Με τον όρο μικροκαρπία αναφερόμαστε στο μειωμένο μέγεθος των καρπών σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς καρπούς του είδους ή της ποικιλίας. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται συχνά στις καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων, σε καθημερινή βάση. Η σημαντική μείωση όμως του μεγέθους του καρπού (νανισμός) δεν είναι συνηθισμένα και αποτελούν περιπτώσεις μικροκαρπίας.
Η μικροκαρπία ως φαινόμενο εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και ενώ οι καρποί αναπτύσσονται κανονικά μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, από εκείνο το σημείο και μετά καθυστερεί σημαντικά η ανάπτυξη των καρπών, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να αποτελείται από μικρού μεγέθους καρπούς, με υποβαθμισμένη ποιότητα και χωρίς εμπορεύσιμη αξία.
Το φαινόμενο της μικροκαρπίας εμφανίζεται με περιοδικότητα μέσα στους οπωρώνες. Κλάδοι δένδρων ή και ολόκληρα δένδρα που μια χρονιά εμφάνισαν μικροκαρπία την επόμενη χρονιά παράγουν φυσιολογικού μεγέθους καρπούς.
Το μέγεθος του καρπού εξαρτάται από δυο φυσιολογικές λειτουργίες, την κυτταροδιαίρεση και την τάνυση των κυττάρων. Κάθε παράγοντας που περιορίζει αυτές τις λειτουργίες επηρεάζει αρνητικά και το μέγεθος των καρπών.
Παρακάτω αναφέρονται οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις λειτουργίες αρνητικά!