Agravia

Τα Ελληνικά Ακτινίδια Δεν Επηρεάστηκαν από την Παγκόσμια Πανδημία

Τα Ελληνικά Ακτινίδια Δεν Επηρεάστηκαν από την Παγκόσμια Πανδημία

“Είμαστε σίγουροι ότι οι ελληνικές ποσότητες ακτινίδιων θα μπορούσαν να φτάσουν τους 300.000 τόνους το επόμενο έτος”

H σεζόν για τα Ελληνικά ακτινίδια δεν επηρεάστηκε τόσο από την παγκόσμια πανδημία ή από άλλους τομείς του εμπορίου οπωροκηπευτικών. Οι Έλληνες παραγωγοί παρήγαγαν περισσότερα ακτινίδια από ποτέ, και οι Ελληνικές επιχειρήσεις ακτινιδίου συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά ακόμη και μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον μέτρων για την καταπολέμηση του ιού. Η Ελληνική εξαγωγική εταιρία Proto πιστεύει ότι η επόμενη σεζόν θα μπορούσε να έχει ακόμη περισσότερους όγκους, έως 300.000 τόνους εάν οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Παρά όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, οι Έλληνες παραγωγοί ακτινιδίων έχουν μια εξαιρετική χρονιά, λένε ο Νίκος Παρδάλης και ο Γιώργος Καλλάτσης από την Proto. «Η ελληνική σεζόν ήταν αρκετά φυσιολογική. Στην αρχή της σεζόν, τα μεγέθη αναμενόταν να είναι μικρότερα από πέρυσι. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι το μέσο βάρος ήταν περίπου 100 γραμμάρια, παρόμοιο με την προηγούμενη σεζόν. Το μέσο σχήμα των φρούτων δεν ήταν ιδανικό, καθώς τα επίπεδα και στρογγυλά ακτινίδια υπήρχαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Ο βοτρύτης ήταν επίσης παρών τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά φρούτα και επηρέασε τη διαδικασία συσκευασίας, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα της ποιότητας ήταν φυσιολογικό χωρίς σημαντικά ζητήματα. ” Εξηγεί ο κ. Παρδάλης.

Η ζήτηση για ακτινίδια δεν έχει μειωθεί εξαιτίας του κοραναϊού. Σύμφωνα με τον κ. Παρδάλη, υπήρξε μόνο μια μικρή περίοδος όπου οι όγκοι που εξήχθησαν είχαν μια μικρή πτώση: «Οι πωλήσεις ήταν πολύ υψηλές από την αρχή, παρουσιάσαμε μια μικρή πτώση τον Ιανουάριο, αλλά αυξήθηκε ξανά μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και συνεχίστηκε με τον ίδιο και ακόμη υψηλότερο ρυθμό. Ήταν μια εξαιρετική σεζόν για το ακτινίδιο και είναι ένα μεγάλο βήμα για να καθιερωθεί το Ελληνικό ακτινίδιο ως η κύρια προέλευση ακτινιδίου για το Βόρειο Ημισφαίριο. Η ελληνική παραγωγή ήταν σημαντικά μεγαλύτερη αυτή τη σεζόν με περίπου 220.000 έως 230.000 τόνους, αύξηση περίπου 50.000 με 70.000 τόνους σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Η Proto έφτασε τους 15.500 τόνους, που ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα Έλληνα συσκευαστή.

Εικόνα 1 κ. Νίκος Παρδάλης

Ορισμένες εταιρείες δυσκολεύονται με τα μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους, αλλά αυτό δεν είχε καμία επίδραση στην εταιρία Proto, επισημαίνει ο κ. Καλλάτσης. Η εξαγωγή ήταν σε υψηλά επίπεδα και η εταιρεία ετοιμάζεται για ακόμη περισσότερους όγκους το επόμενο έτος: «Η Proto δεν έχει επηρεαστεί από την πανδημία, δεν έχει σταματήσει τις δραστηριότητές της και δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα Covid-19. Η σεζόν πρόκειται να τελειώσει για την εταιρεία με περιορισμένες ποσότητες που απομένουν, οι οποίες θα μεταφερθούν σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν, η Proto έστειλε τα ακτινίδια της σε παγκόσμιους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Καναδά, Ινδονησίας, Χονγκ Κονγκ, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Οι επόμενοι μήνες έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια ακτινιδίου για τη σεζόν 2020-2021. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα είναι η επόμενη σεζόν, αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι ελληνικές ποσότητες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Καιρού επιτρέποντος η παραγωγή στην χώρα θα μπορούσε να φτάσει τους 300.000 τόνους το επόμενο έτος. “

Η αλλαγή της νοοτροπίας στον εργασιακό χώρο για την κάλυψη των νέων απαιτήσεων κοινωνικής απόστασης δεν ήταν δύσκολη για την Proto, καθώς ορισμένες από τις συστάσεις ήταν ήδη κοινή πρακτική εντός της εταιρείας: «Η εταιρεία είχε ήδη δημιουργήσει όλα τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας για αρκετά χρόνια, οπότε η προσαρμογή σε αυστηρότερα μέτρα υγιεινής δεν ήταν πολύ δύσκολη. Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε γρήγορα στην πανδημία, η εταιρεία μας έλαβε επιπλέον μέτρα υγιεινής πέραν των είδη υπαρχόντων, την ίδια ημέρα που επιβλήθηκαν τα μέτρα της κυβερνήσεως.

“Η εταιρεία είχε ήδη έναν Ιατρό που παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του προσωπικού μας και τα γάντια μίας χρήσης ήταν ήδη μέρος της λίστας μέσων ατομικής προστασίας μας.

Ενημερώνουμε καθημερινά το προσωπικό μας για την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Προσθέσαμε σταθμούς απολύμανσης χεριών σε βασικά σημεία, προσθέσαμε αφίσες οδηγιών, τοποθετήσαμε όλο το προσωπικό σε θέσεις εργασίας με απόσταση 2 μέτρων, περιορίσαμε πλήρως την πρόσβαση σε προσωπικό εκτός εταιρείας, παρακολουθούμε τη θερμοκρασία του σώματος του προσωπικού, ενώ ένας εξουσιοδοτημένος συνεργάτης απολυμάνει τις εγκαταστάσεις μας, ” Εξηγεί ο κ. Καλλάτσης.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι λόγω των μέτρων δεν είμαστε σε θέση να είμαστε όσο φιλόξενοι συνηθίζουμε να είμαστε. Αλλά για αυτό η εταιρεία μας εφαρμόζει ψηφιακές λύσεις. «Η Proto είναι γνωστό ότι είναι ανοιχτή σε όλους τους επισκέπτες και έχει φιλοξενήσει πελάτες, Έλληνες και ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους, πανεπιστήμια κ.λπ. Είμαστε λυπημένοι για το γεγονός ότι η κοινωνική απόσταση είναι πλέον ο κανόνας, αλλά είμαστε ήδη έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους πελάτες μας μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης≫

 

Ο κ. Παρδάλης είναι πεπεισμένος ότι τα ελληνικά ακτινίδια έχουν λαμπρό μέλλον στην παγκόσμια αγορά. «Τα ελληνικά ακτινίδια παίρνουν όλο και περισσότερη προσοχή στις παγκόσμιες αγορές κάθε σεζόν και η Proto είναι περήφανη που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των ελληνικών ακτινιδίων. Αυτό είναι σημαντικό για όλους τους Έλληνες καλλιεργητές και Έλληνες συσκευαστές ώστε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την παροχή πιστοποιημένων, υψηλής ποιότητας, σωστά συσκευασμένων φρούτων σε παγκόσμιους προορισμούς. ” καταλήγει.

 

Πηγή: FreshPlaza.com

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα