Agravia

Καλλιέργεια Καρυδιάς: Αποστάσεις Φύτευσης και Αποδόσεις

Αποστάσεις φύτευσης

Πριν την εγκατάσταση του καρυδεώνα μας πρέπει να συνυπολογίσουμε όλα τα δεδομένα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων και μεταξύ των σειρών. Το σχέδιο της φύτευσης πρέπει να επιτρέπει στο ηλιακό φως να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κόμης των δέντρων αλλά και την εύκολη λειτουργία των μηχανημάτων καλλιέργειας αλλά και κυρίως των μηχανημάτων συγκομιδής. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η σύγκριση αποδόσεων παραγωγής καρυδεώνα φυτεμένου σε κλασική (9Χ9 μέτρα),  πυκνή φύτευση (7,5Χ7,5 μέτρα) και υπέρ-πυκνή φύτευση (7,5Χ4 μέτρα) με την τελευταία να προϋποθέτει την απομάκρυνση μιας σειράς δέντρων έτσι ώστε να ελευθερωθεί ζωτικός χώρος όταν θα πυκνώσει η κόμη των δέντρων τον 8ο χρόνο ζωής. Τα δέντρα που θα αφαιρεθούν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπορικά στην βιομηχανία ξυλείας έχοντας προσφέρει αυτά τα χρόνια μια ικανοποιητική παραγωγή.  Επίσης στους παρακάτω πίνακες φαίνεται και ο σχεδιασμός που μπορεί να γίνει για την φύτευση των δέντρων σε συνάρτηση με τους επικονιαστές στην κανονική και στην υπέρ-πυκνή φύτευση με προοπτική αφαίρεσης μιας σειράς στον 8ο χρόνο.

Πως επηρεάζει η ηλιακή ακτινοβολία την απόδοση

  • Για κάθε 1% ολικής PAR ακτινοβολίας που παρεμποδίζεται από την κόμη των δέντρων, τα υγιή δέντρα μπορούν να παράγουν μέχρι 13 κιλά/στρέμμα άσπαστου καρυδιού.
  • Οι οπωρώνες με την γρηγορότερη ανάπτυξη μπορούν να αυξήσουν κατά 10% την παρεμπόδιση της ηλιακής ακτινοβολίας κάθε χρόνο. Έτσι ως τον ένατο χρόνο η παρεμπόδιση της ηλιακής ακτινοβολίας φτάνει στο 90%.
  • Οι αποδόσεις του οπωρώνα φτάνουν στην μέγιστη απόδοση στα 10-12 χρόνια και από εκεί και πέρα αρχίζει η σταδιακή μείωση.
  • Τα κλαδιά της καρυδιάς χρειάζονται 30-45 λεπτά άμεσης επαφής με την ηλιακή ακτινοβολία για να διατηρηθεί η παραγωγή στους κατώτερους βραχίονες.
 
Καλλιέργεια Καρυδιάς

Πως οι αποστάσεις φύτευσης επηρεάζουν την ανάπτυξη της κόμης και τις δυνατότητες παραγωγής

  • Η παρεμπόδιση της ηλιακής ακτινοβολίας αυξάνεται με την αύξηση της πυκνότητας των δέντρων
  • Η παραγωγή φτάνει στο μέγιστο στα 17-20 δέντρα ανά στρέμμα
  • Η κλασική φύτευση της καρυδιάς παρουσιάζει 80-85% παρεμπόδιση ηλιακής ακτινοβολίας με αποτέλεσμα η δυνατότητα παραγωγής των οπωρώνων που είναι σε ηλικία μέγιστης απόδοσης να είναι 1 τόνο ανά στρέμμα
  • Οι περισσότεροι καρυδεώνες έχουν ποσοστό 65-75%  παρεμπόδισης του ηλιακού φωτός, με αποτέλεσμα η απόδοση τους να είναι 800-925 κιλά ανά στρέμμα. Όμως, το κλάδεμα το οποίο εντείνει την βλαστική ανάπτυξη των δέντρων, δεν επιτρέπει την περαιτέρω την αύξηση της παραγωγής σε σχέση με το ποσοστό παρεμπόδισης της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Οι “ιδανικές” αποστάσεις φύτευσης φαίνεται να είναι σε τετράγωνο ή ρόμβο με 15-20 φυτά ανά στρέμμα.
  • Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πριν τον καθορισμό των αποστάσεων, τον τύπο του εδάφους, το υποκείμενο, την λαιμαργία της ποικιλίας, και τον τύπο της ανάπτυξης του δέντρου (ποσοστό πλαγιοκαρπία). Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα μηχανήματα που θα καλλιεργούν και θα συγκομίζουν τον οπωρώνα μας. Σε περιπτώσεις όχι τόσο βαθιών εδαφών μπορεί να γίνει και πιο πυκνή φύτευση ή και σε περιπτώσεις χρήσης συγκεκριμένων υποκειμένων.

Πηγή: tsesmelis.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα