Agravia

Αλλάζει Διεθνώς η Ισορροπία Προσφοράς και Ζήτησης για το Βαμβάκι

Αλλάζει Διεθνώς Ισορροπία Προσφοράς και Ζήτησης για το Βαμβάκι

Τάση µείωσης στρεµµάτων έως 10% φέρνει ο έντονος ανταγωνισµός από σιτηρά. Επί τρεις συνεχόµενες χρονιές οι καλλιεργούµενες εκτάσεις βάµβακος βαίνουν μειούμενες και όπως όλα δείχνουν, η περίπτωση της καλλιεργητικής περιόδου που ξεκινά το 2021 δεν θα αντιστρέψει την τάση αυτή. Ήδη οι πρώτες ποσοτικοποιηµένες εκτιµήσεις καταφθάνουν από τη Βόρεια Αµερική, η αγορά της οποίας άλλωστε λειτουργεί ως σηµείο αναφοράς για τις τιµές παραγωγού στην Ελλάδα και δείχνουν περιορισµό των εκτάσεων από 4,7% έως 10%.

Την ίδια στιγµή το κλίµα στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας είναι επιβαρυµένο αφού οι τιµές που φιξαρίστηκε το σύσπορο ήταν χαµηλότερες των περσινών, χωρίς πειστικό λόγο πέραν φυσικά της πανδηµίας, αλλά και χωρίς την πολιτεία να έχει ξεκαθαρίσει ακόµα την πρόθεσή της σχετικά µε το ενδεχόµενο έκτακτης στήριξης της καλλιέργειας εξαιτίας της αναστάτωσης των αγορών λόγω covid-19. Συγκεκριµένα, τα 40 µε 42 λεπτά διαµορφώνουν τον κανόνα για το κλασσικό σύσπορο, µε τις ειδικές ποικιλίες να προσεγγίζουν τα 44 λεπτά.

Εν θερµώ πολλοί παραγωγοί δηλώνουν πως θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, κυρίως σιτηρών, όσοι δηλαδή δεν έχουν ήδη σπείρει σκληρό σιτάρι, κάτι που όµως θα έχει ως αποτέλεσµα µια περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού ΑΕΠ, δεδοµένου ότι πρόκειται για παραγωγές µε χαµηλότερη προστιθέµενη αξία. Από την άλλη, οποιοδήποτε βήµα προς αυτή την κατεύθυνση, θα άφηνε στην καλλιέργεια παλαίµαχους και έµπειρους βαµβακοπαραγωγούς που έχουν επενδύσει πολλά σε µηχανήµατα και εξοπλισµό.

Πάντως η συνθήκη αυτή διαµορφώθηκε σε µια περίοδο που η διεθνής αγορά βάµβακος σηµειώνει εντυπωσιακή πρόοδο ως προς τις τιµές διάθεσης. Συγκεκριµένα, την εβδοµάδα που πέρασε η χρηµατιστηριακή τιµή διαµορφώθηκε σε εύρος άνω των 81 σεντς για τα συµβόλαια Μαρτίου 2021, ενώ τα µελλοντικά συµβόλαια Μαΐου και Ιουλίου διαπραγµατεύονται αντίστοιχα στα 82 και 83 σεντς.

 Για τις προοπτικές της επόµενης εµπορικής περιόδου, µια µερίδα οικονοµικών αναλυτών προτρέχει και τοποθετείται υπέρ µιας µετριοπαθούς πίεσης των τιµών του εκκοκκισµένου στο χρηµατιστήριο, επικαλούµενη τα υφιστάµενα θεµελιώδη. Η Τζόντι Κάµπις, αντιπρόεδρος στο τοµέα οικονοµικών και πολιτικής στην Εθνικό Συµβούλιο Βάµβακος των ΗΠΑ, αν και θεωρεί δεδοµένη την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα, αξιολογεί πεσιµιστικά τα απόνερα της πανδηµίας. Από την άλλη, οι εκτιµήσεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) αποτυπώνουν ένα περιβάλλον αύξησης των εξαγωγών και ισχυρής ζήτησης που µπορεί να διατηρήσει αυτόν τον ισχυρό εξαγωγικό ρυθµό.

Ο αναλυτής Dr. Ο. Α Κλήβελαντ, επίτιµος καθηγητής αγροτικής οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο του Μισισιπή, θεωρεί ότι η χρηµατιστηριακή τιµή µπορεί να συνεχίσει να ενισχύεται έως τα 87 σεντς µέσα στο έτος. Μάλιστα συλλέγει τους παράγοντες µε ανοδικό και καθοδικό αντίκτυπο στις αγορές:

Άνοδος 

  • Μικρότερη προσφορά από ζήτηση
  • Ανοδική παγκόσµια ζήτηση
  • Μείωση διεθνών αποθεµάτων
  • Μείωση αποθεµάτων στις ΗΠΑ
  • Πρόωρο ξεπούληµα της αµερικανικής σοδειάς του 2020
  • Μείωση εκτάσεων ως 10% στις ΗΠΑ, µετά από µείωση 5,5% το 2020
  • Κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στις αγορές αγροτικών προϊόνττων

Κάθοδος

  • ∆ιατήρηση αρνητικού κλίµατος της πανδηµίας
  • ∆ιατήρηση παγκόσµιων αποθεµάτων περί τα 98 εκατ. δεµάτια
  • Αυξηµένες αποδόσεις
  • Χαµηλή τιµή συνθετικής ίνας
  • Μαζικές ρευστοποιήσεις.

Πηγή: agronews.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα