Με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν οι επιθυμητές πολιτικές εξελίξεις, ένα κεφάλαιο που σημάδεψε τις αγορές αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης την τελευταία χρονιά, οδεύει προς επίλυση.
Έπειτα από τον διακανονισμό τον οποίο συμφώνησε η Airbus με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τερματίζεται η επί μακρόν διατλαντική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αφορά τα δισεκατομμύρια δολάρια των επιδοτήσεων στον αεροναυπηγικό κλάδο. Ως γνωστόν με αφορμή την διαμάχη αυτή, τον περασμένο Οκτώβριο οι ΗΠΑ προέβησαν στην επιβολή δασμών 7,5 δισ. δολαρίων σε ποσοστό 25% σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων μεταξύ των οποίων είναι η κομπόστα, διάφοροι κωδικοί τυριών συμπεριλαμβανομένης της φέτας, τα κρασιά και το ισπανικό ελαιόλαδο.
Στην περίπτωση δε του ισπανικού ελαιολάδου, η βιομηχανία της ιβηρικής προέβη σε αθρόες εισαγωγές από την Τυνησία, ενώ μέσω έντεχνων χειρισμών και με σπόντα «επανεξαγωγές» μέσω Πορτογαλίας κατάφερε να διατηρήσει κάπως τα μερίδιά της στις ΗΠΑ ανεπηρέαστα από τους δασμούς . Η κίνηση αυτή όμως στοίχησε στους Ισπανούς, τους Έλληνες και τους Ιταλούς παραγωγούς, υπό την έννοια ότι δημιούργησε συμφόρηση ποσοτήτων στα υπόλοιπα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης. Μάλιστα, ήταν το βασικό επιχείρημα που έστειλε και κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κάτω και πέριξ της ασύμφορης τιμής των 2 ευρώ ανά κιλό.
Από την άλλη, η ελληνική βιομηχανία κομπόστας, επικαλέστηκε ουκ ολίγες φορές την δυσμενή κατάσταση στις αγορές των ΗΠΑ, όπου η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυµαίνεται στα 50 εκατ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΕ, ενώ ήδη πριν από τον Οκτώβριο του 2019, τα ελληνικά προϊόντα κομπόστας επιβαρύνονταν με δασµό 18%.
Τα επιχειρήματα αυτά λοιπόν ότι το 45,85% των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες, επλήγησαν από τους δασμούς αυτούς, που σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν ως πρόσχημα για πιέσεις που αν και πιο ήπιες θύμισαν εκείνες που έφερε το ρωσικό εμπάργκο, φαίνεται ότι εξαντλούνται μαζί με την διάρκεια των δασμών.
Ήδη η Ευρώπη αναμένει πως με τον διακανονισμό της διαμάχης στο πλαίσιο του ΠΟΕ με τις ΗΠΑ, ότι το δυσμενές πλαίσιο αυτό θα ακυρωθεί. Μάλιστα ήδη η Κομισιόν προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι και εκείνη θα ανταποδώσει με κυρώσεις, εάν αυτό δεν συμβεί. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και ειδικότερα η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην περίπτωση της Airbus», παραδέχεται η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.
«Αυτό ακυρώνει τα όποια επιχειρήματα χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εν ισχύ τα αντίμετρά τους προς τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και προσφέρει ισχυρά αντεπιχειρήματα για έναν γρήγορο διακανονισμό της μακράς διαμάχης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα παραπάνω ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εμπορίου Φιλ Χόγκαν πρόσθεσε τα εξής: «Απουσία διευθέτησης, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι έτοιμη να ασκήσει πλήρως όποιο έννομο δικαίωμα έχει για την επιβολή κυρώσεων».
Επιπροσθέτως, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι εάν αποφασισθεί η επιβολή αντιποίνων εις βάρος προϊόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, η κλίμακα και το εύρος τους θα καθορισθεί βάσει του πλαισίου διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σε αντίστοιχη υπόθεση σχετική με τις επιδοτήσεις προς την αεροναυπηγική Boeing.
Πηγή: agronews.gr