Ως τυποποίηση στα αγροτικά προϊόντα ορίζεται ο διαχωρισμός της παραγωγής που προορίζεται για διακίνηση ανάλογα με την ποιότητα και ο προσδιορισμός διαφορετικής τιμής για κάθε ποιότητα.
Ο διαχωρισμός πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων τυποποίησης τα οποία διαφέρουν ανάμεσα στα προϊόντα και στα στάδια εμπορίας τους.
Στα νωπά αγροτικά προϊόντα τα κριτήρια αυτά είναι το μέγεθος του καρπού, το σχήμα, η σκληρότητα της σάρκας, η τρυφερότητα του καρπού, το ειδικό του βάρος καθώς και ο βαθμός ανάπτυξης.
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθοριστεί τρία βασικά πρότυπα στη τυποποίηση των φρούτων και λαχανικών. Αυτά είναι τα extra, I και II Βέβαια, υπάρχει και τέταρτο πρότυπο, η κατηγορία III, η οποία όμως επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον το επιβάλλουν οι οικονομικές ανάγκες των παραγωγών και οι ανάγκες διατροφής των καταναλωτών.
Η καθιέρωση αυτών στηρίχθηκε σε πέντε στοιχεία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, δηλαδή μορφή, σχήμα, χρώμα και μέγεθος, η συσκευασία, η εμφάνιση-ομοιογένεια των καρπών, η κατάσταση της υγείας τους και η ωριμότητα τους.