Agravia

Εθνική Τράπεζα: Διαχρονική Κάλυψη Χρηματοδοτικών Αναγκών Των Αγροτών Μέσω Εξειδικευμένων Προϊόντων

Δυναμική αποδεικνύεται η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας -για 5η  συνεχή φορά με τη συμμετοχή της στην «28 η Έκθεση agrotica 2020» τη μεγαλύτερη έκθεση γεωργίας και κτηνοτροφίας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο περίπτερο της Εθνικής Τράπεζας, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τα εξειδικευμένα στελέχη της Τράπεζας για το σύνολο των τραπεζικών προϊόντων και λύσεων που απευθύνονται σε αγρότες και σε αγροτικές επιχειρήσεις.
Για τα επόμενα χρόνια, ο στόχος της Εθνικής Τράπεζας να συνεχίσει να είναι  μια  Τράπεζα αποτελεσματική, καλά οργανωμένη, περήφανη για την ιστορία της, αλλά και σύγχρονη, ανταποκρινόμενη στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνο-λογικών εξελίξεων.

Λειτουργώντας με αφοσίωση, συνέπεια και διαφάνεια προς όφελος του Έλληνα παραγωγού και με ευθύνη για την κοινωνία. Η Στρατηγική βούληση της Τράπεζας είναι  η στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, τομέων που συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
 

Με εργαλεία για την συστηματική στήριξη των αγροτών-κτηνοτρόφων  και αγροτικών επιχειρήσεων, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως:

Το Λογαριασμό «Αγροτικές Ενισχύσεις:

 • Δυνατότητα δωρεάν χορήγησης της χρεωστικής Κάρτας του Αγρότη Debit Mastercard.
 • Πρόσβαση στα εναλλακτικά δίκτυα i-bank Internet, Phone και Mobile Banking της Εθνικής Τράπεζας.
 • Δυνατότητα πίστωσης ενισχύσεων που λαμβάνετε από ΟΠΕΚΕΠΕ / Υπ.Α.Α.Τ.
 • Ενημέρωση για την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού με δωρεάν τριμηνιαία αποστολή
 • Αντιγράφου κίνησης (statement).

Κάρτα του Αγρότη από την Εθνική Τράπεζα

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορείτε να κάνετε χρήση του  χρηματοδοτικού σας ορίου, με προνομιακούς όρους, για να καλύψετε άμεσα τις  ανάγκες από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές σας εργασίες.
Έχετε τη δυνατότητα για :

 • Τρεχούμενο λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις. Η χρήση του λογαριασμού γίνεται με συγκεκριμένες συναλλαγές που σχετίζονται με κόστος παραγωγής.
 • Χορήγηση ορίου υπερανάληψης  ανέξοδα, με  προνομιακό επιτόκιο και εξόφληση από τις πιστώσεις της αγροτικής ενίσχυσης στο λογαριασμό.
 • Χρεωστική Κάρτα του Αγρότη Debit Mastercard της Εθνικής Τράπεζας, με την οποία και μέσω του λογαριασμού σας και του χρηματοδοτικού ορίου, έχετε τη δυνατότητα:
 • Άμεσης ρευστότητας, 80% επί του συνόλου της Βασικής και Πράσινης Αγροτικής Ενίσχυσης που δικαιούστε κάθε χρόνο.
 • Συναλλαγών και πληρωμών, όπως:
 • Aγορά πρώτων υλών, λιπασμάτων, σπόρων, ζωοτροφών, αγροτικών εφοδίων,  κτηνιατρικών φαρμάκων, κ.λπ.
 • Προμήθεια καυσίμων και συντήρηση ή επισκευή μηχανημάτων
 • Ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΕΟ και υποχρεώσεις στο Δημόσιο
 • Λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ που έχουν συνεργασία με την Τράπεζα
 • Δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου
 • Κόστος Αίτησης Αγροτικής Ενίσχυσης

Με τον προνομιακό καταθετικό λογαριασμό Αγροτικός Plus της Εθνικής Τράπεζας, έχετε στη διάθεσή σας ένα ολοκληρωμένο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών για να καλύψετε τις ανάγκες σας και να επωφεληθείτε από τις παροχές του.
Ειδικότερα, ο Αγροτικός Plus σας προσφέρει:

 

 • Προνομιακό επιτόκιο
 • Δυνατότητα είσπραξης, μέσω του λογαριασμού:
 • των αγροτικών επιδοτήσεων ή
 • της σύνταξης ΟΓΑ
 • Ευνοϊκό περιθώριο επιτοκίου στα μη επιδοτούμενα Στεγαστικά Δάνεια
 • Προσφορά Πιστωτικών Καρτών με ευνοϊκό επιτόκιο και δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο
 • Δυνατότητα συμμετοχής στα Προγράμματα Ασφάλειας και Φροντίδας της Εθνικής Τράπεζας, Φροντίδα Νοσηλείας και Ασφάλιση Οχήματος, με ευνοϊκή τιμολόγηση.
 •  Και πολλές άλλες παροχές, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα μοναδικό διαχειριστικό εργαλείο με το οποίο μπορείτε να εξυπηρετείτε κάθε τραπεζική σας συναλλαγή.

Το πρόγραμμα Χρηματοδότησης Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού τομέα έχει διαμορφώσει ένα ειδικό πρόγραμμα Χρηματοδότησης της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, το οποίο εκσυγχρονίζει ολόκληρο το παραγωγικό και συναλλακτικό κύκλωμα αγοραστών και προμηθευτών αγροτικών/ κτηνοτροφικών προϊόντων.

Μέσω του προγράμματος αυτού παρέχεται η δυνατότητα Χρηματοδότησης αγροτών και κτηνοτρόφων για την κάλυψη μέρους του κόστους παραγωγής των προϊόντων τουςΒασική προϋπόθεση είναι οι παραγωγοί αυτοί να έχουν συνάψει συμβόλαια πώλησης (απευθείας ή μέσω Αγροτικού Συνεταιρισμού) με εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας.

Η Χρηματοδότηση γίνεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και διενεργείται μέσω της ειδικής κάρτας ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ DEBIT MASTERCARD, η χρήση της οποίας επιτρέπεται αποκλειστικά στο εκτεταμένο δίκτυο συνεργαζόμενων με την Τράπεζα επιχειρήσεων εμπορίας αγροτικών εφοδίων και πρατηρίων καυσίμων. Επιπροσθέτως ο παραγωγός μέσω της Χρηματοδότησης μπορεί να πληρώνει τους εργάτες γης μέσω έκδοσης εργόσημου, αλλά και λοιπές δαπάνες όπως το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ύδρευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κλπ. Η αποπληρωμή της Χρηματοδότησης γίνεται αυτόματα από την εμπορική / μεταποιητική επιχείρηση, μέσω της απόδοσης της αξίας των αγοραζόμενων προϊόντων σε καταθετικό λογαριασμό του παραγωγού.

Ο παραγωγός μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας / Κτηνοτροφίας καλύπτει το κόστος παραγωγής των προϊόντων του, βελτιώνοντας σημαντικά τη ρευστότητά του. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνει, από τη μία μείωση του κόστους αγοράς των εφοδίων που προμηθεύεται για την παραγωγή των προϊόντων του, και από την άλλη αύξηση της παραγωγής και της κερδοφορίας του, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του.
Δυνατότητες Χρηματοδότησης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων- στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, καθώς και για την αγορά παγίων ή την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα EASI

Πρόγραμμα Εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία (Employment and Social Innovation) (EaSI Guarantee Facility) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων («ΕΤΣΕ»)

Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τα περιθώρια ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με πρόθεση να συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των πολύ μικρών επιχειρήσεων -ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία-, υπέγραψε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (εφεξής ΕΤαΕ) συμφωνία συνολικού ύψους €40.000.000, για τη Χρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την απασχόληση και κοινωνική καινοτομία (EaSI).

Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΕΤαΕ θα παράσχει εγγυήσεις προς την Εθνική Τράπεζα, δίνοντάς της τη δυνατότητα να διαθέσει μικροπιστώσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα ήταν σε θέση να λάβουν Χρηματοδότηση ή να παρέχει χρηματοδοτήσεις με μειωμένο επιτόκιο λόγω των παρεχόμενων εγγυήσεων.

Ειδικότερα μέσω του προγράμματος EaSI, επιδιώκεται η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για την πρόσβαση δικαιούχων σε μικροπιστώσεις μέχρι €25.000 με την εγγύηση του ΕΤαΕ, για κάλυψη αναγκών τόσο κεφαλαίου κίνησης μέσω ανακυκλούμενου ορίου ή/και εφάπαξ Χρηματοδότησης όσο και Χρηματοδότησης αγοράς παγίων στοιχείων. Παράλληλα, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και η παροχή εστιασμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης (υπηρεσίες Mentoring) στους δικαιούχους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

COSME – Εγγυήσεις για Δάνεια

Η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της διαρκούς δέσμευσής της για την παροχή άμεσης και επαρκούς χρηματοδοτικής στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση των επενδύσεων που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν μέσω της εξασφάλισης ελκυστικών και ανταγωνιστικών όρων Χρηματοδότησης, σύναψε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (εφεξής ΕΤαΕ) την πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα, συνολικού ύψους €800.000.000 για την υλοποίηση του προγράμματος εγγυήσεων «COSME – Εγγυήσεις για Δάνεια» (COSME Loan Guarantee Facility), με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), βασικό πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΕΤαΕ, θα παράσχει εγγυήσεις προς την Εθνική Τράπεζα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Τράπεζα να κατευθύνει κεφάλαια σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), με κύριο χαρακτηριστικό τις σημαντικά μειωμένες απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων, ώστε να στηριχθούν περισσότερες ΜμΕ που, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα ήταν σε θέση να λάβουν επαρκή Χρηματοδότηση.

Η Χρηματοδότηση των ΜμΕ στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι δυνατή χάρη στην Εγγύηση που παρέχεται από τo Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος COSME, που δημιουργήθηκε δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1287/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME) (2014 – 2020) και παρέχεται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (“ΕΤΣΕ”) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Σκοπός του ΕΤΣΕ είναι να συμβάλει στη Χρηματοδότηση και την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.

Οι νέοι καιροί απαιτούν μια νέα λογική

Ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης με λύσεις, για την τεχνολογική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της παραγωγής γιατί οι νέοι καιροί απαιτούν μια νέα λογική. Το επίκεντρο αυτής της νέας λογικής είναι η προστασία του περιβάλλοντος με την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. μονο έτσι επιδιώκουμε τη μετάβαση στην έξυπνη, περιβαλλοντικά υπεύθυνη, γεωργία, που θα διακρίνεται από τη ορθολογικότερη χρήση νερού, ενέργειας, λιπασμάτων και φαρμάκων.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη συστηματική προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής με τα σωστά χρηματοδοτικά εργαλεία και την ανάδειξη των συγκριτικών ποιοτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: agrocapital.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα