Καλλιέργεια Άνηθου: Αναλυτικός Οδηγός
Ο άνηθος είναι ένα ευέλικτο βότανο που είναι γνωστό σε κάθε κηπουρό. Χρησιμοποιείται φρέσκο, αποξηραμένο, κατεψυγμένο. Ο άνηθος και οι ομπρέλες του διατηρούνται στην κουζίνα. Οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν άνηθο για συντήρηση και αποσκωρίωση, για τηγάνισμα και μαγείρεμα φαγητού. Προκειμένου να μην αναζητηθεί φρέσκος και νόστιμος άνηθος στο κατάστημα, οι κηπουροί το καλλιεργούν στον ιστότοπό τους – το φυτό είναι ανεπιτήδευτο στη φροντίδα, δεν απαιτεί ειδικές αγρονομικές γνώσεις και τεχνικές.
Χημική σύνθεση και ιχνοστοιχεία
100 g του προϊόντος περιέχει 26 kcal, 3,5 g πρωτεΐνης, 7 g υδατάνθρακες και 1 g λίπους. Τα πράσινα είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Από βιταμίνες – A, B, C, E.
Οφέλη και βλάβη στο ανθρώπινο σώμα Συνιστάται η χρήση του άνηθου Ανθρωποιπου έχουν καρδιακά προβλήματα και είναι υπέρβαρα. Τα πράσινα περιέχουν αιθέρια έλαια που έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα και βοηθούν στον καθαρισμό της εντερικής μικροχλωρίδας. Η μέτρια κατανάλωση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέπει την εμφάνιση προβλημάτων όρασης, επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και επικίνδυνων μικροβίων. Συνιστάται η χρήση άνηθου για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη: τα πράσινα ομαλοποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια, ο άνηθος αντενδείκνυται για άτομα με υπερευαισθησία και αλλεργικές αντιδράσεις. Δεν συνιστάται να το τρώτε για όσους έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις
Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του άνηθου είναι 18-25ο C, με όρια ανάπτυξης 4-35ο C και όρια αντοχής από 0-40ο C. Αποδίδει καλά σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα, με καλό πορώδες και pH 6-7. Ο άνηθος δεν αντιδρά πάντα θετικά στην ανόργανη λίπανση αζώτου. Όσον αφορά το φώσφορο και το κάλιο, οι απαιτήσεις είναι μέτριες και οι ποσότητες που υπάρχουν σε ένα καλό γεωργικό έδαφος είναι επαρκείς. Αντιθέτως η καλλιέργεια ωφελείται από την οργανική λίπανση. Οι απαιτήσεις σε νερό είναι μέτριες αλλά σε χρονιά που έχει ανομβρία καλό είναι να υπάρχει δυνατότητα άρδευσης για να μην πέφτει η στρεμματική απόδοση.
Φύτευση άνηθου
- Πώς να φυτέψετε τον άνηθο σωστά?
Φυτεύεται στα κρεβάτια σε θερμοκρασίες από 0 ° C έως + 3 ° C. Θα μπορούσε να είναι νωρίς την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Την άνοιξη σπέρνουν όταν λιώνει το χιόνι και το έδαφος γίνεται μαλακό. Το έδαφος βρέχεται με ζεστό νερό, δημιουργούνται αυλακώσεις 2-3 cm, τοποθετούνται δύο σπόροι σε κάθε ένα και πασπαλίζονται με γη στην κορυφή. Τα φυτά καλύπτονται με πλαστικό περιτύλιγμα στην κορυφή – θα προστατεύει από τον παγετό. Η ταινία αφαιρείται μετά από 5-7 ημέρες.
Για καλοκαιρινή φύτευση, επιλέξτε Ιούλιο ή Αύγουστο. Οι σπόροι σπέρνονται σε σειρά σε κρεβάτια με καρότα, μελιτζάνες, λάχανο, ντομάτες. Συνιστάται να φυτέψετε κατά μήκος του φράχτη – το πράσινο αποτρέπει τη βλάστηση των ζιζανίων. Το σχέδιο και η διαδικασία φύτευσης είναι το ίδιο με το κρεβάτι του κήπου.
Κατά τη φύτευση πρασίνου το φθινόπωρο, η συγκομιδή συγκομίζεται στις αρχές της άνοιξης. Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τους σπόρους στα αυλάκια, το νερό και να πασπαλίζετε με σάπια φύλλα – ένα μείγμα άμμου, πριονιδιού, φυλλώματος. Το προστατευτικό κάλυμμα προστατεύει από το φλοιό, διατηρεί την υγρασία και τρέφει τις ρίζες των φυτών.
Υπαίθρια καλλιέργεια
Είναι εύκολο να αναπτυχθεί άνηθος, το κύριο πράγμα είναι να ακολουθήσετε τους κανόνες για φύτευση σε ανοιχτό έδαφος, το καθεστώς ποτίσματος και σίτισης. Πώς να φροντίσετε τον άνηθο, θα εξετάσουμε περαιτέρω.
Χαρακτηριστικά φύτευσης στον κήπο
Τα χόρτα φυτεύονται πυκνά – δεν πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις πάνω από 5 cm μεταξύ των θάμνων. Οποιαδήποτε κρεβάτια κήπου επιλέγονται για πράσινο – αυτά μπορεί να είναι μονοπάτια κήπου, διάδρομοι, γωνίες ενός οικοπέδου, γη κατά μήκος του φράχτη.
Φυτεύονται σε υγρό έδαφος, που είχαν προηγουμένως σκάψει, καθαριστεί από συντρίμμια και ζιζάνια. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και χαλαρό, ο άνηθος προτιμά αμμώδη εδάφη με θρεπτικά συστατικά. Οι άργιλοι χώροι δεν είναι κατάλληλοι για φύτευση – ο άνηθος δεν θα αναπτυχθεί.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Ο άνηθος πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά γίνεται από αρχές Μαρτίου μέχρι μέσα Απριλίου. Πριν την σπορά αιτείται καλή προετοιμασία εδάφους. Για σπορά με πνευματική μηχανή απαιτούνται 350 γρ./στρ. και το χωράφι πρέπει να είναι ψιλοχωματισμένο. Για σπορά με το χέρι ή με κοινή σπαρτική απαιτείται διπλάσια ποσότητα. Μετά το φύτρωμα απαιτείται βοτάνισμα για απομάκρυνση ζιζανίων, ενώ σε περίπτωση πυκνού φυτρώματος απαιτείται αραίωμα.
Πότισμα
Τα πράσινα λατρεύουν την υγρασία, οπότε το ποτίζουν κάθε 3-4 ημέρες. Η θερμοκρασία του νερού για άρδευση πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 ° C. Περίπου 500 ml νερού καταναλώνεται ανά φυτό. Εάν το καλοκαίρι είναι βροχερό, η ποσότητα του νερού μειώνεται.
Βρέξτε το χώμα νωρίς το πρωί ή το βράδυ για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα και ταχεία εξάτμιση του νερού. Για ευκολία, οι κηπουροί χρησιμοποιούν ένα σύστημα στάγδην – εξοικονομεί νερό, δεν χρειάζεται να χάνετε χρόνο και προσπάθεια για το μη αυτόματο πότισμα.
Χαρακτηριστικά φροντίδας
Στην αρχή, ο σχηματισμός των κρεβατιών αραιώνεται: οι θάμνοι αφήνονται σε απόσταση 3-4 cm μεταξύ τους, τα υπόλοιπα αφαιρούνται. Η αραίωση διεγείρει τον γρήγορο και πλήρη σχηματισμό θάμνων, τα πράσινα γίνονται χνουδωτά και τρυφερά.
