελληνικές αρχές καθώς αναμένονται υψηλά ποσοστά βροχής και θυελλώδεις άνεμοι.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Το πρωί της Πέμπτης ( 11.00 πμ), πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, για το συνεχή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του κυκλώνα που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας τα επόμενα 24ωρα. Πρόκειται για την δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιείται σε λιγότερο από 24ώρες.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι «η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας». Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να «μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», και έδωσε τρεις βασικές οδηγίες:

  1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Να σημειωθεί ότι είναι κλειστή η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραί

ων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία.  Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης. Τα σχολεία επίσης όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά για αύριο, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, τον άμεσο καθαρισμό φρεατίων του οδικού δικτύου όλων των δήμων της Αττικής ζητά ενόψει της κακοκαιρίας με κατεπείγον έγγραφό του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Πηγή: agronews.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα