Agravia

Τι Είναι το Λούπινο και τα Είδη του

Λούπινο

Το λούπινο είναι ένα ποικίλο γένος στην οικογένεια των ψυχανθών. Το γένος αυτό περιέχει και ετήσια και πολυετή είδη, κυρίως βοτανώδη, αλλά και μερικά θαμνώδη και δεντροειδή.

Τα λούπινα έχουν μακρά ιστορία όπου χρησιμοποιούνται και σαν διακοσμητικά φυτά σε κήπους και σαν γεωργική καλλιέργεια. Υπάρχουν 4 είδη λούπινου που έχουν κερδίσει την γεωργική τους σημασία. Αυτά είναι :

1.            L. Angustifolius

2.            L. Albus

3.            L. Luteus

4.            L. Mutabilis

Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών λούπινων στον κόσμο, που χρησιμοποιούνται κυρίως σαν ζωοτροφές αλλά και λιγότερο σαν βρώσιμη τροφή για τον άνθρωπο. Οι σπόροι του λούπινου, προσφάτως, δέχθηκαν ένα αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον σαν μια εναλλακτική πηγή συστατικού ανθρώπινης τροφής, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας και ποιότητας πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Το λούπινο είναι ένα μεγάλο και ποικίλο γένος της οικογένειας των ψυχανθών (Fabaceae). Ταξινομικά τα λούπινα ταξινομούνται σε :

  • Τάξη : Fabales
  • Οικογένεια : Fabaceae
  • Φυλή : Genisteae
  • Γένος : Lupinus L.

Ο αριθμός των ειδών του γένους δεν είναι καλά προσδιορισμένος αλλά υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 1000 είδη. Παρόλ’ αυτά, ο κοινός αποδεχτός αριθμός των υπάρχοντων ειδών λούπινου είναι γύρω στα 280. Επί του παρόντος, ο αριθμός των αποδεκτών ειδών λούπινου που είναι καταγεγραμμένα στα Διαβαθμισμένο Ταξινομικό Σύστημα Πληροφοτιών (http://www.itis.gov)είναι 164.

Το γένος του λούπινου περιέχει ετήσια και πολυετή βοτανώδη είδη και μερικά θαμνώδη – δεντροειδή. Η πλούσια ποικιλία των ειδών του, έχει ενταχθεί στις Μεσογειακές και  ΒορειοΑφρικανικές χώρες ως «Old World» είδη, ενώ στις Αμερικανικές χώρες ως «New World» είδη, τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο κλιματικό εύρος.

                Ο αριθμός των ειδών του «Old World», είναι περιορισμένος, και αντιπροσωπεύεται μόνο από 12 ετήσια είδη. Αυτά τα είδη, είναι χωρισμένα σε δύο χαρακτηριστικές ομάδες

1.            Μαλακόσπερμα

2.            Scabrispernae

Ο διαχωρισμός στις παραπάνω ομάδες οφείλεται στη διαφορετική υφή του καλλύματος του σπόρου, δηλαδή σε μαλακούς και σκληρούς σπόρους.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία των «Old World» ειδών, υπάρχουν 5 αντιπρόσωπεί του, οι οποίοι είναι :

1.            L. Angustifolius

2.            L. Albus

3.            L. Luteus

4.            L. Hispanicus

5.            L. Micranthus

και κατανέμονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο με ποικίλους χρωμοσωμικούς αριθμούς, που κυμαίνονται από 2n = 40 μέχρι 52.

                Στην δεύτερη κατηγορία των «Old World» ειδών, περιλαμβάνονται 7 αντιπρόσωπει του, οι οποίοι είναι :

1.            L. Pilosus

2.            L. Cosentinii

3.            L. Digitatus

4.            L. Princei

5.            L. Palaestinus

6.            L. atlanticus

7.            L. Samaliensis

Αυτά τα είδη κατανέμονται κυρίως στη Βόρεια Αφρική και στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν χρωμοσωμικούς αριθμούς, που κυμαίνονται από 2n = 32 μέχρι 42.

                Τα λούπινα του «New World» είναι δύσκολο να ταξινομηθούν, διότι τα είδη τους είναι ακαθόριστα. Έχει προταθεί ότι υπάρχουν περίπου 500 taxa, με περισσότερα από 1700 προτινόμενα ονόματα ειδών. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα λούπινα αυτής της κατηγορίας μπορούν να μεταχειριστούν ως ευρέως προσδιορισμένα πολυμορφικά είδη. Ο βασικός χρωμοσωματικός τους αριθμός, προτείνεται γι’ αυτήν την ομάδα ως χ = 6, και χαρακτηρίζεται ως πολυπλοειδής που συμπεριφέρεται ως διπλοειδής. Τα περισσότερα είδη αυτής της ομάδας, που έχουν μελετηθεί κυτταρολογικά, συμπεριλαμβανομένου και το L. Mutabilis, παρουσιάζουν ένα κοινό χρωμοσωμικό αριθμό με 2n = 48, με ορισμένα περιστασιακά άτομα που έχουν 2n = 36 και 2n = 96.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα