Agravia

Η Τυποποίηση στα Αγροτικά Προϊόντα

Ως τυποποίηση στα αγροτικά προϊόντα ορίζεται ο διαχωρισμός της παραγωγής που προορίζεται για διακίνηση ανάλογα με την ποιότητα και ο προσδιορισμός διαφορετικής τιμής για κάθε ποιότητα.

Ο διαχωρισμός πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων τυποποίησης τα οποία διαφέρουν ανάμεσα στα προϊόντα και στα στάδια εμπορίας τους.

Στα νωπά αγροτικά προϊόντα τα κριτήρια αυτά είναι το μέγεθος του καρπού, το σχήμα, η σκληρότητα της σάρκας, η τρυφερότητα του καρπού, το ειδικό του βάρος καθώς και ο βαθμός ανάπτυξης.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθοριστεί τρία βασικά πρότυπα στη τυποποίηση των φρούτων και λαχανικών. Αυτά είναι τα extra, I και II Βέβαια, υπάρχει και τέταρτο πρότυπο, η κατηγορία III, η οποία όμως επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον το επιβάλλουν οι οικονομικές ανάγκες των παραγωγών και οι ανάγκες διατροφής των καταναλωτών.

Η καθιέρωση αυτών στηρίχθηκε σε πέντε στοιχεία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, δηλαδή μορφή, σχήμα, χρώμα και μέγεθος, η συσκευασία, η εμφάνιση-ομοιογένεια των καρπών, η κατάσταση της υγείας τους και η ωριμότητα τους.

Τα στάδια της τυποποίησης είναι τρία:

  • Το στάδιο της διαλογής, όπου γίνεται διαχωρισμός των καρπών
  • Το στάδιο του καθαρισμού, όπου τα κατάλληλα για εμπορία προϊόντα καθαρίζονται
  • Το στάδιο της ταξινόμησης, όπου τα προϊόντα αξιολογούνται με την χρήση μηχανισμών

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα