Οι κλιματικές συνθήκες και οι εποχιακές αλλαγές επηρεάζουν σημαντικά τις φαινολογικές φάσεις της ελιάς, από τη βλαστική ανάπτυξη έως την ανθοφορία και την ανάπτυξη των καρπών. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτές τις διαδικασίες και, κατά συνέπεια, στην ποσοτική και ποιοτική απόδοση των ελιών.
Στο βόρειο ημισφαίριο, η ελιά περνά από δύο περιόδους βλαστικής ανάπτυξης:
– από τον Μάρτιο έως τα μέσα Ιουλίου και
– από τον Σεπτέμβριο έως τα μέσα Οκτωβρίου,
με την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμο νερό. Η βέλτιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη της ελιάς κυμαίνεται από 10 έως 30°C, αλλά οι θερμοκρασίες άνω των 35°C μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη βλαστών και βλαστών.
Η ανάπτυξη των ελιών αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις:
μια πρώτη ταχεία φάση, ακολουθούμενη από μια επιβράδυνση και μια τρίτη, πιο αργή φάση ανάκτησης.
Κατά τη φάση ανάπτυξης του ελαιοπολτού, συμβαίνει ταχεία διαίρεση και πολλαπλασιασμός των κυττάρων. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη επιβραδύνεται ή σταματά προσωρινά, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πυρήνας σκληραίνει. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη επαναλαμβάνεται γρήγορα, κυρίως μέσω της επέκτασης των κυττάρων του πολτού, φέρνοντας τις ελιές στο τελικό τους μέγεθος και προάγοντας το σχηματισμό λιπών μέσα στα κύτταρα, μια διαδικασία γνωστή ως ελαιοποίηση ή ελαιογένεση. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης επιτρέπει στο φυτό να κατανέμει βέλτιστα τα θρεπτικά συστατικά και το νερό, υποστηρίζοντας όχι μόνο την ανάπτυξη των ελιών, αλλά και του φυλλώματος και των ριζών.
Κατά την ανάπτυξη του καρπού, το φυτό απαιτεί περισσότερους πόρους για διαίρεση και επέκταση των κυττάρων, καθώς και για διαδικασίες όπως η σκλήρυνση του ενδοκαρπίου και η παραγωγή ελαίου. Με την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των πόρων, μπορεί να διασφαλίσει ότι κάθε στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξης των καρπών πραγματοποιείται σωστά, μεγιστοποιώντας την ποιότητα και την ποσότητα της τελικής συγκομιδής. Αυτές οι διαδικασίες ελέγχονται γενετικά και επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, με βασικό παράγοντα τη διαθεσιμότητα νερού. Η λειψυδρία στο πρώτο στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε καρπόυς με ασυνήθιστα υψηλές αναλογίες πολτού προς κουκούτσι, ενώ η διαθεσιμότητα νερού στο τρίτο στάδιο καθορίζει το τελικό μέγεθος του καρπού και την περιεκτικότητα σε λάδι.
Η ελαιογένεση, που ξεκινάει στις μέρες μας, είναι η διαδικασία μέσω της οποίας τα κύτταρα του μεσόκαρπου της ελιάς συσσωρεύουν λάδι. Τα σάκχαρα που παράγονται από τη φωτοσύνθεση μετατρέπονται σε λίπη και συσσωρεύονται στα κύτταρα του πολτού. Αυτή η διαδικασία επηρεάζεται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας νερού και της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, η καλή διαθεσιμότητα νερού σε αυτό το στάδιο μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των καρπών και την περιεκτικότητα σε λάδι, ενώ η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερους καρπούς με μειωμένη περιεκτικότητα σε λάδι.
Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35°C , η ανάπτυξη της ελιάς υφίσταται σημαντική μείωση. Εάν οι θερμοκρασίες φτάσουν ή ξεπεράσουν τους 40 – 42°C για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί βλάβη στις κυτταρικές μεμβράνες των φύλλων. Οι κυτταρικές μεμβράνες περιέχουν λίπη, όπως φωσφολιπίδια και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Σε υψηλές θερμοκρασίες, η δομή αυτών των λιπών μπορεί να αλλοιωθεί, οδηγώντας σε φθορά των ίδιων των μεμβρανών. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τη λειτουργία τους, προκαλώντας μεγαλύτερη απώλεια νερού από τα φύλλα .
Ως αποτέλεσμα, τα φύλλα γίνονται λιγότερο συμπαγή και χάνουν γρήγορα νερό, μειώνοντας την ικανότητα του φυτού να διατηρεί την απαραίτητη ενυδάτωση για την ανάπτυξή του. Επιπλέον, η υψηλή απώλεια σφριγηλότητας των φύλλων συνοδεύεται από μείωση της περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη. Η χλωροφύλλη είναι απαραίτητη για τη φωτοσύνθεση και η μείωση της επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του φυτού να παράγει ενέργεια , εμποδίζοντας περαιτέρω την ανάπτυξη και την ανάπτυξη της ελιάς.
Οι ακραίες θερμοκρασίες του Ιουλίου και του Αυγούστου, λοιπόν, όχι μόνο μειώνουν την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, αλλά προκαλούν και βλάβες στα φύλλα, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργικότητά τους και την ικανότητα του φυτού να αναπτύσσεται σωστά.
Σε αυτό προστίθενται οι επιπτώσεις της ξηρασίας, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά διάφορες πτυχές. Ωστόσο, η ελιά έχει αναπτύξει μορφολογικές, φυσιολογικές και βιοχημικές προσαρμογές για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, όπως ένα ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα, το οποίο εξερευνά μεγάλους όγκους εδάφους και αντλεί νερό από βαθιά στρώματα, μικρά φύλλα με παχιά επιδερμίδα που μειώνει την απώλεια νερού, μικρά, πυκνά στομάχια στην πίσω επιφάνεια των φύλλων για τον έλεγχο της διαπνοής.
Σε απάντηση στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, η ελιά μειώνει το υδάτινο δυναμικό των ιστών, επιβραδύνει την ανάπτυξη του φυλλώματος και διατηρεί τη φωτοσυνθετική δραστηριότητα.
Συνοπτικά, το στρες υψηλής θερμοκρασίας καταστρέφει τις κυτταρικές μεμβράνες των φύλλων, μειώνει την περιεκτικότητα σε νερό και αναστέλλει τη φωτοσύνθεση επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη και την ανάπτυξη της ελιάς. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακριβής κανόνας, καθώς πολλοί παράγοντες επηρεάζουν αυτά τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στον ήλιο, της ποικιλίας της ελιάς και της διαθεσιμότητας πόρων λιπασμάτων και νερού.
Ωστόσο, μπορούμε να βοηθήσουμε τα φυτά με ενισχυτικά με βάση τη γλυκίνη βεταΐνη, μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της εξατμισοδιαπνοής, μειώνοντας την απώλεια νερού. Τα φύκια μπορούν να βελτιώσουν την αντοχή των φυτών στη φυσιολογική κόπωση που προκαλείται από τη θερμότητα και τη μειωμένη διαθεσιμότητα νερού. Τα αποστάγματα ξύλου χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της συνολικής υγείας των φυτών.
Μπορούν επίσης να προστεθούν σκόνες πετρωμάτων, όπως μπεντονίτες, καολίνες, ζεόλιθοι και γεωργικός ασβέστης, οι οποίοι, όταν ψεκαστούν στο φύλλωμα, προστατεύουν τα φύλλα και βελτιώνουν τη θερμότητα.
Πηγή: Αγροτών Ανάγνωσμα