Agravia

Προγράμματα στο Ταμείο Ανάκαμψης για Έξυπνη Γεωργία και Αρδευτικά

Συμπληρωματικά προς τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ αναμένεται να λειτουργήσουν τα προωθούμενα έργα αγροτικής κατεύθυνσης του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε με δηλώσεις στο ραδιόφωνο του Alpha ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.

Εξειδικεύοντας τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης στον αγροτικό τομέα, με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, ο κ. Λιβανός έδωσε προτεραιότητα στα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα που έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος, καθώς και στη διευκόλυνση των προσπαθειών ένταξης συστημάτων έξυπνης γεωργίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Αναφερόμενος στα προγράμματα ενίσχυσης που διαθέτει το ΥΠΑΑΤ ο κ. Λιβανός  εξήγησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με τη νέα ΚΑΠ. «Το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ένα όπλο για να στηρίξουμε την προσπάθεια για επενδύσεις», επισήμανε ο κ. Λιβανός.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου ο κ. Λιβανός είπε ότι πρέπει:

–              να διαμορφώσουμε τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία για τα επόμενα επτά χρόνια.

–              να προστατεύσουμε την ελληνική παραγωγή και να αποτρέψουμε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων

–              να ενισχύσουμε τους ελέγχους για την ασφάλεια του καταναλωτή

–              να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα και να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

–              Να ενισχύσουμε το ελληνικό σήμα.

Τόνισε ακόμα ότι ο ίδιος ως ΥΠΑΑΤ σκοπεύει να προωθήσει:

–              Τα εγγειοβελτιωτικά έργα, αφού η διαχείριση των υδάτων είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες στη διαδικασία της παραγωγής και ο εκσυγχρονισμός τους θα μειώσει το κόστος παραγωγής.

–              Την έξυπνη γεωργία, με στόχο να βάλουμε την τεχνολογία στο χωράφι και να έχουμε καλύτερη παραγωγή.

–              Τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως επί παραδείγματι οι υδατοκαλλιέργειες που προσφέρουν τεάρ5στιες δυνατότητες ανάπτυξης.

–              Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από προσφορά κινήτρων και πολιτικές τομών.

–              Την «Ελληνική Διατροφή» που αποτελεί τη βάση της υγιεινής διατροφής και συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, ενώ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής παραγωγής.

–              Την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών με στόχο την αύξηση της ελληνικής παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγουμε.

«Τα στατιστικά λένε ότι οι άνθρωποι που ουσιαστικά μας θρέφουν έχουν ανάγκη από κατάρτιση- και κυρίως οι νεότεροι- για να μπορούν ακριβώς οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν να έχουν και μεγαλύτερο αποτέλεσμα.  Αυτό φαίνεται και σε άλλες χώρες που χρησιμοποιούν καλύτερα και το κομμάτι της εκπαίδευσης και κατάρτισης και το κομμάτι της καινοτομίας και τεχνολογίας και μπορούν και αυξάνουν την παραγωγή τους και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους. Σε αυτό το δρόμο οραματίζομαι να πορευτεί και η ελληνική παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Λιβανός είπε: «Καλό είναι να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο όλοι και να ασχολούμαστε ο καθένας με το αντικείμενό του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε την πολιτική διάσταση των θεμάτων. Ως προς την επιλογή που τίθεται θεωρώ ότι γίνεται σωστή και ορθολογική δουλειά. Πρώτα κοιτάζουμε τον άνθρωποι και μετά έρχεται η οικονομία, γιατί και η οικονομία χρειάζεται τον άνθρωπο. Με την καθοδήγηση των ειδικών και πάλι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις».

Πηγή: agronews.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα