Η μπανάνα, που αποτελεί το πιο διαδεδομένο φρούτο παγκοσμίως, κινδυνεύει πλέον σοβαρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως αποκαλύπτουν νέες επιστημονικές έρευνες και δεδομένα από χώρες παραγωγής.
Αύξηση θερμοκρασιών, αλλαγές στα μοτίβα βροχοπτώσεων και επέκταση επικίνδυνων φυτοπαθολογικών ασθενειών, προκαλούν σημαντική μείωση στην παραγωγή και απειλούν τη διατροφική ασφάλεια σε πολλές περιοχές.
Οι κύριες χώρες παραγωγής μπανάνας, όπως:
αντιμετωπίζουν συρρίκνωση καλλιεργειών, λόγω:
Σύμφωνα με τον FAO, η παγκόσμια προσφορά μπανάνας έχει κατέβει έως και 15% σε κάποιες περιοχές, με τις τιμές να ακολουθούν ανοδική πορεία.
Αν και η μπανάνα δεν είναι εγχώριο προϊόν ευρείας παραγωγής, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε βασικά τροφικά αγαθά επηρεάζουν έμμεσα και τους Έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς.
Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει σε προσαρμοσμένες καλλιέργειες, ανθεκτικές στο κλίμα και σε συστήματα αγροτικής ανθεκτικότητας.
Οι λύσεις από διεθνείς συζητήσεις στο θέμα, περιλαμβάνουν:
Η ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία στην αγροτική έρευνα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Η κλιματική κρίση απειλεί την μπανάνα και μαζί της ένα βασικό κομμάτι της παγκόσμιας διατροφής. Η Ελλάδα, αν και δεν παράγει μαζικά το συγκεκριμένο φρούτο, οφείλει να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις και να επενδύσει σε ανθεκτικές γεωργικές πρακτικές, ώστε να προλάβει αντίστοιχες κρίσεις στο εγχώριο παραγωγικό της μοντέλο.
Πηγή: e-agrotis.gr