Agravia

Κλιματική Αλλαγή Απειλεί Την Παραγωγικότητα Της Γεωργίας Και Το Αγροτικό Εισόδημα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2050 στη Νότια Ευρώπη. Αν το πρόβλημα παραδεχθούν όλοι οι πρωταγωνιστές, θα υπάρξουν άλλα μέσα απάντησης στο πρόβλημα.

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί για το μέλλον της γεωργίας. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, συγκεκριμένες καλλιέργειες μπορεί να χαθούν ή και να εγκαταλειφθούν.

«Χρησιμοποιώντας λιγότερο πετρέλαιο για παράδειγμα, νέους κινητήρες στα μηχανήματα και πιο αποτελεσματικά σύγχρονα μηχανήματα, είναι σημαντικό να μιλάμε για τεχνολογία αναπαραγωγής», εξήγησε ο Τόμας Μάγκνουσον, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Συνεταιρισμών (Cogeca).

Χαμηλότερες αποδόσεις, υψηλότερο κόστος παραγωγής, αντίκτυπος στην ποιότητα των προϊόντων: οι παραγωγοί θα πρέπει να προσαρμοστούν. Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ απαιτούν αλλαγή στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για να βοηθήσουν τους παραγωγούς να διαφοροποιήσουν τις καλλιέργειες.

«Οι πολιτικές μέχρι τώρα έχουν οδηγήσει τους αγρότες να γίνουν μεγαλύτεροι και μεγαλύτεροι, πιο βιομηχανικοποιημένοι και, ως εκ τούτου, να έχουν πεδία που βασίζονται σε μονοκαλλιέργεια. Με μία και μόνη καλλιέργεια, όταν αυτή πλήττεται από ξηρασία ή άλλη κλιματική αλλαγή, ολόκληρο το σύστημα των γεωργών κινδυνεύει να αποτύχει», λέει ο Μάρκο Κοντιέρο, υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής για την Greenpeace.

Η γεωργία εκπέμπει το 10% των αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ. Ωστόσο, οι επαγγελματίες και οι ΜΚΟ διαβεβαιώνουν ότι ο τομέας μπορεί να καταστεί ουδέτερος από το διοξείδιο του άνθρακα.

Πηγή: agro24.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα