Η πρώτη εμφάνιση του εντόμου παρουσιάζεται περίπου στα Μέσα Μαΐου στη χώρα μας αναλόγως τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Τα ενήλικα έντομα έχουν περίπου 4-5 ημέρες ζωής και πρέπει να αναπαραχθούν ώστε να αφήσουν απογόνους. Με την σύζευξη και την εναπόθεσή των ωών στις βάσεις από τους μίσχους (κυρίως) των φυτών, τα ωά χρειάζονται 12-17 ημέρες μέχρι την εκκόλαψή τους. Σημαντικός παράγοντας η θερμοκρασία. Τα ωά δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, οπότε ο έλεγχος της καλλιέργειας είναι ιδιαίτερα δύσκολος έτσι ώστε να αναγνωριστούν τα ωά.
Η πρώτη γενεά που θα εκκολαφθεί τρέφεται από τους μίσχους των φυτών για περίπου 2-3 εβδομάδες μέχρι να γίνει πούπα και στη συνέχεια να ενήλικο έντομο.
Κάτω από ιδανικές συνθήκες θα κάνει ξανά ένα βιολογικό κύκλο για 4 εβδομάδες. Σημαντική ζημία κάνει η γενεά που λαμβάνει χώρα τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Αν δεν κάνει 2η γενεά θα παραμείνει στο έδαφος μέχρι του χρόνου. Επομένως οι γενεές του εντόμου είναι μία με δύο το χρόνο.
Για να ελέγξουμε τη καλλιέργεια μας αν έχει προσβληθεί από τον εχθρό πρέπει να ελέγχονται τα νεαρά φυτά (τα προτιμάει) στη βάση τους, σε 10 διαδοχικά φυτά σε διάφορα σημεία στο αγροτεμάχιο.
Το έντομο γενικά δεν κάνει ιδιαίτερη ζημιά στη καλλιέργεια μας και ούτε επηρεάζει άμεσα τις αποδόσεις. Όμως η ζημιά που προκαλεί είναι τα ανοίγματα στην επιδερμίδα του φυτού, εστία μολύνσεως για το Fusarium culmorum καθώς και η του παθογόνου από φυτό σε φυτό.
Τα εντομοκτόνα φυλλώματος δεν κάνουν ιδιαίτερη δουλειά στις προνύμφες όπως και τα εντομοκτόνα για τα ενήλικα. Επομένως πρέπει να ήμαστε ιδιαίτερα προσεκτική έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε τα ωά. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται παρακολούθηση της ανάπτυξης και του βιολογικού κύκλου του εντόμου ώστε οι επεμβάσεις μας να είναι στοχευμένες.
Για τη παρακολούθηση του εντόμου να χρησιμοποιούνται παγίδες τύπου yellow sticky traps (3-4 ανά στρέμμα) και yellow water trap (1 ανά στρέμμα). Σημαντικό είναι να τοποθετούνται παγίδες και 10-20 μέτρα μακριά από το αγροτεμάχιο.