Agravia

Υδροπονική Καλλιέργεια NFT: Ρηχό Διάλυμα Θρεπτικού Διαλύματος

Υδροπονική Καλλιέργεια NFT

Η καλλιέργεια NFT ή αλλιώς Nutrient Film Technique ή καλλιέργεια σε ρηχό διάλυμα θρεπτικού διαλύματος είναι μια υδροπονική μέθοδος καλλιέργειας φυτών στην οποία δεν γίνεται χρήση κανενός υποστρώματος. Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται κατευθείαν μέσα στο θρεπτικό διάλυμα το οποίο ρέει συνεχώς μέσα σε κατάλληλα πλαστικά κανάλια(Εικόνα 1) πλάτους 20-30 cm.

Το βάθος του θρεπτικού διαλύματος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2-4 mm ώστε να επιτυγχάνεται καλή οξυγόνωση του ριζικού συστήματος. Θα πρέπει τα κανάλια να έχουν κλίση 1-2% ώστε να εξασφαλίζεται η καλή και συνεχής ροή του θρεπτικού διαλύματος. Το μήκος των καναλιών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 m καθώς το περιεχόμενο οξυγόνο στο θρεπτικό διάλυμα μειώνεται δραστικά μετα τα 18-20  m και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υποξίας σε φυτά που βρίσκονται πέραν αυτών των. Το σχήμα των καναλιών συνίσταται να είναι ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, ώστε ο πυθμένας τους να είναι επίπεδος.

Πλαστικά ορθογώνια παραλληλεπίπεδα κανάλια
Πλαστικά ορθογώνια παραλληλεπίπεδα κανάλια

Τα πλαστικά κανάλια καλύπτονται με πλαστικά αδιαφανή καλύμματα για την αποτροπή εισόδου φωτός το οποίο προάγει την ανάπτυξη αλγών τα οποία έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη των φυτών. Τα καλύμματα χρησιμεύουν επίσης στην στήριξη των φυτών.

Η αρχή λειτουργίας των συστημάτων NFT είναι η συνεχής επιστροφή του διαλύματος που απορρέει από τα κανάλια μέσα σε ένα δοχείο και την αναπλήρωση του θρεπτικού διαλύματος που απορροφήθηκε από τα φυτά μέσω αυτόματης εισόδου νερού και πυκνών διαλυμάτων σε αυτό. Στα συστήματα αυτά το δοχείο παροχής είναι και το δοχείο συλλογής. Η αυτόματη είσοδος πυκνών διαλυμάτων βασίζεται σε αισθητήρες ηλεκτρικής αγωγιμότητας EC και pH. Κατά την λειτουργία του συστήματος μικρό μέρος του διαλύματος βρίσκεται στο δοχείο παροχής και μεγάλο σε συνεχή κυκλοφορία στα κανάλια και στους αγωγούς.

 Στα συστήματα NFT καλλιεργούνται κυρίως φυλλώδη λαχανικά και αρωματικά φυτά (μαρούλι, ρόκα, microgreens κλπ) καθώς και καρποδοτικά (τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα κλπ).

Σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι η μειωμένη κατανάλωση νερού και λιπασμάτων καθώς πρόκειται για κλειστό σύστημα και μειωμένο κόστος παραγωγής λόγο απουσίας υποστρωμάτων. Σημαντικό μειονέκτημα είναι η δυσκολία διατήρησης της λεπτής στοιβάδας και της ροής του θρεπτικού διαλύματος καθώς αυξάνεται το ριζικό σύστημα καθώς και ο κίνδυνος κατάρρευσης της καλλιέργειας σε περίπτωση βλάβης των αντλιών κυκλοφορίας.

Παράδειγμα καλλιέργειας μαρουλιού σε NFT.

  1. Σπορά σε κύβους πετροβάμβακα (2,5 εκ)
  2. Ανάπτυξη των φυταρίων για περίπου 18-20 ημέρες
  3. 1η μεταφύτευση στα κανάλια φυτωρίου για 16-18 Ημέρες
  4. 2η μεταφύτευση στα τελικά κανάλια περίπου 34-38 ημέρες από την σπορά
  5. Ανάπτυξη για περίπου 20-25 ημέρες (14-18 παραγωγές ανά έτος)

Σύνολο ημερών από την σπορά μέχρι την συγκομιδή: 54-63

Βιβλιογραφία

COOPER, A. J. 1979. The ABC of NFT: Nutrient Film Technique : the World’s First Method of Crop Production Without a Solid Rooting Medium, Grower Books.

RESH, H. M. 2013. HYDROPONIC Food Production.

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. 2006. ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ.

ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ, Δ. 2014. Εγχειρίδιο Υδροπονίας. Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών – Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

ΣΆΒΒΑΣ, Δ. 2011. Καλλιέργειες εκτός εδάφους: Υδροπονία, Υποστρώματα, Αθήνα, Εκδόσεις ΑγρόΤυπος.

www.haifa-group.com

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα