Agravia

Καλλιέργεια Καστανιάς: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 35 m. Είναι είτε αυτοφυή είτε καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία τους, αλλά και ως καλλωπιστικά σε διάφορα πάρκα. Οι καστανιές πρέπει να φυτρώνουν σε υψόμετρο πάνω από 250 m, καθώς δεν ευδοκιμούν χαμηλότερα.

Οι κυριότερες ποικιλίες είναι:

  1. Η Ευρωπαϊκή Καστανιά. Γρήγορα αναπτυσσόμενο δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος. Τα φύλλα του είναι πριονωτά και μεγάλα, ενώ τα κάστανά του έχουν καφέ ή καστανόγκριζο ρυτιδωμένο φλοιό. Το ξύλο της Ευρωπαϊκής καστανιάς είναι σκληρό και ανθεκτικό, σχίζεται εύκολα και δεν το προσβάλλουν μύκητες και έντομα. Το χρησιμοποιούμε στην επιπλοποιία, στην παραγωγή δοκαριών, πασσάλων, ως οικοδομική ξυλεία (ανθεκτικές σανίδες), στην παραγωγή χαρτιού και στη βυρσοδεψία.
  2. Η Ιαπωνική καστανιά. Είναι δέντρο ή θάμνος με ύψος που φτάνει τα 10 μέτρα. Έχει φύλλα σχήματος καρδιάς και τα κάστανα που παράγει είναι μεγάλα, αλλά όχι τόσο νόστιμα.
  3. Η Αμερικανική καστανιά. Το ύψος των δέντρων φτάνει τα 35 μέτρα και δίνει καλής ποιότητας ξυλεία, ενώ και οι καρποί τους είναι από τους πιο νόστιμους. Το είδος κινδύνευσε με εξαφάνιση όταν το 1900, ένας μύκητας προσέβαλε τα δέντρα και προκάλεσε την ασθένεια «σήψη της καστανιάς». Όσες καστανιές επιβίωσαν από την πανωλεθρία αυτή, διασταυρώθηκαν με ανθεκτικές ασιατικές ποικιλίες.
  4. Η Κινεζική καστανιά. Τα δέντρα φτάνουν τα 18 μέτρα ύψος. Είναι ένα είδος ανθεκτικό πολύ στα έντομα και τις ασθένειες, καθώς και στο σάπισμα. Μεγαλώνει σε μεγάλα υψόμετρα, πάνω από 2000 μέτρα. Τα κάστανά της θεωρούνται πολύ νόστιμα.
Καστανιά

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Οι καστανιές πολλαπλασιάζονται με σπόρο, μοσχεύματα και εμβολιασμό. Φυτεύουμε τα άγρια υποκείμενα σε φυτευτικό σύνδεσμο από 8Χ8 έως 10Χ10 m. Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη, ενώ τα κάστανά του ωριμάζουν από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία.

Άρδευση-Λίπανση

Αρχικά, τον Ιούνιο είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε το πρώτο ράντισμα με διαφυλλικά σκευάσματα, ενώ το δεύτερο και το τρίτο τα εφαρμόζουμε κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο αντίστοιχα. Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την ποικιλία και την υγρασία του εδάφους, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), χρειαζόμαστε πολλές αρδεύσεις. Επίσης, για την ομαλή ανάπτυξη των καρπών, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία είναι απαγορευτικά για την ανάπτυξη του φυτού.

Συγκομιδή – Αποδόσεις

Πραγματοποιούμε τη συγκομιδή με τίναγμα των καρπών του δέντρου και στη συνέχεια μάζεμα αυτών με το χέρι. Η παραγωγική περίοδος των δένδρων ξεκινά μετά τα 3 έτη.
Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30 έως 50 κιλά κάστανα. Στο μέγιστο της απόδοσης θεωρούμε ότι φτάνουν στο 50ό – 60ό έτος της ηλικίας τους. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα καρπού υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Η απόδοση της καλλιέργειας καστανιάς δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Με σημερινές τιμές, μια σύγχρονη, φροντισμένη φυτεία αποδίδει περίπου 350-400 € ανά στρέμμα το χρόνο.

Χρήσεις και Ιδιότητες

Περίπου μόνο το 10% της παραγωγής καταλήγει σε γλυκό του κουταλιού, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου ποσοστό 30-40% μεταποιείται σε πλήθος προϊόντων, όπως αποφλοιωμένο στεγνό ή κονσερβοποιημένο κάστανο, καστανάλευρο, σκευάσματα αρτοποιίας, ζυμαρικά, ηδύποτα και μπύρα, πουρέ και κρέμα κάστανου, διάφορα γλυκίσματα, με κορυφαίο προϊόν το μαρόν γλασέ (marrons glaces).

Το κάστανο είναι καρπός πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία (άμυλο, σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες), μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C, ενώ αποτελεί τροφή με αρκετά υψηλή θερμιδική αξία χωρίς χοληστερόλη (189 θερμίδες / 100 γραμ.). Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τα καταναλώνουμε ψητά ή βραστά, τα χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και μετατρέπονται και σε αλεύρι, κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας. Σημειωτέον επίσης πως η βιταμίνη C είναι θερμο-ανθεκτική, επομένως δεν διασπάται κατά το βράσιμο ή ψήσιμο των καρπών. Η γεύση της σάρκας του καρπού είναι υπόγλυκη, ζαχαρώδης και στους άγριους καρπούς ελαφρά πικρή, ιδιαίτερα όταν το τρώμε με το περισπέρμιο (χνουδωτή επιδερμίδα).

Επιπλέον, είναι σημαντικό πως κάστανα συνιστώνται στην Παιδιατρική για τη θεραπεία περιστατικών γαστρεντερίτιδας και κοιλιακών ανωμαλιών νηπίων και παιδιών καθόσον αποτελούν τροφή χωρίς γλουτένη. Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι επίσης υψηλή και, σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, το κάστανο περιέχει λίπη σε πολύ χαμηλό επίπεδο (μόνον 2-5%).

Στα βραστά κάστανα παρατηρούμε αύξηση στην περιεκτικότητά τους σε νερό, αλλά μείωση της πρωτεΐνης και αύξηση της περιεκτικότητας σε λίπη. Αντίθετα, στα ψητά κάστανα, η πρωτεΐνη δείχνει υψηλότερη, όπως και οι αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ τα επίπεδα διαθέσιμων σακχάρων μπορεί να ανέβουν κατά 25%, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού επιπέδου.

Πηγή: agrosimvoulos.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα