Κάθε χρονο η παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου είναι ένα… χρηματιστήριο, με την τιμή να καθορίζεται από πολλους παράγοντες.
Φέτος λοιπόν το Μαρόκο αναμένεται να είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου κατά την περίοδο καλλιέργειας 2020/21, σύμφωνα με τα μεχρι τωρα δεδομένα.
Η χώρα της Βόρειας Αφρικής αναμένεται να παράξει 140,000 τόνους ελαιόλαδου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου, μια ελαφρά μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και 60,000 λιγότερους τόνους από τη συγκομιδή του 2018/19.
Παρά τα διαδοχικά έτη παρακμής, η παραγωγή ελαιολάδου στο Μαρόκο συνεχίζει να αυξάνεται προς τα πάνω, κυρίως λόγω της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να φυτευθουν περισσότερα ελαιόδεντρα. Ωστόσο, ο Noureddine Ouazzani, επικεφαλής της ένωσης παραγωγών, Agro-Pôle Olivier Meknès, προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τους μαροκινούς ελαιοκαλλιεργητές.
Ο Ouazzani είπε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Agrimaroc ότι τα μέτρα περιορισμού για τον κορωνοϊό, θα αυξήσουν το συνολικό λειτουργικό κόστος, καθώς υπαγορεύουν πόσους εργαζομένους μπορεί να είναι παρόντες ταυτόχρονα και να ελέγχουν την κίνησή τους σε διάφορες περιοχές.
Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη με τη La Vie Eco, ο Ouazzani είπε ότι οι εργαζόμενοι κανονικά μετακινούνταν στους ελαιώνες με φορτηγά μεταφοράς, αλλά ως αποτέλεσμα του ιού, το κόστος μεταφοράς πιθανότατα θα διπλασιαστει ή τριπλασιαστει
Τόνισε επίσης ότι το αυξανόμενο κόστος για τους παραγωγούς οφείλεται επίσης στο χαμηλό επίπεδο μηχανικής καινοτομίας στους αγρούς και τους μύλους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση του Μαρόκου επικεντρώθηκε στην προώθηση του ελαιολάδου. Από το 2008, η παραγωγή ελιάς αυξήθηκε από 662,000 τόνους σε 1.56 εκατομμύρια τόνους, το 2018.
Ο αριθμός των ελαιώνων στη χώρα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να φθάσει τα τρία εκατομμύρια στρέμματα (1.2 εκατομμύρια εκτάρια) το 2030. Μαζί με την αύξηση της παραγωγής, ένα άλλο άκρο του Έργο Green Morocco – μια στρατηγική που αποσκοπεί στην ενίσχυση ολόκληρου του γεωργικού τομέα της χώρας – είναι η προώθηση των μαροκινών εξαγωγών.
Επί του παρόντος, το Μαρόκο εξάγει περίπου δύο δισεκατομμύρια dirham (218 εκατομμύρια $) ελιάς και επιτραπέζιων ελιών κάθε χρόνο.
Κατά μέσο όρο, περίπου το ένα τρίτο αυτών των εξαγωγών αποστέλλεται βόρεια κατά μήκος της Μεσογείου σε λιμάνια της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ωστόσο, οι εξαγωγές στο εμπορικό μπλοκ των 27 μελών μειώθηκαν κατά 64% σε σύγκριση με το έτος καλλιέργειας 2018/19 και 40 τοις εκατό σε σύγκριση με τον κυλιόμενο μέσο όρο πέντε ετών, σύμφωνα με δημοσιευμένα δεδομένα από το Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οπως όμως είπε ο Αλί Μπελάτζ, μαροκινός παραγωγός και σομελιέ ελαιολάδου Olive Oil Times ότι τα μαροκινά ελαιόλαδα παραμένουν σε υψηλή ζήτηση στην Ευρώπη και αναμένει ότι αυτές οι εξαγωγές θα ανακάμψουν.
«Δεν θα έλεγα ότι οι εξαγωγές προς την ΕΕ επηρεάστηκαν άμεσα από την αύξηση της παραγωγής της Τυνησίας», είπε. “Η Τυνησία έχει ελαιόλαδο που είναι φανταστικό, αλλα το αποτύπωμα του Μαρόκου στην ΕΕ είναι πολύ σημαντικό με μια μακρά ιστορία»
Η πίστη του συμμερίζεται η υπόλοιπη κυβέρνηση του Μαρόκου, η οποία έχει λάβει 11.6 δισεκατομμύρια dirham (1.26 δισεκατομμύρια δολάρια) δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από την ΕΕ για να ενισχύσει την παραγωγή της.
Μακριά από την ΕΕ, ο Belaj είπε ότι οι μαροκινοί παραγωγοί επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, με μια κυβερνητική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πρόσφατα να προωθήσει το μαροκινό ελαιόλαδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: newshub.gr