Με τον όρο Σ.Η.Θ.Υ.Α (Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) νοείται η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από το ίδιο καύσιμο, ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης εκμετάλλευση του ενεργειακού του περιεχομένου. Η θερμική ενέργεια μπορεί να μετατραπεί και σε ψύξη με σύστημα τριπαραγωγής (ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση, ψύξη). Τα συστήματα συμπαραγωγής/τριπαραγωγής μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα με την έννοια ότι μπορούν να καλύψουν όλες τις τελικές ενεργειακές χρήσεις (ηλεκτρισμό, θερμό νερό, ατμό, θερμό αέρα, ψυχρό νερό, κλιματισμό, ψύξη εμπορευμάτων κ.α.). Ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας παράγει ατμό, θερμό αέρα και θερμό νερό που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία καθώς και ηλεκτρική ενέργεια για χρήση ή/και πώλησης μέρους αυτής στον αρμόδιο διαχειριστή ενέργειας. Με την χρήση ψυκτών απορρόφησης, μέρος της παραγόμενης θερμότητας δημιουργεί ψυχρό νερό για κλιματισμό και ψύξη (σύστημα τριπαραγωγής).
Η εγκατάσταση των σταθμών Σ.Η.Θ.Υ.Α. και η εφαρμογή της τεχνολογίας της σε θερμοκήπια συνδυάζεται με την παράλληλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας και ψύξης, καθώς επίσης και του καθαρού διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το οποίο προκύπτει από την ατελή καύση του Φυσικού Αερίου και τον καθαρισμό των καυσαερίων μέσω ειδικών καταλυτών και διοχετεύεται μέσα στο θερμοκήπιο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των φυτών και στην αύξηση της παραγωγής κατά 20%. Στους σταθμούς Σ.Η.Θ.Υ.Α. , οι γεννήτριες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και η θερμική ενέργεια των μηχανών, μέσου εναλλακτών, διοχετεύεται στο θερμοκήπιο.
Η εφαρμογή των σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α) με καύση Φυσικού Αερίου σε καλλιέργειες θερμοκηπίων με Υδροπονία με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρισμού και τη πώληση στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και την εκμετάλλευση της θερμότητας για να λειτουργήσει με μηδενικά ενεργειακά κόστη ένα Υδροπονικό θερμοκήπιο είναι μία κερδοφόρα επιχειρηματική ευκαιρία.
Σε πολλά Ευρωπαϊκά Κράτη και ιδιαίτερα στην Ολλανδία, υδροπονικές μονάδες με ΣΗΘΥΑ λειτουργούν πάνω από 20 χρόνια. Στην Ελλάδα οι μονάδες που λειτουργούν είναι πολύ λίγες συγκριτικά.
Μία τέτοια επένδυση μπορεί να είναι εξαιρετικά συμφέρουσα καθώς μπορεί να έχει πολύ υψηλές αποδόσεις και σταθερά εισοδήματα, τόσο από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο Δίκτυο όσο και από την πώληση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων από το υδροπονικό θερμοκήπιο.
Σημαντικό να αναφερθεί είναι επίσης η δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων έργων από τον αναπτυξιακό νόμο και από τραπεζικό δανεισμό με πολύ χαμηλά επιτόκια.
Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE