Agravia

Δ.Α.Ο.Κ. Τριφυλιάς Δελτίο Τύπου για το Γλοιοσπόριο της Ελιάς

Η ΔΑ.Ο.Κ Τριφυλίας με ανακοίνωση της συνιστά στους παραγωγούς ελιάς να είναι ιδιαίτερα προσεκτική αυτή τη περίοδο διότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση του γλοιοσπορίου. Επομένως να πραγματοποιηθούν όλες οι καλλιεργητικές τεχνικές έτσι ώστε να αποφευχθεί η προσβολή στο χωράφι.

Τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έξαρση το έτος 2018, παρατηρήθηκαν σοβαρές ζημιές στον ελαιόκαρπο λόγω εκτεταμένων προσβολών από το μύκητα του γλοιοσπορίου, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών όσο και την ύπαρξη ποσοτικής ζημιάς λόγω καρπόπτωσης. Συγκεκριμένα η ανάπτυξη του μύκητα ευνοείται και η σοβαρότητα της προσβολής είναι μεγαλύτερη, όταν η υγρασία είναι υψηλή και η θερμοκρασία μεταξύ 10-25ο C. Στη συνέχεια μέσω του αέρα το μόλυσμα μεταφέρεται στα άνθη και τα φύλλα.

Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα γιατί στο στάδιο αυτό συμβαίνουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που αποτελούν τη βάση για τη διασπορά του μύκητα.

www.ppel.gov.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα