fbpx
Home Καλλιέργειες Ακρόδρυα Καλλιέργεια Καστανιάς: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεται

Καλλιέργεια Καστανιάς: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεται

Καλλιέργεια Καστανιάς: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεται

Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 35 m. Είναι είτε αυτοφυή είτε καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία τους αλλά και ως καλλωπιστικά σε διάφορα πάρκα. Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 m και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Καλλιέργεια Καστανιάς
Καλλιέργεια Καστανιάς

Οι κυριότερες ποικιλίες είναι:

  1. Η Ευρωπαϊκή Καστανιά. Γρήγορα αναπτυσσόμενο δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος. Τα φύλλα του είναι πριονωτά και μεγάλα, τα κάστανα έχουν καφέ ή καστανόγκριζο ρυτιδωμένο φλοιό. Το ξύλο της Ευρωπαϊκής καστανιάς είναι σκληρό και ανθεκτικό, σχίζεται εύκολα και δεν προσβάλλεται από μύκητες και έντομα. Χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, στην παραγωγή δοκαριών, πασσάλων σαν οικοδομική ξυλεία (ανθεκτικές σανίδες) στην παραγωγή χαρτιού και στη βυρσοδεψία.
  2. Η Ιαπωνική καστανιά. Είναι δέντρο ή θάμνος με ύψος που φτάνει τα 10 μέτρα. Έχει φύλλα σχήματος καρδιάς και τα κάστανα που παράγει είναι μεγάλα αλλά όχι τόσο νόστιμα.
  3. Η Αμερικανική καστανιά. Το ύψος των δέντρων φτάνει τα 35 μέτρα και δίνει καλής ποιότητας ξυλεία ενώ και οι καρποί τους θεωρούνται από τους πιο νόστιμους. Το είδος κινδύνευσε με εξαφάνιση όταν το 1900 ένας μύκητας πρόσβαλλε τα δέντρα και προκάλεσε την ασθένεια «σήψη της καστανιάς». Όσες καστανιές παρέμειναν από την πανωλεθρία αυτή διασταυρώθηκαν με ανθεκτικές ασιατικές ποικιλίες.
  4. Η Κινεζική καστανιά. Τα δέντρα φτάνουν τα 18 μέτρα ύψος. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό είδος στα έντομα και τις ασθένειες καθώς και στο σάπισμα. Αναπτύσσεται σε μεγάλα υψόμετρα, πάνω από 2000 μέτρα. Τα κάστανα της θεωρούνται πολύ νόστιμα.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Τα άγρια υποκείμενα φυτεύονται σε φυτευτικό σύνδεσμο από 8Χ8 έως 10Χ10 m. Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία.

Άρδευση-Λίπανση

Αρχικά τον Ιούνιο είναι απαραίτητο να γίνει το πρώτο ράντισμα με διαφυλλικά σκευάσματα ενώ το δεύτερο και το τρίτο πραγματοποιούνται κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο αντίστοιχα. Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την ποικιλία και την υγρασία του εδάφους, γι αυτό και κατά τη διάρκεια ανάπτυξης (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), απαιτούνται πολλές αρδεύσεις. Επίσης για την ομαλή ανάπτυξη των καρπών θα πρέπει να αποφεύγονται τα ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία είναι απαγορευτικά για την ανάπτυξη του φυτού.

Συγκομιδή – Αποδόσεις

Η συγκομιδή γίνεται με τίναγμα των καρπών του δέντρου και στη συνέχεια μάζεμα αυτών με το χέρι. Η παραγωγική περίοδος των δένδρων ξεκινά μετά τα 3 έτη
Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Στο μέγιστο της απόδοσης θεωρείται ότι φτάνουν στο 50ο -60ο έτος της ηλικίας τους. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα καρπού υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Η απόδοση της καλλιέργειας καστανιάς δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Με σημερινές τιμές, μια σύγχρονη, φροντισμένη φυτεία αποδίδει περίπου 350-400 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο.

Χρήσεις και Ιδιότητες

Μεταποιείται περίπου μόνο το 10% της παραγωγής σε γλυκό κουταλιού, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου ποσοστό 30-40% μεταποιείται σε πλήθος προϊόντων, όπως αποφλοιωμένο στεγνό ή κονσερβοποιημένο κάστανο, καστανάλευρο, σκευάσματα αρτοποιίας, ζυμαρικά, ηδύποτα και μπύρα, πουρέ και κρέμα κάστανου, διάφορα γλυκίσματα, με κορυφαίο προϊόν το μαρόν γλασέ (marrons glaces).

Το κάστανο αποτελεί καρπό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (άμυλο, σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες), μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C, ενώ αποτελεί τροφή με αρκετά υψηλή θερμιδική αξία χωρίς χοληστερόλη (189 θερμίδες / 100 γραμ.). Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45%υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.Σημειώνεται πως η βιταμίνη C είναι θερμο-ανθεκτική και επομένως δεν διασπάται κατά το βράσιμο ή ψήσιμο των καρπών. Η γεύση της σάρκας του καρπού είναι υπόγλυκη, ζαχαρώδης και στους άγριους καρπούς ελαφρά πικρή, ιδιαίτερα όταν τρώγεται με το περισπέρμιο (χνουδωτή επιδερμίδα).

Είναι σημαντικό πως κάστανα συνιστώνται στην Παιδιατρική για τη θεραπεία περιστατικών γαστρεντερίτιδας και κοιλιακών ανωμαλιών νηπίων και παιδιών καθόσον αποτελούν τροφή χωρίς γλουτένη. Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι επίσης υψηλή και, σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, το κάστανο περιέχει λίπη σε πολύ χαμηλό επίπεδο (μόνον 2-5%).

Στα βρασμένα κάστανα παρατηρείται αύξηση στην περιεκτικότητά τους σε νερό, αλλά μειώνεται η πρωτεΐνη, ενώ αυξάνεται η περιεκτικότητα σε λίπη. Αντίθετα, στα ψημένα κάστανα, η πρωτεΐνη δείχνει να αυξάνεται, το ίδιο και οι αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ τα διαθέσιμα σάκχαρα μπορεί να αυξηθούν κατά 25%, με αποτέλεσμα και το ενεργειακό επίπεδο να αυξάνεται σημαντικά.

Πηγή: agrosimvoulos.gr

We Love Kiwi Banner
We Love Kiwi

Must Read

Καλλιεργητικές Εργασίες Αυγούστου

Ο πιο γευστικός μήνας! Οι δενδροκομικές εργασίες γενικά είναι ελάχιστες, με σημαντικότερη αυτή της...

Τροφοπενίες Καλλιέργεια Βαμβακιού Απαραίτητη η Φυλλοδιαγνωστική

Τροφοπενίες Καλλιέργεια Βαμβακιού Απαραίτητη η Φυλλοδιαγνωστική Για το βαμβάκι αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αναγνώριση τυχόν...

Αύγουστος Συνοπτικό Οδηγός Καλλιεργητικών Μέτρων

Αύγουστος Συνοπτικό Οδηγός Καλλιεργητικών Μέτρων Οι καλλιεργητικές τεχνικές και εφαρμογές που αναφέρονται παρακάτω είναι ενδεικτικές με βάση το ιστορικό...

Μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από Τράπεζα Πειραιώς

Μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από Τράπεζα Πειραιώς Μεικτή εικόνα επικράτησε στις διεθνείς μετοχικές αγορές, καθώς η έξαρση των...

Ελληνικά Προϊόντα Αποκτούν Κοινό στα Εμιράτα

Ελληνικά Προϊόντα Αποκτούν Κοινό στα Εμιράτα Ισχυρό ενδιαφέρον για γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, σιτάρι, κριθάρι, φρέσκα φρούτα, ελιές και ελαιόλαδο...