Η σύνθεση των σπόρων και κυρίως η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτείνη το καθιστά ως μια σημαντική τροφή για τη διατροφή των μηρυκαστικών στα συστήματα εντατικής καλλιέργειας. Επίσης είναι πλούσια και σε ενέργεια, επειδή περιέχουν και λιπαρές ουσίες σε μεγάλα ποσοστά, ενώ η βιολογική του αξία, συγκριτικά με άλλες τροφές, είναι καλή. Ακόμη, τα υπολείμματα από τα καλάμια του λούπινου είναι πολύ θρεπτική τροφή για την κτηνοτροφία. Τα μηρυκαστικά (όπως βοωηδή και πρόβατα) είναι οι κυριότεροι ζωϊκοί καταναλωτές ακολουθούμενοι από γουρούνια και πουλερικά(Information portal for lupins 2010c).
Τα λούπινα συχνά χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατο του υψηλά πρωτεϊνούχου γεύματος σόγιας στις ζωοτροφές. Τα χαμηλά επίπεδα αμύλου και τα υψηλά επίπεδα ζυμώσιμων υδατανθράκων, καθιστούν τα λούπινα μια αρεστή τροφή για τα μηρυκαστικά. Η Αυστραλία, η Ευρώπη και η Ιαπωνία χρησιμοποιούν γλυκά λούπινα στη γαλακτοκομική παραγωγή . Στην Αυστραλία η μεγαλύτερη χρήση των λούπινων είναι η ολοκληρωμένη σίτιση σιτηρών των προβάτων με σκοπό τη συμπλήρωση των διατροφών χαμηλής ποιότητας. Η φλούδα των λούπινων αποτελούν μια εύπεπτη ίνα για τα μηρυκαστικά , ενώ ο πυρήνας των λούπινων μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας σαν τροφή για μονογαστρικά ζώα.
Επίσης το λούπινο χρησιμοποιείται πλέον και ως χλωρή λίπανση για τη βελτίωση της δομής του εδάφους, με την αύξηση της οργανικής ύλης του εδάφους. Λόγο της υψηλής περιεκτηκότητας τους σε άζωτο και φώσφορο είναι ένας ικανοποιήτικός παράγοντας για την εφαρμογή τους σε αμμώδη εδάφη για την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους. Επιπλέον, , τα λούπινα διορθώνουν το ατμοσφαιρικό άζωτο μέσω της συμβιωτικής ρίζας και των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων στα φυμάτια και το μετατρέπουν σε μια χρησιμοποιήσιμη μορφή που βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους. Έτσι είναι ανθεκτικά σε άγονα εδάφη και χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στη γεωργική πρακτική σαν ΄΄πράσινη κοπριά΄΄ και σε εναλλαγή με άλλες καλλιέργειες. Για παράδειγμα στο σιτάρι : η εναλλαγή του λούπινου χρησιμοποιείται σαν σύστημα αύξησης της παραγωγής στη Δυτική Αυστραλία(WA) εδώ και 40 χρόνια και η παρατεταμένη καλλιέργεια σιταριού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα πλεονεκτήματα της εναλλαγής του λούπινου.
Επιπροσθέτος, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για λούπινα στις υδατοκαλλιέργειες που οφείλεται στην ανώτερη ικανότητα χώνεψης που έχουν οι πρωτεΐνες του λούπινου. Στη βιομηχανία των υδατοκαλλιεργειών χρησιμοποιούνται οι σπόροι και οι πυρήνες του λούπινου, ως τροφή που αντικαθιστά υψηλά πρωτεϊνούχα γεύματα των ψαριών. Οι σαλμονίδες και οι γαρίδες είναι οι δύο βασικές κατηγορίες όπου στο γεύμα τους, χρησιμοποιούνται πυρήνες από τα λούπινα για να σχηματιστεί η τελική τους τροφή. Έως το 40 % των λούπινων μπορούν να χρησιμοποιήθουν για την τροφή των ψαριών, όπως η ιριδίζουζα πέστροφα χωρίς να παρούσιάζονται προβλήματα ανάπτυξης ή έλλειψη νοστιμάδας.
Ακόμη τα λούπινα χρησιμοποιούνται και στην γαστρονομία. Όμως επειδή δεν είναι τόσο εύγευστα σε σχέση με τα άλλα ψυχανθή του εμπορίου πχ φασόλι, φακή , ρεβίθι, δεν είναι ευρέως επιθυμητά από τους καταναλωτές παρα μόνο σε μερικές περιοχές όπως η Κρήτη. Τα λούπινα έχουν επίσης μεγάλη ιστορία στην κατανάλωσή τους από τους ανθρώπους στη Μεσόγειο και στην περιοχή των Άνδεων. Παρολ΄αυτά λιγότερο από το 4% της ολικής παραγωγής των λούπινων χρησιμοποιείται ως ανθρώπινη τροφή.
Οι σπόροι του λούπινου περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και πολλές ιδιότητες επεξεργασίες τροφίμων, ιδιότητες που τα καθιστούν μια ελκυστική εναλλακτική πρόταση αντί για ξηρά φασόλια και στα φασόλια από σόγια. Οι τροφές που προέρχονται από λούπινα κατασκευάζονται εμπορικά στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία. Οι τροφές αυτές περιλαμβάνουν προϊόντα που βασίζονται σε αλεύρι από πυρήνα λούπινου, όπως ψωμί, ζυμαρικά, γάλα, τόφου, σόγια σος και σνάκς. Επιπλέον, η φλούδα του λούπινου χρησιμοποιείται και ως προσθετο ινών στο ψωμί ή ως διαιτητικές ίνες σε δίαφορα προϊόντα.
Τέλος το λούπινο χρησιμοποιήται και ως καλλωπιστικό φυτό. Πολλές ποικιλίες και υβρίδια του λούπινου όπως το Russel lupin (L.polyphyllus) και το Rainbow lupin (L.regalis), χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό σαν λουλούδια κήπου εξαιτίας της ποικιλίας των χρωμάτων τους και της επιδεικτικής φύσης τους με τις ψηλές λουλουδωτές αιχμές.