fbpx
Home Καλλιέργειες Berries Ιπποφαές Η Υπερτροφή και οι Βιταμίνες της

Ιπποφαές Η Υπερτροφή και οι Βιταμίνες της

Ιπποφαές Η Υπερτροφή και οι Βιταμίνες της

Σήμερα έχει την ονομασία Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides) και ευδοκιμεί ακόμη και στο πιο φτωχά εδάφη, ενώ ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής το βρίσκουμε σε παράκτιες, αλλά και σε ημιερημώδεις και ορεινές περιοχές. Λόγω των πυκνών του ριζών και της αντοχής του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες, φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει την διάβρωση των εδαφών, ενώ οι πορτοκαλί και με υπόξινη γεύση καρποί του που μοιάζουν με μικρές ρώγες σταφυλιού, παράγουν εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.

Ιπποφαές Η Υπερτροφή

Όταν το έτρωγαν τα άλογα του στρατού του Μ. Αλεξάνδρου, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό, ενώ αν ήταν άρρωστα ή τραυματισμένα ανάρρωναν πιο γρήγορα. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στην γη, που γι αυτές του τις ιδιότητες, το ονόμασαν ιπποφαές που σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο.

Περιλαμβάνεται στην κατηγορία των υπερτροφών (super foods) και σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες 106 εκ των οποίων στα έλαια του καρπού του, με τις περισσότερες να έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι ίδιες επιστημονικές ομάδες υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερες βιταμίνες C και Ε απ όλες τις δημοφιλείς πηγές αυτών των βιταμινών.

Το ιπποφαές περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, όσον αφορά τις βιταμίνες,  περιέχει:

Ιπποφαες

Βιταμίνη C

Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Βιταμίνη Ε

Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.

Βιταμίνη Α

Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

Βιταμίνη D

Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.

Βιταμίνη Κ

Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.

Πηγή: itrofi.gr

We-Love-Cherry-Banner
We-Love-Cherry

Must Read

Η Πράσινη Επανάσταση στην Αγροτική Παραγωγή

Η Πράσινη Επανάσταση στην Αγροτική Παραγωγή Η πράσινη επανάσταση ή αλλιώς η τρίτη γεωργική επανάσταση τοποθετείται χρονικά μεταξύ της δεκαετίας του 50 μέχρι και το...

Η Αξία του Λωτού και Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η Αξία του Λωτού και Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε Γενικά στοιχεία- Θρεπτική αξία Ο λωτός είναι φρούτο του γένους Διόσπυρος και ανήκει στην οικογένεια των...

Οι Κυριότερες Ελληνικές Ποικιλίες Φασολιού Phaseolus vulgaris L.

Οι Κυριότερες Ελληνικές Ποικιλίες Φασολιού Phaseolus vulgaris L. «ΠΥΡΓΕΤΟΣ» Γενετικά μη τροποποιημένη ποικιλία, μετριόσπερμη με βάρος 1000 σπόρων από 380 έως 400 γραμμάρια. Η ποικιλία «Πυργετός» είναι...

Χειμερινός Λήθαργος Οφθαλμών Φυλλοβόλων Οπωροφόρων και Ακρόδρυων Δένδρων

Χειμερινός Λήθαργος Οφθαλμών Φυλλοβόλων Οπωροφόρων και Ακρόδρυων Δένδρων Τα φυλλοβόλα οπωροφόρα (μηλιά, κερασιά, δαμασκηνιά, βερικοκιά, ροδακινιά, ροδιά) καθώς και τα ακρόδρυα (καρυδιά, αμυγδαλιά, φυστικιά) έχουν...

Η Καλλιέργεια Λωτού και οι Κυριότερες Ποικιλίες

Η Καλλιέργεια Λωτού και οι Κυριότερες Ποικιλίες Ο λωτός (Diospyros kaki L) ) ή μήλο της Ανατολής ή διόσπυρος, είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερη οικονομική...