Πριν από την αραίωση, τα κρεβάτια χαλαρώνουν. Η χαλάρωση καθιστά το έδαφος ελαφρύτερο και πιο θρεπτικό, δεν αφήνει την υγρασία να εξατμιστεί γρήγορα. Μαζί με την χαλάρωση, τα ζιζάνια απομακρύνονται – προκαλεί ανάπτυξη ασθένειες και η εμφάνιση παρασίτων εντόμων.
Πώς να μεγαλώσετε άνηθο χωρίς ομπρέλες
Για προσγείωση επιλέξτε ποικιλίες θάμνων- Ρωσικό μέγεθος, άνηθο, ομπρέλα. Τέτοια φυτά έχουν μια πλούσια και ογκώδη ροζέτα, επομένως σπέρνονται σε ευρύχωρα κρεβάτια. Ο άνηθος σε χόρτα χωρίς ομπρέλες δεν ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η συγκομιδή χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη λαϊκή ιατρική.
Οι σπόροι δεν φυτεύονται σε σειρές, αλλά σε μικρούς σωρούς. Σκαμμένη τρύπα 10 εκατοστών στο κρεβάτι του κήπου, απολυμανμένοι σπόροι τοποθετούνται εκεί και πασπαλίζονται με υγρή γη. Οι κανόνες περίθαλψης είναι οι ίδιοι όπως και για άλλες ποικιλίες.
Αυξάνεται στην υδροπονία
Αυτή η τεχνολογία σημαίνει καλλιέργεια καλλιεργειών όχι στο έδαφος, αλλά σε θρεπτικά διαλύματα. Οι ρίζες πλένονται τακτικά με αυτό το διάλυμα, το οποίο κινείται μέσω ειδικής εγκατάστασης. Σύμφωνα με τους κηπουρούς, η συγκομιδή λαμβάνεται σε 20 ημέρες.
Χάρη στην υδροπονία, το φυτό δεν χρειάζεται πότισμα ή λίπανση – το σύστημα κάνει τα πάντα από μόνο του. Τοποθετήστε τα υδροπονικά σε βάσεις στον κήπο λαχανικών ή κρεμάστε τα σε θερμοκήπια. Το μειονέκτημα της καλλιέργειας άνηθου στην υδροπονία είναι το υψηλό κόστος της εγκατάστασης.
Πώς να κόψετε σωστά
Τα χόρτα κλαδεύονται για συγκομιδή από έναν κήπο αρκετές φορές ανά σεζόν. Πώς να κόψετε τον άνηθο; Οι κηπουροί συνιστούν να κόβετε μόνο εξωτερικούς βλαστούς. Τα κεντρικά φύλλα, δηλαδή, το σημείο ανάπτυξης, δεν αγγίζουν. Μια νέα καλλιέργεια θα εμφανιστεί από αυτό σε 2-3 εβδομάδες. Ο άνηθος κόβεται 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή γίνεται με θέρισμα των φυτών όταν οι περισσότεροι καρποί μιας ταξιανθίας βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης περίπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Τα φυτά αφήνονται θερισμένα επιτόπου για 2-3 μέρες και μετά αλωνίζονται με θεριζοαλωνιστική μηχανή. Όταν καλλιεργείται για νωπή κατανάλωση, τότε τα φυτά κόβονται όταν το ύψος τους φτάσει τα 20 εκατοστά.
Εχθροί και Ασθένειες
Ο άνηθος δεν παρουσιάζει ευαισθησία σε εχθρούς και ασθένειες. Εάν προκύψει προσβολή, αντιμετωπίζεται προληπτικά με αμειψισπορά και καλλιεργητικές τεχνικές.
Αποδόσεις
Ο άνηθος είναι αρτυματικό και φαρμακευτικό φυτό. Ως άρτυμα χρησιμοποιούνται οι τρυφεροί βλαστοί. Το αιθέριο έλαιο του άνηθου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως αντιμικροβιακό και κοστίζει από 400 ως 500 ευρώ τα 1000ml και προέρχεται από απόσταξη ατμού των σπόρων του.
Πηγές:
farm-el.desigusxpro.com
agrosimvoulos.gr