Agravia

Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας. Το 1993 θεσπίστηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο εορτασμός καθιερώθηκε για να τονίσει τη σημαντικότητα και τον ρόλο που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα στον θεσμό της οικογένειας. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας

Η οικογένεια είναι το μικρότερο δομικό στοιχείο της κοινωνίας, και χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό! Η ύπαρξη ισχυρών οικογενειακών δεσμών παρέχει υποστήριξη και ένα ασφαλές περιβάλλον που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός ατόμου. Εάν μια οικογενειακή μονάδα είναι ευτυχισμένη και υγιής, τα μεμονωμένα μέλη μιας τέτοιας οικογένειας είναι βέβαιο ότι θα γίνουν υγιή, ικανά και πλήρως συνεισφέροντα μέλη της κοινωνίας.

Αυτή η ημέρα γιορτάζεται με διπλό σκοπό – να ευαισθητοποιήσει τη σημασία των οικογενειών και τις διαφορετικές πτυχές που επηρεάζουν αρνητικά αυτήν τη μονάδα. Αναγνωρίζει τη δύναμη και τις ικανότητες αυτού που θεωρείται η πιο βασική μονάδα της κοινωνίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Κάθε χρόνο, η ημέρα χρησιμοποιείται ως σημείο εκκίνησης για την επισήμανση των προβλημάτων που μαστίζουν τις οικογένειες και τις κατάλληλες ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν τα άτομα, οι κοινωνίες και οι κυβερνήσεις για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων. Η ημέρα χρησιμοποιείται επίσης για να δείξει πώς μια ενισχυμένη οικογενειακή μονάδα βοηθά τελικά στην ενίσχυση των κοινωνιών και των εθνών.

Κάθε χρόνο, αυτή η γιορτή επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτό το θέμα σχετίζεται με τη μαγική σχέση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Φέτος το θέμα είναι οι Οικογένειες σε ανάπτυξη: Κοπεγχάγη και Πεκίνο + 25.

Η φετινή 25η επέτειος της Διακήρυξης της Κοπεγχάγης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο έρχεται σε μια από τις πιο δύσκολες παγκόσμιες υγειονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Η πανδημία COVID-19 του 2020 δίνει έμφαση στη σημασία της επένδυσης σε κοινωνικές πολιτικές για την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων και οικογενειών. Είναι οι οικογένειες που φέρουν το βάρος της κρίσης, προστατεύοντας τα μέλη τους από βλάβη, φροντίζοντας παιδιά εκτός σχολείου και, ταυτόχρονα, συνεχίζοντας τις εργασιακές τους ευθύνες.

Έλενα Μποσνάκη
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα