Agravia

Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Οι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό και κρίσιμο ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη και στους συναφείς τομείς. Η φύση και η έκταση της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία ποικίλλει πολύ από περιοχή σε περιοχή. Ανεξάρτητα όμως από αυτές τις παραλλαγές, οι γυναίκες συμμετέχουν ενεργά σε διάφορες αγροτικές δραστηριότητες.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΕΥΡΩΠΗ

Παγκοσμίως περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι απασχολούνται στη γεωργία. Ο αριθμός των γυναικών που απασχολείτε αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Eurostat 2016) δείχνουν ότι κατά μέσο όρο το 30% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ διαχειρίζεται από γυναίκες. Από την ανάλυση αυτών των δεδομένων προκύπτουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες.

Στη Λιθουανία και τη Λετονία, σχεδόν οι μισές εκμεταλλεύσεις διαχειρίζονται από γυναίκες. Αντίθετα, στη Μάλτα, τη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία το ποσοστό των γυναικών που διαχειρίζεται αγροκτήματα δεν υπερβαίνει το 10%.

Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40 % του γεωργικού εργατικού δυναμικού μόνο σε πέντε κράτη μέλη, συγκεκριμένα στην Αυστρία (44,5 %), στη Ρουμανία (43,1 %) στην Πολωνία, στην Ελλάδα και στη Σλοβενία ​​(41,1 % σε κάθε μία από τις τρεις χώρες). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αγροτισσών αναφέρθηκαν στη Δανία (19,9 %) και στην Ιρλανδία (11,6 %).

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) περίπου το 44% των αγροτών στη χώρα μας είναι γυναίκες (296.154) έναντι του 55,15% (364.205) που είναι άνδρες.

Οι επαγγελματίες γεωργοί στη χώρα μας αριθμούν 304.131. Από αυτούς οι 145.653 είναι γυναίκες (47,89%) και 158.478 (52,10%) άνδρες. Τέλος, στη χωρά μας ο αριθμός κατόχων αγροτικής εκμετάλλευσης είναι συνολικά 356.228 άτομα εκ των οποίων οι γυναίκες ανέρχονται σε 150.501 και οι άνδρες σε 205.727.

Στην παγκόσμια σκηνή, η συμβολή των γυναικών στη γεωργία είναι κρίσιμη, ακόμη κι αν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις. Η εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στην πρόσβαση σε γεωργικούς πόρους θα αύξανε τις αποδόσεις στις γυναικείες εκμεταλλεύσεις κατά 20-30 % και θα αύξανε τη γεωργική παραγωγή στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά 2,5-4 %, γεγονός που θα μπορούσε με τη σειρά του να μειώσει τον αριθμό των υποσιτισμένων κατά 12-17 % ή 100-150 εκατομμύρια άνθρωποι. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών δεν είναι μόνο το σωστό, αλλά είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και του υποσιτισμού.

(eurostat, n.d.)

(ypaithros.gr, n.d.)

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα