Καθοριστικό ρόλο στον αγροτικό τομέα, κατά το τρέχον έτος, αναμένεται να παίξουν η διάρκεια της πανδημίας, οι περιορισμοί στις εξαγωγές και οι καιρικές συνθήκες, αναφέρει το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς, το πρώτο για το 2021.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς, η πορεία των τιμών των αγροτικών προϊόντων θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του δολαρίου (αρνητική συσχέτιση) και από την τιμή του πετρελαίου (θετική συσχέτιση). Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα επιλυθούν σχετικά γρήγορα, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους παραγωγούς στη διάρκεια του 2021.
Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει το εν λόγω Δελτίο Τιμών, τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία Covid-19 δημιουργούν πληθώρα ερωτημάτων για τις προοπτικές του νέου έτους. Σύμφωνα με την αγορά, η διάρκεια της πανδημίας θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα που θα καθορίσει τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα το νέο έτος. Παράλληλα, μια σημαντική πρόκληση για το 2021 είναι η ενίσχυση του πληθωρισμού των τροφίμων, καθώς η αποθήκευση και οι περιορισμοί στις εξαγωγές, κυρίως σιτηρών, αναμένεται, πιθανά, να συνεχιστούν. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες (φαινόμενο La-Ninia) θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την παραγωγή, επιδεινώνοντας τη διαθεσιμότητα διαφόρων αγροτικών προϊόντων.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η πορεία των τιμών των αγροτικών προϊόντων θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του δολαρίου (αρνητική συσχέτιση) και από την τιμή του πετρελαίου (θετική συσχέτιση).
Πάντως, η διεθνής αγορά αγροτικών εμπορευμάτων κατέγραψε υψηλές αποδόσεις το 2020 (δείκτης αγροτικών προϊόντων +21,78%), παρά τις προκλήσεις που δέχθηκε από την παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, επιδεικνύοντας ισχυρές αντοχές, λόγω περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Μέχρι σήμερα, η πανδημία έχει πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές, κυρίως μέσω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο διασυνοριακό εμπόριο (δασμοί, ποσοστώσεις φόροι), συρρικνώνοντας σημαντικά το διεθνές εμπόριο. Εν τούτοις πολλές χώρες επέβαλλαν περιορισμούς στις εξαγωγές, προκειμένου να εξασφαλίσουν επάρκεια στην εγχώρια αγορά τους, ενισχύοντας τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Παράλληλα, θετικές αποδόσεις κατέγραψε ο χυμός πορτοκαλιού, καθώς το πρώτο κύμα της πανδημίας ενίσχυσε την εξαγωγική ζήτηση οδηγώντας σε άνοδο της τιμής του. Στον αντίποδα, βρέθηκε ο κλάδος των ζωοτροφών, καθώς τα μέτρα περιορισμού και τα λουκέτα σε εστίαση και τουρισμό μείωσαν αισθητά τη ζήτηση για βόειο κρέας, ενώ η εμφάνιση κρουσμάτων και τα μέτρα αποτροπής διασποράς του ιού προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σφαγείων.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που επικαλείται η Τράπεζα, προβλέπουν την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού στα 112,87 εκατ. μπάλες το 2020/21, από 113,90 εκατ. μπάλες ως αποτέλεσμα χαμηλότερης εκτίμησης συγκομιδής βαμβακιού. Η παγκόσμια χρήση βαμβακιού αναμένεται να ανακάμψει το 2020/21 κατά 13% σε 115,73 εκατ. μπάλες από την ύφεση της προηγούμενου έτους, υποστηριζόμενη, παράλληλα, και από την αναμενόμενη αύξηση των εισαγωγών. Οι παγκόσμιες εισαγωγές βαμβακιού αναμένονται σε 43,55 εκατ. μπάλες από 43,17 εκατ. μπάλες, ενώ οι παγκόσμιες εξαγωγές σε 43,56 εκατ. τόνους από 43,21 εκατ. μπάλες. Τα παγκόσμια αποθέματα βαμβακιού αναμένονται στα 96,3 εκατ. μπάλες από 97,5 εκατ. μπάλες για το 2020/21, με τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση να διαμορφώνεται σε 83,23% από 84,34% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Παρά τις ευοίωνες προοπτικές για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενίσχυση των short θέσεων στα συμβόλαια από τους διαχειριστές, υποδηλώνοντας πιθανά πτωτικούς κινδύνους.
Σημειώνεται πως το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.
Πηγή: agronews.gr