Agravia

Αντίδραση Καλλιέργεια Τομάτας στην Ανάπτυξη και Αποδοτικότητα Νερού

Αντίδραση Καλλιέργειας Τομάτας

Η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής υδάτινων πόρων και η άρδευση είναι η μόνη πηγή νερού για την παραγωγή τομάτας θερμοκηπίου. Είναι επειτακτική ανάγκη να αναζητηθεί μια κατάλληλη στρατηγική μειωμένης άρδευσης που να είναι επωφελής για την υψηλή εμπορεύσιμη απόδοση, ποιότητα φρούτων, εξοικονόμηση νερού άρδευσης και τελικά βελτίωση της αποδοτικότητας χρήσης νερού.

Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε τομάτα θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου 2015 – Άνοιξη 2017 με τρείς στρατηγικές άρδευσης, δηλαδή 100% ETc (εξάτμιση της καλλιέργειας) (W1), 75% ETc (W2) και 50% ETc (W3), τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υπέργεια βιομάζα, ο δείκτης φυλλικής επιφάνειας (LAI), το ύψος των φυτών και η απόδοση των φρούτων αυξήθηκαν με την αύξηση της ποσότητας άρδευσης. Ωστόσο, τα διαλυτά στερεά, η βιταμίνη C και τα σάκχαρα των καρπών τομάτας ήταν χαμηλότερα  στο W1 (100% ETc).

Το W2 μείωσε σημαντικά τους μη εμπορεύσιμους καρπούς και οδήγησε σε συγκομιδή περισσότερων μικρού μεγέθους καρπών.

Μέσω της προσαρμογής της σχέσης μεταξύ αθροιστικής θερμοκρασίας και υπέργειας βιομάζας χρησιμοποιώντας υλικοτεχνικές εξισώσεις, διαπιστώθηκε ότι η μέση διάρκεια της περιόδου ταχείας ανάπτυξης (td) και ο χρόνος κατά τον οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε τη μέγιστη τιμή ™ αυξήθηκε καθώς μειώθηκε η ποσότητα άρδευσης.

Αντίθετα, ο μέγιστος ρυθμός ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της περιόδου ταχείας ανάπτυξης (vm) μειώθηκε με την αύξηση του ελλείμματος νερού.

Η υψηλότερη συνολική κατανάλωση νερού (278,05 mm), η χαμηλότερη αποδοτικότητα χρήσης νερού συνολικής απόδοσης (25,12 kg m-3) και η αποδοτικότητα χρήσης νερού σε εμπορεύσιμη απόδοση (22,87 kg m-3) επιτεύχθηκαν στο W1.

Η μικρότερη συνολική κατανάλωση νερού (27,01-50,75 mm) σημειώθηκε στο στάδιο της άνθισης . Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η βιομάζα πάνω από το έδαφος και το μέσο βάρος των καρπών ήταν σημαντικοί δείκτες που επηρέαζαν θετικά την απόδοση. Συμπεραίνεται ότι η μειωμένη άρδευση με 75% ETc έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την ανάπτυξη της τομάτας, βελτιώνοντας την εμπορεύσιμη απόδοση και την αποδοτικότητα του νερού άρδευσης ως αποτέλεσμα την λιγότερο μήεμπορεύσιμης απόδοσης και του μεγαλύτερου μεγέθους των φρούτων.

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα