Agravia

Αγροτικά ΝέαΑγροτική ΟικονομίαΕπικαιρότητα

ΟΣΔΕ 2026 – Τι να προσέξετε στα μισθωμένα αγροτεμάχια

ΟΣΔΕ 2026

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2026 θα γίνει συνάντηση του επιτελείου της ΑΑΔΕ με εκπροσώπους του ΓΕΩΤΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει την παρουσίαση της νέας εφαρμογής του ΟΣΔΕ 2026. Στόχος είναι οι γεωτεχνικοί να εξετάσουν τη λειτουργικότητα της εφαρμογής και να καταθέσουν παρατηρήσεις και προτάσεις, για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Η εξέλιξη αυτή μεταθέτει για αργότερα το άνοιγμα της πλατφόρμας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 22/06.

Τι ισχύει για τα μισθωμένα αγροτεμάχια

Σχετικά με την έναρξη υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2026, ένα στοιχείο που αφορά τα μισθωμένα αγροτεμάχια, είναι ότι το μισθωτήριο πρέπει να έχει μπει σε ισχύ από 01/05/2026. Αυτό αφορά τόσο τις νέες μισθώσεις, όσο και τα παλαιότερα μισθωτήρια, τα οποία πρέπει να τελούν υπό συνεχή ισχύ, χωρίς να έχουν λήξει, ή να έχουν έγκαιρη ανανέωση. Παραγωγοί που νοικιάζουν γη με πρόσφατα ληγμένο μισθωτήριο και χωρίς επίσημη ανανέωση, κινδυνεύουν να μην εισπράξουν την ενίσχυση που αναλογεί στο εν λόγω αγροτεμάχιο, ακόμα κι αν το καλλιεργούν κανονικά.

Ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», υπενθυμίζει ότι μέχρι την Τρίτη 30/06/2026 υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής μισθωτηρίων, με έναρξη μίσθωσης την 01/05/2026 (αναδρομικά), για την κάλυψη της περιόδου. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής, υπάρχει ο κίνδυνος προστίμου.

Στοιχεία και λόγοι υποβολής

Την ηλεκτρονική υποβολή του μισθωτηρίου την πραγματοποιεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ενώ ο ενοικιαστής αποδέχεται τη μίσθωση ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός-ενοικιαστής εξαρτάται από τη συνεργασία του ιδιοκτήτη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εάν υπάρχει καθυστέρηση ή δυσκολία επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη, είναι προτιμότερη η άμεση έναρξη της επικοινωνίας. Το ζήτημα μισθωτηρίων ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο των αυτοματοποιημένων διασταυρώσεων στοιχείων που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ στο ΟΣΔΕ 2026. Το σύστημα ελέγχει πλέον αυτόματα στοιχεία ιδιοκτησίας και μίσθωσης, οπότε ένα μισθωτήριο εκτός ισχύος δεν θα περάσει, σε αντίθεση με όσα πιθανώς ίσχυαν στους προηγούμενους ελέγχους.

Λέξεις-Κλειδιά:

2026ΑΑΔΕΑγροτεμάχιαΔηλώσεις ΟΣΔΕΙδιοκτήτηςΟδηγίεςΟΣΔΕΟΣΔΕ 2026Υποβολή Δηλώσεων

Παρόμοια άρθρα