Agravia

Καλλιέργεια Δαμασκηνιάς: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Καλλιεργεια Δαμασκηνιας

Η δαμασκηνιά έχει καλλιέργειες ευρέως σε όλη την υφήλιο. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, στο γένος Prunus, που περιλαμβάνει είδη από Ασία, Ευρώπη και Αμερική.

Τα είδη με δενδροκομική σημασία είναι τα εξής: P. domestica, P. salicina, P. cerasifera, P. insititia, P. spinosa, P. alleghaniesa, P. americana κ.α.

Η εταιρία μας αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατάλληλη καθοδήγηση, μέσα από την ορθή συνεργασία γεωπόνων, περιβαλλοντολόγων, οικονομολόγων και άλλων απαραίτητων επιστημόνων, τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την περίοδο παραγωγής.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Η δαμασκηνιά μπορεί να ευδοκιμήσει επί διαφόρων τύπων εδαφών, αλλά αποδίδει καλύτερα σε βαθιά, ελαφρά, ασβεστώδη και μέσης σύστασης εδάφη, με καλή ικανότητα αποστράγγισης. Αντέχει βαρύτερα εδάφη από τα πιο πολλά πυρηνόκαρπα, εκτός αν έχει ως υποκείμενο τη ροδακινιά.

Είναι επίσης ευαίσθητη στους ισχυρούς ανέμους, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγουμε την εγκατάστασή της σε περιοχές επιρρεπείς σε διαρκείς και σφοδρούς ανέμους.

Η δαμασκηνιά είναι ευπροσάρμοστη και ευδοκιμεί ικανοποιητικά σε ευρεία ποικιλία κλιματικών και εδαφικών συνθηκών.

Η ψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και οι πολλές βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας της δαμασκηνιάς την άνοιξη, αποτελούν δυσμενείς παράγοντες για τη καλλιέργειά της, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη της μονίλιας. Συνεπώς περιοχές με πολύ υγρή άνοιξη είναι ακατάλληλες για την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς και πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Καλλιέργεια Δαμασκηνιάς
Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Η δαμασκηνιά πολλαπλασιάζεται με ενοφθαλμισμό με όρθιο Σ πάνω σε υποκείμενα σπορόφυτα (μυροβαλάνου, ροδακινιάς, βερικοκιάς και αμυγδαλιάς) ή κλώνους ηλικίας 1 έως 2 χρόνων. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τον ενοφθαλμισμό την άνοιξη, το καλοκαίρι (μέσα Ιουλίου) και το φθινόπωρο (αρχές Σεπτεμβρίου).

Όσον αφορά τον ενοφθαλμισμό της άνοιξης, τον πραγματοποιούμε μόλις αρχίσει να αποκολλάται εύκολα ο φλοιός του υποκειμένου με κοιμώμενο οφθαλμό από εμβολιοφόρους βλαστούς, που κόπηκαν έγκαιρα και διατηρήθηκαν κατάλληλα συσκευασμένοι σε θερμοκρασία 30 έως 40 C. Τα κλωνικά υποκείμενα υφίστανται πολλαπλασιασμό σχετικά εύκολα, με ξυλοποιημένα χειμερινά μοσχεύματα, με φυλλοφόρα μοσχεύματα και με την τεχνική in vitro.

Λίπανση

Η εμπειρική λίπανση κατά στρέμμα είναι της τάξης των 10-15 μονάδων για το άζωτο (σαν θειϊκή αμμωνία 50-75 χιλιογρ. λιπάσματος, 5-10 μονάδες για το φώσφορο (σαν υπεροφωσφορικό 25-50 χιλιογρ. λιπάσματος) και 15-20 μονάδων για το κάλι (σαν θεϊκό κάλι 30-40 χιλιογρ. λιπάσματος) και κάθε δυο χρόνια για το φώσφορο και το κάλι, όταν τα εδαφικά αποθέματα είναι ανεπαρκή. Η προσθήκη των λιπαντικών στοιχείων καλό είναι να γίνεται χρονικά.

Εγκατάσταση φυτείας

Πραγματοποιούμε τη φύτευση των δενδρυλλίων από το Νοέμβριο, αμέσως μετά τη συμπλήρωση της φυλλόπτωσης, μέχρι τις αρχές της άνοιξης, πριν την έκπτυξη των οφθαλμών και πάντοτε με ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Η απόσταση φύτευσης εξαρτάται από τη ζωηρότητα της ποικιλίας και του υποκειμένου, και τη γονιμότητα του εδάφους. Συνήθως κυμαίνονται από 6 έως 7 μέτρα για τα ελεύθερα σχήματα μόρφωσης και 3 έως 4 μέτρα για τα γραμμοειδή σχήματα μόρφωσης. Τελευταία άρχισαν να κυκλοφορούν και τα συστήματα πυκνής φύτευσης (100 έως 200 δένδρα ανά στρέμμα) με τη διάδοση και χρήση του υποκειμένου Pixy.

Συγκομιδή

Πραγματοποιούμε με το χέρι τη συγκομιδή των καρπών που προορίζονται για νωπή κατανάλωση, ενώ όταν πρόκειται για αποξήρανση, χρησιμοποιούμε δονητές.

Συνήθως διενεργούμε τη συλλογή με 2 έως 4 χέρια, κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες και με μεγάλη προσοχή , ώστε να διατηρήσουμε τον ποδίσκο του καρπού και το λεπτό χνούδι που τον καλύπτει.

Αποδόσεις

Η δαμασκηνιά εισέρχεται σε αξιόλογη καρποφορία από τον 3ο-5ο χρόνο της ηλικίας της. Η παραγωγική ζωή της υπολογίζεται σε 30-40 χρονιά.

• Μέση απόδοση καρπών: 2,5-3 τόνους/ στρέμμα (σε πλήρη παραγωγή)
• Περίοδος συγκομιδής: Ιούλιος-Σεπτέμβριος (ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή).

Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως η ποικιλία Σκοπελίτικη και τα δαμάσκηνα που παράγονται προορίζονται για ξήρανση.

Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η Θεσσαλία, το νησί Σκόπελος, η Στερεά Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη.

Ευεργετικές ιδιότητες

Καλλιεργούμε τη δαμασκηνιά για τους καρπούς της, που μπορούμε να τους καταναλώσουμε νωπούς ή αποξηραμένους. Τα ξηρά δαμάσκηνα προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και το μεταβολισμό. Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α που βοηθά στην όραση και στην υγεία του δέρματος, καθώς και η βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη για την ανάπλαση των ιστών. Περιέχουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων δηλαδή σίδηρο, χαλκό, κάλιο και σελήνιο.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα