Agravia

Πεσμένες Αποδόσεις στο Βερίκοκο

Συναγερμό έχει σημάνει στους παραγωγούς βερίκοκου ανά την Ελλάδα, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παραγωγή, η ανομοιόμορφη ανθοφορία, που καταγράφεται στην καλλιέργεια, συνεπεία της κακής διακοπής του λήθαργου των δέντρων, λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Ο ήπιος Δεκέμβριος και ο ζεστός Ιανουάριος, τους οποίους διαδέχθηκε, τον Φεβρουάριο, η κακοκαιρία «Μήδεια» με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια και μετέπειτα και τους παγετούς, διαμόρφωσε ένα κλιματικό περιβάλλον, που έχει μπερδέψει τις βερικοκιές. Αποτέλεσμα είναι όχι μόνο στο ίδιο κτήμα, αλλά ακόμη και στο ίδιο δέντρο κάποιοι οφθαλμοί να έχουν ανθίσει κι άλλοι να εξακολουθούν να βρίσκονται σε λήθαργο.

Το σοβαρότερο πρόβλημα, τουλάχιστον προσώρας, δείχνει να το έχουν οι πρώιμες ποικιλίες, στις οποίες η ανομοιομορφία της άνθησης είναι εκτεταμένη. Ωστόσο, οι παραγωγοί ανησυχούν και για τις υπόλοιπες, τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες, στις οποίες το τοπίο, για το εάν και πόσο έχουν επηρεαστεί, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις επόμενες ημέρες.

«Σαφή εικόνα για αυτές τις ποικιλίες θα έχουμε μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Στις πρώιμες όμως όπως είναι η Tsounami, Wonder Cot και Pricia, βλέπουμε ήδη προβλήματα στην ανθοφορία και αυτό οφείλεται στο ό,τι έκανε υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο χειμώνα, με συνέπεια ο λήθαργος να είναι κακός και να μην συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ώρες ψύχους» εξηγεί ο Σάκης Κασαμανώλης, παραγωγός και γεωπόνος με πάνω από 200 στρέμματα βερίκοκων στην Πορταριά της Χαλκιδικής και δεν κρύβει την ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

«Λες και είναι Χριστούγεννα, για κάποιες ποικιλίες»

Προβληματισμένος από την πορεία της ανθοφορίας στα περιβόλια του δηλώνει και ο Δημήτρης Γκουτζιούχας, με 120 στρέμματα βερίκοκα και αυτός από την Πορταριά, η οποία μαζί με τα περίχωρά της, δηλαδή τα Σήμαντρα, τον Άγιο Παντελεήμονα και τον Άγιο Μάμα, συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα περίπου 20.000 στρέμματα που έχει η Χαλκιδική.

«Έχουμε θέμα, διότι στην πραγματικότητα δεν έκανε χειμώνα φέτος. Είχαμε λίγο κρύο στην αρχή, μετά ακολούθησε ζέστη και στη συνέχεια η κακοκαιρία Μήδεια, οπότε τα δέντρα δεν κοιμήθηκαν όσο θα έπρεπε», επισημαίνει ο συνομιλητής μας, θυμίζοντας πως ανάλογα την ποικιλία οι ώρες ψύχους (σ. σ. κάτω από 7 βαθμούς Κελσίου) που χρειάζονται οι βερικοκιές τη χειμερινή περίοδο είναι από 350 – 400 ώρες το κατώτερο και φτάνουν έως και πάνω από 1.000 ώρες.

«Ποικιλίες όπως τα lady και τα pricia δεν έχουν ξεκινήσει να ανθίζουν, λες και είναι Χριστούγεννα, ενώ στα Μπεμπέκο και τα Τυρίνθου, θα δεις στα δέντρα κάποια μπουμπούκια να έχουν ανοίξει και κάποια άλλα που τώρα πάνε να ανοίξουν», περιγράφει ο κ. Γκουτζιούχας και σημειώνει πως «από αυτή την ανομοιομορφία οι πρώτοι καρποί αν κρατηθούν θα είναι μεγάλοι, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι μικρότεροι». Ο ίδιος, πάντως, δεν κρύβει πως υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα για φέτος, καθώς, όπως αποκαλύπτει έχουν αρχίσει ήδη και κάνουν διερευνητικές επαφές οι έμποροι, ιδιαίτερα για τα βερίκοκα της ποικιλίας Μπεμπέκο.

