Agravia

Τύποι Λαμπτήρων στις Θερμοκηπιακές Καλλιέργειες

Τύποι Λαμπτήρων θεμοκηπίου

Οι πιο διαδεδομένοι τύποι λαμπτήρων τεχνητού φωτισμού στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι οι: πυρακτώσεως, λαμπτήρες νατρίου χαμηλής πίεσης, λαμπτήρες υψηλής πίεσης και LED.

  • Λαμπτήρες πυρακτώσεως:
    Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως εκπέμπουν φως με τη θέρμανση ενός νήματος βολφραμίου. Εκπέμπουν μόνο περίπου το 6% της ενέργειας τους στο φάσμα PAR (Photosynthetic active radiation – φωτοσυνθετικά ενεργός ακτινοβολία). Το 82% το εκπέμπουν στο υπέρυθρο και το υπόλοιπο 12% ως θερμική ενέργεια. Αν και δεν είναι πολύ αποτελεσματικοί όσον αφορά την παροχή φωτός για τη φωτοσύνθεση, εν τούτοις εξακολουθούν να είναι πολύ χρήσιμοι στο χειρισμό του φωτοπεριοδισμού, καθώς παράγουν μεγάλες ποσότητες ερυθρής και υπέρυθρης ακτινοβολίας.
  • Λαμπτήρες χαμηλής πίεσης – φθορισμού:
    Παράγουν φως από τη διέγερση ατμών υδραργύρου χαμηλής πίεσης μέσα σε ένα μείγμα αδρανών αερίων. Οι λαμπτήρες φθορισμού είναι πιο αποδοτικοί από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παράγουν ένα πιο ισορροπημένο εύρος μήκους κύματος στο φάσμα PAR εάν έχουν σχεδιαστεί καλά. Χρησιμοποιούνται σε θαλάμους ανάπτυξης και σε πολυεπίπεδες κάθετες καλλιέργειες, καθώς λειτουργούν σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντάς μας να τους τοποθετούμε κοντά στα φυτά.
  • Λαμπτήρες υψηλής πίεσης:
    Οι λαμπτήρες υψηλής πίεσης βασίζονται στην εισαγωγή ενός ηλεκτρικού τόξου σε ένα μείγμα αερίων. Σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού, δεν χρησιμοποιούν φθορίζουσες σκόνες και τα αέριά τους θερμαίνονται κάτω από πολύ υψηλότερες πιέσεις και θερμοκρασίες ατμών. Έτσι, είναι υψηλότερης έντασης και καλύτερης απόδοσης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων και οι λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης. Επιπλέον, οι λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων παράγουν όλο το φάσμα PAR με 20% μπλε και 24% ερυθρό φως. Οι λαμπτήρες υψηλής πίεσης νατρίου χαρακτηρίζονται από υψηλή ηλεκτρική απόδοση, υψηλή θερμική ακτινοβολία και χαμηλής ποιότητας φάσμα, καθώς εκπέμπουν στο κιτρινοπράσινο και υπέρυθρο φάσμα.
  • LED:
    Οι λυχνίες LED εκπέμπουν φως εφαρμόζοντας ένα ηλεκτρικό πεδίο σε ένα υλικό. Χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους, την αντοχή τους και τη σταθερότητά τους. Επιπλέον είναι ελαφριές και εύκολες στο χειρισμό. Σημαντικό είναι ότι διατίθενται σε διάφορους τύπους χρωμάτων, επιτρέποντας τον απόλυτο έλεγχο της φασματικής κατανομής του εκπεμπόμενου φωτός. Σημαντικό μειονέκτημα των LED είναι το υψηλό κόστος συγκρινόμενο με τους άλλους τύπους. Ωστόσο το κόστος χρήσης και πολλοί άλλοι παράγοντες όπως η αποδοτικότητα τους οδηγεί στην αντικατάσταση των συμβατικών τύπων λαμπτήρων από LED γεγονός που οδηγεί σε επανάσταση στις καλλιέργειες ελεγχομένου περιβάλλοντος.
Τύποι Λαμπτήρων Θερμοκηπιακές Καλλιέργειες

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα