Agravia

Τα Νέα της Παγκόσμιας Αγοράς της Τομάτας

Παγκόσμιας Αγοράς Τομάτας

Στην Ευρώπη μειώνεται η προμήθεια τοματών από την Ολλανδία και το Βέλγιο από καλλιέργειες χωρίς τεχνητό φωτισμό. Εισαγωγές από την Ισπανία, το Μαρόκο και την Τουρκία. Στην Νότια Αφρική, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα διοχετευθήκαν πολλές τομάτες στην αγορά λόγω των καιρικών συνθηκών, γεγονός που άσκησε πίεση στις τιμές. Στην Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στην Φλόριντα παρουσιάστηκε αύξηση στο λιανικό εμπόριο ενώ στην Κίνα οι θερμοκηπιακές μονάδες ξεκίνησαν τις φυτεύσεις 2 μήνες νωρίτερα καθώς παρουσιάστηκε μείωση στις συγκομιδές από τις υπαίθριες καλλιέργειες.

Ολλανδία και Βέλγιο: Για τις καλλιέργειες χωρίς τεχνητό φωτισμό στην Ολλανδία και το Βέλγιο η σεζόν τελείωσε. Εδώ και λίγο καιρό έχουν ξεκινήσει οι καλλιέργειες με τεχνητό φωτισμό να μπαίνουν σε λειτουργία, ενώ έχουν παρατηρηθεί και εισαγωγές.

Τα αποτελέσματα από την λιανική πώληση δεν ήταν ικανοποιητικά ενώ την άνοιξη η πανδημία οδήγησε σε αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων με συνέπεια πολλοί παραγωγοί να μην μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε καλές τιμές, ειδικά οι για τις μεγαλόκαρπες ποικιλίες.

Προς τα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου η κατάσταση στις τιμές άλλαξε με τον μέσο όρο να ξεπερνάει τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, αλλά αυτό δενν ήταν αρκετό για να σωθεί η κατάσταση. Γενικά οι τιμές ήταν πολύ καλύτερες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Γερμανία: Αυξημένη η πίεση στις τιμές λόγω των εισαγωγών χαμηλότερης ποιότητας τοματών από Τουρκία, Μαρόκο και Ισπανία οι οποίες είναι σε γενικές γραμμές φθηνότερες από αυτές τις κεντρικής Ευρώπης.

Η συγκομιδή προϊόντων από τα εγχώρια θερμοκήπια είναι ακόμα σε εξέλιξη αν και οι ποσότητες σε σχέση με αυτές των γειτονικών χωρών έχουν μεγάλη διαφορά. Ωστόσο μεγάλες επενδύσεις γίνονται στην χώρα σε θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας.

Γαλλία: Πτώση τιμών λόγω της μειωμένης κατανάλωσης καθώς μπήκαμε στον χειμώνα και το lockdown έφερε το κλείσιμο των εστιατορίων. Ωστόσο ο ανταγωνισμός από τις εισαγόμενες είναι μικρός αλλά οι τιμές δεν αυξάνονται.

Ιταλία: Μεγαλύτερη η ζήτηση από την παραγωγή για την Ιταλία λόγω του κορονοϊού και των χαμηλών αποδόσεων από τα Ιταλικά χωράφια. Οι χαμηλές αποδόσεις οφείλονται κυρίως στις κακές καιρικές συνθήκες και την επίδραση πολλών ιώσεων όπως του Ιού της καστανής ρυτίδωσης (ToBRFV). Σε κάποιες περιοχές η μείωση της παραγωγής έφτασε και το 50%.

Ισπανία: Μειούμενες βαίνουν οι εκτάσεις που καλλιεργούνται τομάτες στην Αλμερία. Έως 20% λιγότερη παραγωγή τομάτας σε σχέση με πέρσι παρουσιάστηκε φέτος. Οι παραγωγοί έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες κυρίως λόγω του κόστους παραγωγής, της εξάπλωσης των εχθρών της καλλιέργειας και του μικρού κέρδους πώλησης της τομάτας. Έως και την 44 εβδομάδα του έτους οι τιμές ήταν αρκετά υψηλές, ωστόσο πλέον οι εισαγωγές από Μαρόκο δημιουργούν μεγάλο ανταγωνισμό στις εγχώριες Ισπανικές τομάτες.

Τουρκία: Ελαφρώς υψηλότερες οι τιμές σε σχέση με πέρσι. Αναμένεται να υπάρχει αύξηση στην παραγωγή της τάξης του 20-30% ενώ οι υψηλότερες τιμές και μεγαλύτερες παραγωγές αναμένονται στην περίοδο των Χριστουγέννων. Για τους Τούρκους η αγορά είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, στους καλοπληρωτές  αλλά απαιτητικούς και στους κακοπληρωτές αλλά πιο χαλαρούς πελάτες. Στους πρώτους ανήκουν οι Γερμανοί, οι Πολωνοί, οι Ρώσσοι και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ στους δεύτερους συγκαταλέγονται οι Ρουμάνοι, οι Ιρακινοί, οι Τσέχοι και οι Ουκρανοί.

Νότια Αφρική: Οι τελευταίες υψηλές θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει ταυτόχρονη ωρίμανση των τοματών σε όλα τα μέρη με αποτέλεσμα η διάθεση να είναι πολύ μεγάλη και οι τιμές πολύ χαμηλές, σχεδόν 1/3 μειωμένες. Κατά την διάρκεια του lockdown οι τιμές έφτασαν τα 0,38€/κιλό. Οι παραγωγοί της Νοτίου Αφρικής έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από την Tuta Absoluta καθώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για όλη την χώρα, ενώ πριν η ύπαρξη του ήταν άγνωστη.

Αμερίκη: Αυξημένη διάθεση παρουσιάζεται από την Φλόριντα. ΟΙ αποδόσεις είναι ελαφρώς καλύτερες από πέρσι. Φόβος υπάρχει για την έλλειψη εργατών λόγω της πανδημίας αλλά φαίνεται να μην δημιουργείται ιδιειτερο προβλημα προς το παρόν. Η σεζον για την Καλλιφόρνια έχει τελειώσει ενώ μονο κάποια Καναδικά θερμοκήπια είναι ακόμα σε παραγωγή.

Κίνα: Ο κορονοιός είχε την μεγαλύτερη επίπτωση στην Κίνα στην παραγωγή τομάτας ωστόσο φαίνεται ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Από τον Μάιο και μετά φαίνεται να έχει έρθει σε φυσιολογικά επίπεδα η αγορά ενώ πολλοί πλέον επιζητούν την ποιότητα. Οι τιμές είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια και σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή των υπαίθριων καλλιέργειών πολλοί παραγωγοί θερμοκηπιακών τοματών έκαναν τις φυτεύσεις τους 2 μήνες νωρίτερα ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Η Κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να υποστηρίξει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια καθώς οι υπαίθριες καλλιέργειες φαίνονται να είναι ασταθής λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Πηγή: hortidaily.com

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHAR

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα