Agravia

Ζορίζει τους Αγρότες το Ακριβό Πετρέλαιο

Πιο στρυμωγμένοι οικονομικά ακόμα και από την περσινή χρονιά κατά την οποία η πανδημία βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους ξεκινούν τις αερινές εργασίες οι αγρότες στην Ελλάδα, είτε αυτές αφορούν σε σπορές, είτε σε ψεκασμούς είτε σε προετοιμασία συγκομιδής.

H προβληματική πορεία των αγορών αρκετών προϊόντων, η αναστολή πληρωμής επιταγών, η καθυστερημένη πληρωμή των συνδεδεμένων και η τρύπα στην βασική ενίσχυση που πληρώθηκε με απρόσμενες κρατήσεις τον περασμένο χειμώνα, στένεψαν σημαντικά τα περιθώρια ρευστότητας των συντελεστών της πρωτογενούς παραγωγής, με το αίσθημα ανασφάλειας να μεταφέρεται πλέον και στα καταστήματα εφοδίων, τα οποία έρχονται να απορροφήσουν την περιορισμένη αγοραστική ισχύ των παραγωγών. Στο μεταξύ, η έως τώρα απραξία γύρω από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ υπονόμευσε εκ νέου τη συναλλακτική σχέση των αγροτών με της τράπεζες, ενώ μέχρι στιγμής μόνο η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ευελιξίες αναφορικά με την έκδοση της Κάρτας του Αγρότη, με τις αιτήσεις να γίνονται δεκτές από τις 23 Μαρτίου. 

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η αύξηση της τιμής πετρελαίου που από 1 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβρη, σήμερα στην αντλία πληρώνει ο παραγωγός τουλάχιστον 25 λεπτά ακριβότερα το λίτρο. Το ευρύτερα δυσμενές κλίμα φαίνεται ότι έχει επηρεάσει περισσότερο όσους δραστηριοποιούνται στις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κηπευτικά, αφού στην περίπτωση αυτήν, οι σημαντικοί περιορισμοί στη λειτουργία των λαϊκών αγορών εξαιτίας της πανδημίας πλήττονται περισσότερο.

«Οι περισσότεροι αγρότες ψωνίζουν με επιταγές για Μάιο – Ιούνιο» συνεχίζει, εξηγώντας πως από την πλευρά τους τα καταστήματα εφοδίων και προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με τους εφοδιαστές τους, περιορίζουν το στοκ τους, με τις παραγγελίες τους να καλύπτουν ίσα ίσα τις άμεσες ανάγκες των παραγωγών της περιοχής. «Παλιά υπολογίζαμε περίπου τις ανάγκες των παραγωγών και γεμίζαμε τις αποθήκες, αφήνοντας ένα 20% να το εφοδιαστούμε την τελευταία στιγμή» εξηγεί ο ίδιος.

Όπως αναφέρει, το ζήτημα της αναστολής επιταγών συνιστά την βασική αιτία έλλειψης ρευστότητας, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτές οι επιταγές καταλήγουν στα καταστήματα εφοδίων, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Στέργιος Στασινός από την εταιρεία γεωργικών εφοδίων Στασινός ΑΕ στις Σέρρες.

Από τις μεγάλες καλλιέργειες, οι παραγωγοί βάμβακος φαίνεται ότι βρίσκονται στην πιο δεινή θέση, αφού εκτός των καθυστερήσεων από την πλευρά της Πολιτείας στο κομμάτι των αγροτικών ενισχύσεων, η καλλιέργεια βρίσκεται στις λίγες που δεν έλαβε την παραμικρή κρατική ενίσχυση εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων που είχε η πανδημία στις αγορές.

Ενισχύεται η τιμή πετρελαίου

Παρά την διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων στην αγορά πετρελαίου, η οποία αποδίδεται στην ενίσχυση του δολαρίου και την πρόσκαιρη αβεβαιότητα γύρω από την ανάσχεση της πανδημίας, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 60% από τον περασμένο Νοέμβριο, με την Τράπεζα Πειραιώς στο μηνιαίο Δελτίο τιμών της, να σχολιάζει η ενίσχυση της διεθνούς τιμής αναμένεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής. Οι τελευταίες αναλύσεις θέλουν το Brent και το WTI να αγγίζουν αντίστοιχα τα 63 δολάρια ανά βαρέλι και τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Bank of America σε έκθεσή της. Αναθεωρημένες προς τα επάνω είναι και οι εκτιμήσεις του τραπεζικού κολοσσού για τις τιμές το 2022. Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι ένα ράλι των τιμών πέριξ των 100 δολαρίων ανά βαρέλι ίσως επέλθει με την πλήρη ανάκαμψη της ζήτησης τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: agronews.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα