Σετ ερευνά που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργειες υψηλής τεχνολογίας αποτελούν την πιο αειφόρα λύση. Το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρία διεξήγαγε την έρευνα συγκρίνοντας 4 διαφορετικούς τύπους καλλιέργειών: Υψηλής τεχνολογίας συμβατική καλλιέργεια, χαμηλής τεχνολογίας συμβατική καλλιέργεια, υψηλής τεχνολογίας οργανική καλλιέργεια και χαμηλής τεχνολογίας οργανική καλλιέργεια.
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα την συγκριτικής δοκιμής όσον αφορά την απόδοση, την χρήση νερού και τις εκπομπές αζώτου το Πανεπιστήμιο ότι τα υψηλής τεχνολογίας θερμοκήπια πέτυχαν τον υψηλότερο βαθμό αειφορίας – βιωσιμότητας.
Τα υψηλής τεχνολογίας θερμοκήπια όντας κλειστά συστήματα οπού επαναχρησιμοποιείται το νερό αφού γίνει η κατάλληλη επεξεργασία του, σπαταλούν πολύ λιγότερο έως μηδαμινό νερό. Εκτός αυτού η καλλιέργεια σε υποστρώματα υψηλής τεχνολογίας επιτρέπει την άρδευση ακριβείας με αποτέλεσμα την ορθολογική χρήση του νερού.
Δύο ακόμα λόγοι που οι υψηλής τεχνολογίας καλλιέργειες είναι καλές για την βιοποικιλότητα είναι η καθαρότητα του αποβληθέντος νερού και η χρήση γης. Λόγω του ότι τα θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας είναι κλειστά ελεγχόμενα συστήματα δίνουν την δυνατότητα να παράγονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων με λιγότερη χρήση γης.
Πηγή: hortidaily.com