Agravia

Υδροπονική Καλλιέργεια Πιπεριάς σε Υπόστρωμα Πετροβάμβακα

Ο τρόπος δημιουργίας πολλαπλασιαστικού υλικού για την πιπεριά είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν των τοματών. Τους σπόρους τους φυτεύουμε σε κύβους πετροβάμβακα και μετέπειτα μεταφυτεύουμε τα σπορόφυτα σε block πετροβάμβακα.

Κατά τη διάρκεια της βλάστησης των σπόρων, πρέπει να διατηρούμε τη θερμοκρασία μεταξύ 25-26 °C και τη σχετική υγρασία στα 75-80%. Χρειάζεται να διατηρήσουμε αυτές τις θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Υπό αυτές τις συνθήκες, μετά από 7-10 ημέρες, ο σπόρος βλασταίνει.

Ύστερα από μια εβδομάδα και καθώς το σπορόφυτο συνεχίζει την ανάπτυξη του, θα πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία στους 23-24 °C.

Δύο εβδομάδες αργότερα (συνολικά 3 εβδομάδες από τη βλάστηση), πραγματοποιούμε τη μεταφύτευση σε κύβους πετροβάμβακα, διαστάσεων συνήθως 7,5 cm X 7,5 cm. Θα πρέπει να έχουμε κάνει εμβάπτιση των κύβων με θρεπτικό διάλυμα αγωγιμότητας 2,5 mS και θερμοκρασίας 23 °C. Σημειωτέον πως η θερμοκρασία ημέρας πρέπει να είναι 24°C και νύχτας 22°C, με ημερήσιο μέσο όρο 22°C.

Τα σπορόφυτα τα μεταφυτεύουμε στο χώρο του θερμοκηπίου, στις 5-6 εβδομάδες από τη βλάστηση. Οι αποστάσεις φύτευσης πρέπει να είναι παρόμοιες με αυτές της τομάτας, γι’ αυτό και τοποθετούμε 4 κύβους ανά πλάκα πετροβάμβακα (slab), με ένα φυτό σε κάθε κύβο.

Η πυκνότητα φύτευσης είναι συνήθως 20.000-25.000 φυτά / εκτάριο ή 2000-2500 / στρέμμα.

Επιπλέον, εφόσον το φυτό έχει αναπτύξει ένα υγιές ριζικό σύστημα εντός των slabs και οι βλαστοί είναι περίπου 40 cm, θα πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία στους 22-23°C την ημέρα και 18-19°C τη νύχτα. Ένα εύρωστο φυτό θα μπορέσει να αντέξει και θερμοκρασίες υψηλές, όπως 30°C, αλλά στους 35°C και πάνω θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια.

Τέλος, για την πρώτη εβδομάδα από τη μεταφύτευση, οφείλουμε να διατηρούμε τη θερμοκρασία μεταξύ 20-21 μέρα/νύχτα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για το βλαστικό στάδιο είναι 21-23°C και για το παραγωγικό γύρο στους 21°C.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα