Συμβουλές για την Αποτελεσματική Εφαρμογή του Χαλκού
Η αποτελεσματικότητα των χαλκούχων σκευασμάτων εξαρτάται από την ορθή χρήση τους. Οι ψεκασμοί χαλκού παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση βακτηριακών και μυκητολογικών προσβολών. Συστήνεται, όμως, η προσεκτική εφαρμογή τους γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, η δράση τους να μην είναι ωφέλιμη για την καλλιέργεια, από τους μη-σωστούς χειρισμούς.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο pH του ψεκαστικού διαλύματος. Ένα όξινο διάλυμα αυξάνει την διαλυτότητα του χαλκού, με αποτέλεσμα φαινόμενα φυτοτοξικότητας στα φυτά.
- Αποφυγή εφαρμογής χαλκού σε περιόδους βραδείας ξηρασίας. Εάν ο χαλκός χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση βακτηριακών προσβολών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά την εμφάνιση των μήλων ειδικά σε ευαίσθητες ποικιλίες, τότε ο κίνδυνος της φυτοτοξικότητας μπορεί να μειωθεί εφαρμόζοντας το χαλκό σε σχετικά μικρές ποσότητες νερού ώστε τα σταγονίδια να στεγνώνουν πιο γρήγορα.
- Με την χρήση προϊόντων χαλκού που είναι σχετικά αδιάλυτα στο νερό μπορεί να αποφευχθεί η βλάβη του στο φυτού, με αυτά τα σκευάσματα περιορίζεται η συγκέντρωση ιόντων χαλκού στις επιφάνειες των φυτών.
- Η υψηλή διαλυτότητα του χαλκού έχει ως συνέπεια και την έκπλυση των υπολειμμάτων του θειικού χαλκού από πιθανές βροχοπτώσεις.
- Η σταδιακή απελευθέρωση ιόντων χαλκού από τις αποθέσεις χαλκού παρέχει υπολειμματική προστασία έναντι παθογόνων των φυτών. Ταυτόχρονα, η αργή απελευθέρωση ιόντων χαλκού από αυτές τις σχετικά αδιάλυτες αποθέσεις χαλκού μειώνει τους κινδύνους φυτοτοξικότητας στους ιστούς των φυτών.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι ο χαλκός μπορεί να δηλητηριάσει τόσο την καλλιέργεια όσο και τον παθογόνο στόχο. Για πολλές καλλιέργειες, πρέπει να ζυγισθούν τα οφέλη της μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας έναντι των κινδύνων της φυτοτοξικότητας.
- Λευκό σπαράγγι: Συγκομιδή και Επεξεργασία
- Σπαράγγι, ο “λευκός χρυσός” της Ελλάδας
- Παγκόσμια Ημέρα Νερού
- Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
- Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών