Agravia

Καλλιέργεια Άνηθου: Αναλυτικός Οδηγός

Ο άνηθος είναι ένα ευέλικτο βότανο που είναι γνωστό σε κάθε κηπουρό. Χρησιμοποιείται φρέσκο, αποξηραμένο, κατεψυγμένο. Ο άνηθος και οι ομπρέλες του διατηρούνται στην κουζίνα. Οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν άνηθο για συντήρηση και αποσκωρίωση, για τηγάνισμα και μαγείρεμα φαγητού. Προκειμένου να μην αναζητηθεί φρέσκος και νόστιμος άνηθος στο κατάστημα, οι κηπουροί το καλλιεργούν στον ιστότοπό τους – το φυτό είναι ανεπιτήδευτο στη φροντίδα, δεν απαιτεί ειδικές αγρονομικές γνώσεις και τεχνικές.

Χημική σύνθεση και ιχνοστοιχεία

100 g του προϊόντος περιέχει 26 kcal, 3,5 g πρωτεΐνης, 7 g υδατάνθρακες και 1 g λίπους. Τα πράσινα είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Από βιταμίνες – A, B, C, E.

Οφέλη και βλάβη στο ανθρώπινο σώμα Συνιστάται η χρήση του άνηθου Ανθρωποιπου έχουν καρδιακά προβλήματα και είναι υπέρβαρα. Τα πράσινα περιέχουν αιθέρια έλαια που έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα και βοηθούν στον καθαρισμό της εντερικής μικροχλωρίδας. Η μέτρια κατανάλωση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέπει την εμφάνιση προβλημάτων όρασης, επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και επικίνδυνων μικροβίων. Συνιστάται η χρήση άνηθου για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη: τα πράσινα ομαλοποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια, ο άνηθος αντενδείκνυται για άτομα με υπερευαισθησία και αλλεργικές αντιδράσεις. Δεν συνιστάται να το τρώτε για όσους έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του άνηθου είναι 18-25ο C, με όρια ανάπτυξης 4-35ο C και όρια αντοχής από 0-40ο C. Αποδίδει καλά σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα, με καλό πορώδες και pH 6-7. Ο άνηθος δεν αντιδρά πάντα θετικά στην ανόργανη λίπανση αζώτου. Όσον αφορά το φώσφορο και το κάλιο, οι απαιτήσεις είναι μέτριες και οι ποσότητες που υπάρχουν σε ένα καλό γεωργικό έδαφος είναι επαρκείς. Αντιθέτως η καλλιέργεια ωφελείται από την οργανική λίπανση. Οι απαιτήσεις σε νερό είναι μέτριες αλλά σε χρονιά που έχει ανομβρία καλό είναι να υπάρχει δυνατότητα άρδευσης για να μην πέφτει η στρεμματική απόδοση.

Φύτευση άνηθου
  1. Πώς να φυτέψετε τον άνηθο σωστά?

    Φυτεύεται στα κρεβάτια σε θερμοκρασίες από 0 ° C έως + 3 ° C. Θα μπορούσε να είναι νωρίς την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Την άνοιξη σπέρνουν όταν λιώνει το χιόνι και το έδαφος γίνεται μαλακό. Το έδαφος βρέχεται με ζεστό νερό, δημιουργούνται αυλακώσεις 2-3 cm, τοποθετούνται δύο σπόροι σε κάθε ένα και πασπαλίζονται με γη στην κορυφή. Τα φυτά καλύπτονται με πλαστικό περιτύλιγμα στην κορυφή – θα προστατεύει από τον παγετό. Η ταινία αφαιρείται μετά από 5-7 ημέρες.

Για καλοκαιρινή φύτευση, επιλέξτε Ιούλιο ή Αύγουστο. Οι σπόροι σπέρνονται σε σειρά σε κρεβάτια με καρότα, μελιτζάνες, λάχανο, ντομάτες. Συνιστάται να φυτέψετε κατά μήκος του φράχτη – το πράσινο αποτρέπει τη βλάστηση των ζιζανίων. Το σχέδιο και η διαδικασία φύτευσης είναι το ίδιο με το κρεβάτι του κήπου.

Κατά τη φύτευση πρασίνου το φθινόπωρο, η συγκομιδή συγκομίζεται στις αρχές της άνοιξης. Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τους σπόρους στα αυλάκια, το νερό και να πασπαλίζετε με σάπια φύλλα – ένα μείγμα άμμου, πριονιδιού, φυλλώματος. Το προστατευτικό κάλυμμα προστατεύει από το φλοιό, διατηρεί την υγρασία και τρέφει τις ρίζες των φυτών.

Υπαίθρια καλλιέργεια

Είναι εύκολο να αναπτυχθεί άνηθος, το κύριο πράγμα είναι να ακολουθήσετε τους κανόνες για φύτευση σε ανοιχτό έδαφος, το καθεστώς ποτίσματος και σίτισης. Πώς να φροντίσετε τον άνηθο, θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Χαρακτηριστικά φύτευσης στον κήπο

Τα χόρτα φυτεύονται πυκνά – δεν πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις πάνω από 5 cm μεταξύ των θάμνων. Οποιαδήποτε κρεβάτια κήπου επιλέγονται για πράσινο – αυτά μπορεί να είναι μονοπάτια κήπου, διάδρομοι, γωνίες ενός οικοπέδου, γη κατά μήκος του φράχτη.

Φυτεύονται σε υγρό έδαφος, που είχαν προηγουμένως σκάψει, καθαριστεί από συντρίμμια και ζιζάνια. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και χαλαρό, ο άνηθος προτιμά αμμώδη εδάφη με θρεπτικά συστατικά. Οι άργιλοι χώροι δεν είναι κατάλληλοι για φύτευση – ο άνηθος δεν θα αναπτυχθεί.

Καλλιεργεια Ανηθου
Πώς να κόψετε σωστά

Τα χόρτα κλαδεύονται για συγκομιδή από έναν κήπο αρκετές φορές ανά σεζόν. Πώς να κόψετε τον άνηθο; Οι κηπουροί συνιστούν να κόβετε μόνο εξωτερικούς βλαστούς. Τα κεντρικά φύλλα, δηλαδή, το σημείο ανάπτυξης, δεν αγγίζουν. Μια νέα καλλιέργεια θα εμφανιστεί από αυτό σε 2-3 εβδομάδες. Ο άνηθος κόβεται 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται με θέρισμα των φυτών όταν οι περισσότεροι καρποί μιας ταξιανθίας βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης περίπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Τα φυτά αφήνονται θερισμένα επιτόπου για 2-3 μέρες και μετά αλωνίζονται με θεριζοαλωνιστική μηχανή. Όταν καλλιεργείται για νωπή κατανάλωση, τότε τα φυτά κόβονται όταν το ύψος τους φτάσει τα 20 εκατοστά.

Εχθροί και Ασθένειες

Ο άνηθος δεν παρουσιάζει ευαισθησία σε εχθρούς και ασθένειες. Εάν προκύψει προσβολή, αντιμετωπίζεται προληπτικά με αμειψισπορά και καλλιεργητικές τεχνικές.

Αποδόσεις

Ο άνηθος είναι αρτυματικό και φαρμακευτικό φυτό. Ως άρτυμα χρησιμοποιούνται οι τρυφεροί βλαστοί. Το αιθέριο έλαιο του άνηθου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως αντιμικροβιακό και κοστίζει από 400 ως 500 ευρώ τα 1000ml και προέρχεται από απόσταξη ατμού των σπόρων του.

Πηγές:

farm-el.desigusxpro.com

agrosimvoulos.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα