Agravia

Αγροτική ΟικονομίαΕκτατικές ΚαλλιέργειεςΕπικαιρότητα

Ζημιές στα σιτηρά 77 εκατ. ευρώ – Πρόταση για αποζημιώσεις

Παγκόσμια παραγωγή σιταριού 2025

Απώλεια παραγωγής στις καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών, συνολικού ύψους 77 εκατ.€ για το σύνολο της χώρας διαπιστώνει ο ΕΛΓΑ, προτείνοντας όμως οι αποζημιώσεις να δοθούν μέσω ειδικού προγράμματος ad hoc με σχετική έκδοση ανάληψης από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς το ετήσιο πρόγραμμα του οργανισμού δεν μπορεί να καλύψει τα σχετικά αιτήματα.


Το αίτημα για ένταξη των χειμερινών σιτηρών για το έτος 2024 σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή ενισχύσεις de minimis, είχαν καταθέσει στις 4 Ιουνίου οι δήμαρχοι το νομού Σερρών, επισημαίνοντας ότι «η καλλιέργεια των χειμερινών σιτηρών, που είναι η κύρια παραγωγική δραστηριότητα για τη συντριπτική πλειονότητα αγροτών και κτηνοτρόφων, απειλείται με αφανισμό, επειδή τις δύο τελευταίες χρονιές το κόστος παραγωγής ξεπέρασε κατά πολύ τα έσοδα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των αδικαιολόγητα χαμηλών τιμών».

Απάντηση του ΕΛΓΑ

Στην απάντησή του ο ΕΛΓΑ (στις 21/10/2025), αφού διαπιστώνει το μέγεθος της ζημιάς και αναφέρει ότι μετά τη συγκέντρωση των σχετικών αιτημάτων ο προϋπολογισμός φτάνει τα 77 εκατ.€, σημειώνει:
«Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του ΕΛΓΑ, αφού εξέτασε κατά πόσο τηρούνται τα προαναφερόμενα, δεν δύναται να προτείνει ως επιλέξιμη για το έτος 2024 την απώλεια παραγωγής της καλλιέργειας, των χειμερινών σιτηρών, επειδή το σύνολο της δαπάνης για τα αμέσως επόμενα χρόνια ξεπερνά τα όρια της δαπάνης των 16.000.000€, κατά έτος του εγκεκριμένου Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων».

 

Αντί αυτού, προτείνει ένταξη των εν λόγω ζημιών σε ειδικό πρόγραμμα ad hoc, προς έγκριση του προϋπολογισμού του από το Υπουργείο Οικονομικών, με σχετική έκδοση ανάληψης υποχρέωσης, ενώ παραπέμπει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ενισχύσεις de minimis.

Ανακοίνωση του Δήμου Αμφίπολης

«Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του Δήμου Αμφίπολης του νομού Σερρών, αλλά και ολόκληρης της χώρας βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό. Υπάρχει έντονη αγανάκτηση, απόγνωση και βαθιά ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο. Οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στα αγροτικά νοικοκυριά, ενώ πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής, οι περικοπές των κοινοτικών ενισχύσεων και οι χαμηλές τιμές τις καθιστούν μη βιώσιμες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής, με αφορμή την απάντηση του ΕΛΓΑ προς τους δημάρχους του νομού Σερρών.

 

Παραθέτοντας τα γεγονότα, αναφέρει πως στις 4 Ιουνίου υπογράφηκε επιστολή από όλους τους δημάρχους του νομού και απεστάλη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, (κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ) με την οποία ζήτησαν την ένταξη των χειμερινών σιτηρών για το έτος 2024, σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis. Την ίδια χρονική περίοδο έστειλαν υπόμνημα για τη στήριξη του αιτήματος στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Καϊτεζίδη Ιγνάτιο.

 

«Με ομόφωνη απόφαση, στις 8 Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΚΜ ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ένταξη των χειμερινών σιτηρών της Κεντρικής Μακεδονίας σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή de minimis, ενώ ταυτόχρονα κοινοποίησε την απόφασή του σε όλους τους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας».

 

«Η απάντηση στις 21/10/2025 από τον ΕΛΓΑ (με αριθμ. πρωτ. εισερχομένου προέδρου 539/11.07.2025) δείχνει το δρόμο για την υλοποίηση του αιτήματός μας μέσω ειδικού προγράμματος ad hoc με σχετική έκδοση ανάληψης από το υπουργείο Οικονομικών, αφού το ΕΤΗΣΙΟ πρόγραμμα του ΕΛΓΑ (όριο δαπάνης 16.000.000) δεν μπορεί να καλύψει τον προϋπολογισμό της απώλειας παραγωγής των χειμερινών σιτηρών σε επίπεδο χώρας, ο οποίος ανέρχεται σε 77.000.000 ευρώ.»

 

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μία πιθανή εκτέλεση ενός προγράμματος θα γίνει αδιακρίτως για όλους τους αιτούντες που πληρούν τις προϋποθέσεις ανά την Ελλάδα. Τα χειμερινά σιτηρά τελικά είναι υπόθεση όλων μας».

Λέξεις-Κλειδιά:

2025Kαλλιέργεια ΣιτηρώνΑίτημα ΑποζημίωσηςΑποζημιώσειςΕΛΓΑΖημιέςΚαλλιέργεια ΣιταριούΚρατική ΕνίσχυσηΣέρρεςΣιτάριΣιτηράΣιτηρόΧωράφι

Παρόμοια άρθρα