Agravia

Αρώνια: Καλλιεργητικές Τεχνικές και Χρήσεις

Αρώνια
Γενικά στοιχεία

Η αρώνια (chokeberries) κατατάσσεται στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και αναπτύσσεται ως φυλλοβόλος θάμνος με ύψος που φτάνει τα 1-3 μέτρα. Καλλιεργείται είτε ως καλλωπιστικό είτε ως φαρμακευτικό φυτό, κατέχοντας τις πρώτες θέσεις στη διεθνή κλίμακα φαρμακευτικών φυτών.

Εκφύεται στη Βορειοανατολική Αμερική και στο Νότιο Καναδά και η καλλιέργεια της στην Ευρώπη και τη Ρωσία ξεκίνησε λίγο πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, ως καλλωπιστικό φυτό, και λίγο μετά ως φαρμακευτικό.

Στη Λιθουανία χρησιμοποιούνται οι καρποί της για την παρασκευή κρασιού, το “Aronijos”, το οποίο συνίσταται για την πρόληψη της καρδιοπάθειας. Γενικά, οι καρποί της είναι πλούσιοι σε ουσίες όπως οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι κατεχίνες, οι φλαβονόλες, κ.α..

Αρωνια Καλλιεργητικες Τεχνικες
Καλλιεργητικές τεχνικές

Η αρώνια έχει χαμηλές απαιτήσεις και γι’ αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλη σχεδόν την Ελλάδα εκτός από κάποιες περιοχές που απαντώνται συχνοί καύσωνες.

Αναπτύσσει ευρύ και επιφανειακό ριζικό σύστημα, με μια κεντρική πασσαλώδη ρίζα, τα φύλλα της είναι ελλειπτικά και τα άνθη της λευκά, και σχηματίζουν μικρές ταξιανθίες. Η άνθιση ξεκινάει περίπου τον Ιούλιο και η συγκομιδή τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Η παραγωγή καρπών ξεκινάει από το τρίτο έτος και μετά.

Η αρώνια μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους σχεδόν τους τύπους εδάφους αλλά ευδοκιμεί και αναπτύσσεται ταχύτερα σε υγρά, ελαφρά και τυρφώδη εδάφη. Προτιμάται η στάγδην άρδευση ώστε να διατηρείται η απαραίτητη υγρασία αλλά ταυτόχρονα  να μη δημιουργείται περίσσεια νερού. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι 3 x 3, 3 x 2,5 ή 3 x 2 μέτρα.

Aronia

Προτιμάται η φύτευση σε μέρη με μεγάλη ηλιοφάνεια αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά μέρη. Δεν χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των ξερών κλαδιών ώστε να υπάρχει καλύτερη διάχυση τους φωτός στην κόμη.

Η καλλιέργεια της αρώνιας πραγματοποιείται κυρίως βιολογικά και δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα με ασθένειες ή έντομα, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα των φύλλων και των καρπών σε πολυφαινόλες, που αποτελούν σημαντική φυσική άμυνα για το φυτό. Ο μεγαλύτερος εχθρός της καλλιέργειας είναι τα άγρια πουλιά που προκαλούν ζημιές στους καρπούς.

Χρήσεις και προϊόντα

Ο καρπός της αρώνιας περιέχει πηκτίνη και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε μαρμελάδες. Γενικά, ο καρπός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί νωπός, κατεψυγμένος ή αποξηραμένος καθώς και για την παρασκευή χυμού, κρασιού και λικέρ. 

Επίσης, χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά και διάφορες άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P), σε πολυφαινόλες, σε αντιοξειδωτικά και έχει βρεθεί πως προστατεύει από τη ραδιενέργεια.

Πηγή

Minagric.gr

Βικιπαίδεια

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα