Ένας ακριβής διαχωρισμός εξατμισοδιαπνοής (ET) σε διαπνοή (Tr) και εξάτμιση (Es) είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη ακριβούς προγραμματισμού άρδευσης και την αύξηση της αποδοτικότητας του νερού στα θερμοκήπια.
Σε μια νέα μελέτη, η ομάδα επιστημόνων πρότεινε ένα τροποποιημένο μοντέλο Priestley-Taylor (MPT), λαμβάνοντας υπόψιν την επίδραση της γήρανσης των φύλλων και την μείωση θερμοκρασίας του φυτού στην διαπνοή (Τr) και την επίδραση του βαθμού υδατικής καταπόνησης του φυτού, για τον υπολογισμό της εξάτμισης Es, διαπνοής Tr και εξατμισοδιαπνοής ΕΤ.
Στο τροποποιημένο μοντέλο MPT, ερευνήθηκε η απόδοση τριών υπο-μοντελων για τον υπολογισμό της εξάτμισης Es. Η μέτρηση της εξατμισοδιαπνοής ΕΤ, της εξάτμισης Εs και της διαπνοής Tr στο θερμοκήπιο παραγωγής τομάτας με στάγδην άρδευση μετρήθηκαν με την χρήση λυσιμέτρων και συσκευής καταγραφής της ροής των χυμών στο φυτό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι η συνολική εξατμισοδιαπνοή ΕΤ της τομάτας ήταν 315,1-350,8 mm εκ των οποίων το 15 – 26 % καταναλώθηκε από την εξάτμιση Es.
Άλλο ένα αποτέλεσμα που εξήχθη είναι ότι η ημερήσια εξάτμιση Es μπορεί να εκτιμηθεί και από το υπο-μοντελο που χρησιμοποίησε το βαθμό υδατικής καταπόνησης με πολύ ακριβή αποτελέσματα. Το υπο-μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την διαπνοή Tr παρήγαγε αποτελέσματα με επαρκή ακρίβεια όσον αφορά προσομοίωση της ωριαίας και ημερήσιας διαπνοσής Tr.
Συνοψίζοντας το τροποποιημένο μοντέλο Priestley-Taylor (MPT), μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει την εξατμισοδιαπνοή ET σε ένα θερμοκήπιο παραγωγής τομάτας σε ωριαία και ημερήσια κλίμακα.
Πηγή: researchgate.net
Πλήρης μελέτη: https://www.researchgate.net/publication/348295835_Evapotranspiration_partitioning_of_greenhouse_grown_tomato_using_a_modified_Priestley-Taylor_model
Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE