Μπορεί όσοι γνωρίζετε τους σπόρους της παπαρούνας να θεωρείτε ότι χρησιμοποιούνται μόνο για να διακοσμήσουν διάφορα γλυκά και αρτοσκευάσματα, ή για να προστεθούν στο dressing της σαλάτας. Οι μικροσκοπικοί αυτοί όμως μαύροι σπόροι αποδεικνύουν ότι τα καλά πράγματα είναι μερικές φορές σε μικρές συσκευασίες.
Ο παπαρουνόσπορος δεν έχει μόνο μια ήπια γεύση που τους καθιστά μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε μια ποικιλία πιάτων, αλλά προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Συχνά πασπαλίζονται πάνω από bagels, ψωμιά και κουλούρια, προσθέτοντας μια νόστιμη και τραγανή νότα. Αυτοί οι σπόροι προέρχονται από το λουλούδι της οπιούχας παπαρούνας (που ανήκει στην οικογένεια Papaveraceae), το ίδιο λουλούδι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μορφίνης.
Οι παπαρουνόσποροι όμως εξάγοται από τα λοβό και είναι εντελώς ακίνδυνοι. Οι ρίζες τους εντοπίζονται στην αρχαία Αίγυπτο, αλλά μέσω των Αράβων εμπόρων οι σπόροι έγιναν δημοφιλείς στην Περσία και την Ινδία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε χώρες της Ευρώπης όπως τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Γαλλία κ.α. Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι σπόροι της παπαρούνας δεν έχουν μόνο λευκό χρώμα, όπως είναι αυτοί που βρίσκουμε στην Ινδία, αλλά μπορεί να είναι γκρίζοι, μαύροι ακόμη και μπλε απόχρωσης και τους συναντάμε πλέον σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: itrofi.gr