Πέρυσι, να σημειωθεί, η Χαλκιδική είχε μια πολύ καλή χρονιά σε ό,τι αφορά στα βερίκοκα, με τις τιμές στις πρώιμες ποικιλίες, σύμφωνα με τον κ. Κασαμανώλη, να «πιάνουν» τα 1,50 ευρώ το κιλό, τα Τυρίνθου τα 0,70 ευρώ το κιλό και τα Μπεμπέκο τα 0,50 ευρώ το κιλό.

Και ζημίες στην Πέλλα, από τους παγετούς

Στο νομό Πέλλας, όπου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο του βερίκοκου στη Βόρεια Ελλάδα, πέραν της ανομοιομορφίας στην άνθηση, έχουν καταγραφεί και ζημίες σε κάποιες ποικιλίες, λόγω του παγετού, από τους -9 έως και -11 βαθμούς Κελσίου, που έφερε μαζί της η κακοκαιρία «Μήδεια». «Οι περισσότερες ζημίες καταγράφονται σε πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες. Βλέπεις στα περιβόλια ότι όσο προχωρά η άνθηση, λουλούδια φεύγουν από τη βάση και πέφτουν. Στις όψιμες κυριαρχεί η αναμοιομορφία», επισημαίνει ο παραγωγός Νίκος Δημητριάδης από το χωριό Αρσένι της Πέλλας.

Ο συνομιλητής μας εκφράζει την ελπίδα οι ζημίες, εν τέλει, να μην είναι σοβαρές, γιατί ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με πολύ μικρότερο ποσό από ό,τι η τιμή του προϊόντος στην αγορά και με δεδομένο ότι η καλλιέργεια έχει εξαπλωθεί και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στο νομό, το εισόδημα που θα χαθεί θα είναι σημαντικό. «Για να καταλάβετε την περσινή εμπορική σεζόν οι πρώιμες ποικιλίες πληρώθηκαν μέχρι και με 1,80 ευρώ το κιλό και τα υπόλοιπα έως και 0,80 ευρώ το κιλό και ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με 58 λεπτά, αν μιλάμε για 100% καταστροφή. Η διαφορά είναι μεγάλη», υποστήριξε ο κ. Δημητριάδης και ζήτησε να υπάρξει αναπροσαρμογή.

Ξεγελάστηκαν τα δέντρα και σε Κορινθία και Αργολίδα

Παρόμοια είναι η κατάσταση με την ανθοφορία και στις φυτείες στην Αργολίδα και στην Κορινθία, όπου υπολογίζεται πως καλλιεργούνται ίσως και πάνω από 30.000 στρέμματα, όπως ανέφερε ο γεωπόνος Ανδρέας Κορολής.

«Ο κοκκινόσαρκες ποικιλίες, όπως οι orange red και η pricia είναι ακόμη πίσω, στα Μπεμπέκο η έναρξη της άνθησης είναι στο 5% έως 30%, είναι στο ξεκίνημα η Τύρβη, ενώ οι άλλες παραμένουν σε λήθαργο. Σκεφτείτε πως η Wonder Cot που συγκομίζεται στις 10 του Μάη, ακόμη κοιμάται», παρατήρησε ο κ. Κορολής, προσθέτοντας πως «με τις εναλλαγές ζέστης και κρύου και κατόπιν με τους παγετούς, τα δέντρα ξεγελάστηκαν, τα μελίσσια δεν δουλεύουν σωστά και δεν θα έχουμε και συνθέσεις. Όλα αυτά έχουν προβληματίσει τον κόσμο».

Πηγή: agronews.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα