Αρχικά πριν από την εγκατάσταση νέου οπωρώνα φυστικιάς πρέπει να γίνει σωστή επιλογή τοποθεσίας. Η καλλιέργεια της φυστικιάς θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, διότι ευνοείται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών.
Ένας προσδιοριστικός παράγοντας του καλού φυστικεώνα είναι το καλά στραγγιζόμενο έδαφος, καθώς σε ασφυκτικές εδαφικές συνθήκες ευνοούνται οι προσβολές από εδαφογενείς μύκητες. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά εδάφη και να λαμβάνεται μέριμνα για καλή αποστράγγιση του εδάφους. Η άροση σε μεγάλο βάθος πριν την εγκατάσταση των νέων φυτειών βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη και επέκταση του ριζικού συστήματος, και κατά συνέπεια στην επιτυχημένη και γρήγορη εγκατάσταση τους.
Στην περίπτωση που γίνει επιλογή αγρού που έχει καλλιεργηθεί με ευπαθείς στις αδρομύκωσεις ξενιστές, για παράδειγμα το βαμβάκι, η πατάτα, η τομάτα και η ελιά, θα πρέπει να προηγηθεί διετής αμειψισπορά με σιτηρά πριν την εγκατάσταση του νέου φυστικεώνα. Το μέτρο αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο προσβολών και από άλλους εδαφογενείς μύκητες.
Στην συνέχεια, καθοριστικής σημασίας είναι η επιλογή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς πολλές φορές οι ασθένειες που εμφανίζονται στα δένδρα προέρχονται από τα φυτώρια.
Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αποκλειστικά το υποκείμενο της τσικουδιάς, λόγω καλής ανθεκτικότητας στη φυτόφθορα. Γι’ αυτό θα πρέπει τα δένδρα να είναι εμβολιασμένα σε μεγάλο ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να μην μεταφέρεται το μόλυσμα με το νερό και τις σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο ευαίσθητο εμβόλιο της φιστικιάς.
Καλό είναι πριν τη φύτευση να γίνει ανάλυση εδάφους, ώστε να προστεθούν τα απαραίτητα λιπάσματα πριν το όργωμα.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις αποστάσεις φύτευσης των δένδρων. Με τις πυκνές φυτεύσεις αυξάνεται η σχετική υγρασία όταν μεγαλώσουν τα δένδρα και ευνοείται η εμφάνιση σοβαρών μυκητολογικών ασθενειών.