Οι ερευνητές, που εργάζονται για την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ των καλλιεργητών εσπεριδοειδών, της πράσινης νόσου των εσπεριδοειδών Huanglongbing (HLB) επενδύουν σε μια παλιά τεχνική δημιουργώντας νέα υβρίδια φυτών με αυξημένη αντοχή.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχουν στραφεί σε εσπεριδοειδή για διασταύρωση ποικιλιών για να αναπαράγουν νέα υβριδικά είδη που θα έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά των γονικών τους ειδών. Στην ιδανική περίπτωση, σε αυτά τα υβρίδια θα απολαύσουμε τις καλύτερες διαθέσιμες γεύσεις αλλά και την αντίσταση ορισμένων κλώνων εσπεριδοειδών στο HLB.
Ο βοτανολόγος UCR που ηγείται της μελέτης, Chandrika Ramadugu, έχει ήδη εντοπίσει είδη μικρο-εσπεριδοειδών που εμφανίζουν φυσική αντίσταση στο HLB. Διατηρώντας τη γεύση των φρούτων. Μεταξύ των προκλήσεων στην προσπάθεια είναι ο κίνδυνος δημιουργίας υβριδικών κλώνων που έχουν αντίσταση στο HLB αλλά μπορεί να μην έχουν καλή γεύση. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας πολλών υβριδίων και έπειτα διαλογή των καλύτερων στελεχών με βάση τόσο την αντοχή όσο και τη γεύση για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου. Στα ταυτοποιημένα δείγματά του, ο μικρο-εσπεριδοειδής, είναι γενικά πιο πικρός και έχει πιο έντονη γεύση από άλλα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια. Η ομάδα του UCR στοχεύει στη σωστή γενετική σύνθεση για να δημιουργήσει έναν καρπό ανθεκτικό στο HLB με τη σωστή γλυκύτητα.